En Sıcak Konular

'Türkiye, Batı'ya açılan enerji kapımız'

9 Şubat 2011 14:01 tsi
'Türkiye, Batı'ya açılan enerji kapımız' İran'ın verdiği mesajın içinde hem Nabucco var, hem de Nükleer enerji.

İran'ın Özbekistan Büyükelçisi Muhammed Keşevarzade, Türkiye'nin Batı'ya açılan enerji kapıları olduğunu söyledi.

İran İslam Devrimi'nin 32.yıl dönümü münasebetiyle bugün Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında açıklamada bulunan Keşevarzade, Türkiye'yi, ülkelerinin Batı'ya açılımındaki stratejik köprü olarak nitelendirdi.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara dayandığına dikkat çeken İran Büyükelçisi, "Türkiye, sahip olduğumuz enerji kaynaklarımızı Batı'ya ulaştırmada önemli bir kapı ve stratejik transit güzergah görevi, görmekte" dedi.

İRAN NABUCCO'YA DOĞAL GAZ VERMEYE HAZIR

İran doğal gazının Avrupa'ya taşınmasında Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı'nın ayrı bir önem arz ettiğine de işaret eden Büyükelçi Keşevarzade, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorusu üzerine bu projeye önemli miktarda doğal gaz tedarik etmeye hazır olduklarını kaydetti. Projenin Azerbaycan-Orta Asya ayağını teşkil eden Hazar Denizi altında geçirilecek boru döşeme etabına da değinen İran Büyükelçisi, İran'ın, boru hattının Hazar Denizi'nin altından geçirilmesine olumlu bakmadığını kaydetti. Büyükelçi, Hazar Denizi'ne komşu ülkelerin bu deniz üzerindeki 'sahiplik statüsünün' henüz netlik kazanmamış olması ve olası bir sorun halinde çevreye verebileceği zarar gerekçesiyle boru hattının deniz suyu altında geçirilmesine sıcak bakmadıklarını dile getirdi.

İRAN NÜKLEER ENERJİ PROJESİNDEN GERİ ADIM ATMAYACAK

Cihan'ın nükleer enerji konusunda ABD'nin başını çektiği batı grubuyla yaşadıkları sorunla ilgili bir başka sorusu üzerine ise Büyükelçi Keşevarzade "İran, devleti ve halkının en doğal hakkı olan bu barışçıl nükleer enerji projesinden geri adım atmayacak. En doğal hakkımız olan bu enerjiye sahip olma çalışmalarımızı bahane ederek bize yapılan baskı ve yaptırımlara da boyun eğmeyeceğiz" dedi.

İran'ın, ABD halkıyla hiçbir sorunun olmadığına da dikkat çeken İranlı Büyükelçi, sadece en doğal hakları olan barışçıl nükleer enerji projelerine bilinçli şekilde engel çıkarmaya çalışan ABD zihniyetine karşı olduğunu kaydetti.

Uzun süre elinden tespih bırakmayan İranlı Büyükelçinin basın toplantısını yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu takip etti

(CİHAN)



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,683 µs