En Sıcak Konular

ABD'yi korkutan şey...

9 Şubat 2011 13:30 tsi
ABD'yi korkutan şey... Chomsky, Mısır'da yaşanan protestolarla ilgili olarak "ABD, Ortadoğu'da radikal İslam'dan çok, bağımsızlıktan ve etkisini kaybetmekten korkuyor" dedi.

Amerikalı ünlü dilbilimci ve aktivist Noam Chomsky, Mısır'da yaşanan protestoları İngiliz Guardian gazetesine yazdığı bir makale ile değerlendirdi.

ABD'nin söylemlerini eleştiren Chomsky, açıklamaların aksine asıl sorunun "radikal İslam" değil, bağımsız bir Ortadoğu'da ABD'nin etkisini kaybetmesinin olduğunu söyledi.

ABD'nin bu korkusunun bölgede demokrasi istememesine neden olduğunu söyleyen Chomsky'ye göre, ABD aslında Arap aleminin özgürleşmesinden korktu. Chomsky, "Radikal İslam'a yönelik korkunun pragmatik temellerle demokrasiye gönülsüz bir aleyhtarlık gerektirdiği düsturu aldatıcı. En büyük tehdit her zaman bağımsızlık olmuştur. ABD ve müttefikleri düzenli şekilde radikal İslamcıları desteklemiştir, bazen laik milliyetçiliği / ulusalcılık tehdidini engellemek için"dedi.

Chomsky, Washington'un Suudi Arabistan'a ve "radikal İslamcılaştırma programı" yürüttüğünü iddia ettiği Pakistan eski lideri Ziya ül-Hak'a verdiği desteği buna örnek gösterdi.

Chomsky makalesine şu ifadeleri kullandı:

"Gözlemciler Mısır'daki olayları, 1989'da Rusya'nın egemenliğindeki alanların çöküşüyle karşılaştırıyor. Ama arada çok önemli farklar var. Arap diktatörleri destekleyen büyük güçler arasında Mihail Gorbaçov gibi biri yok. Bunun yerine Washington ve müttefikleri mevcut ilkeyi muhafaza etmeye çalışıyor: 'Demokrasi, ancak stratejik ve ekonomik hedeflere uygun olduğu ölçüde kabul edilebilir. Ama gerektiği şekilde dizginlenip evcilleştirilmediği sürece olmaz. Biz kendi arka bahçemizde demokrasi istemiyoruz.' Bu nedenle ABD ve diğer batılı devletler için bağımsızlık bir tehdit."



Bu haber 990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs