En Sıcak Konular

İran'dan Tacikistan'a dev yatırım

9 Şubat 2011 11:08 tsi
İran Tacikistan'da toplam maliyeti 500 milyon doları bulacak çimento fabrikanı inşaa edecek.

İran'ın Duşanbe Büyükelçisi Ali Asger Şerdust yerel basına yaptığı açıklamasında, Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı ile İran'ın Livon Kovon şirketi arasında sözkonusu fabrikanın inşaatına ilişkin anlaşmanın imzalandığı kaydetti. Toplam maliyeti 500 milyon doları bulacağını kaydeden Şerdust, bir buçuk yılda inşa edilecek fabrikada yılda 1 milyon ton çimento üretileceğini belirtti.

Tacikistan'da halihazırda yıllık 1 milyon ton üretim kapasitesi olan Tacikçimento fabrikası faaliyet gösteriyor. Ancak fabrikanın tam kapasitesinde çalışmadığı kaydedildi.

Enerji ve Sanayi Bakanlığı'nın verilerine göre, 2010 yılında ülke genelinde 288 bin ton çimento üretildi. Tacikistan çimento ihtiyacını karşılamak için yurtdışından çimento ithal ediyor.

İRAN, TACİKİSTAN'DAKİ ENERJİ YATIRIMINI ARTTIRIYOR

Öte yandan Büyükelçi Şerdust, İran'ın Tacikistan'daki enerji yatırımını arttırdığını kaydetti. İran'ın Tacikisan'da iki tane hidroelektrik santral inşa etmeyi hedeflediğini belirten Şerdust, bununla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

Şerdust, İran'ın Sangob şirketinin Tacikistan'da Sangtud-2 hidroelektrik santralini inşa ettiğini ve Eylül ayında devlete teslim edileceğini söyledi. İran'ın bu santrali devreye soktuktan sonra başka bir elektrik santralin inşaatına başlayacağını belirten Şerdust, Sangtud-2 hidroelektrik santraline 180 milyon dolar yatırım yapıldığını dile getirdi. Projenin toplam maliyetinin 220 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Tacikistan'da İran sermayeli 150 şirket faaliyet gösteriyor. İstatistiki bilgilere göre İran, Tacikistan'ın dış ticaretinde öndeki sıralarda yer alıyor. 2010 yılında iki ülke dış ticaret hacmi 201,7 milyon dolar oldu. Tacikistan İran en çok pamuk ihraç ederken, bu ülkeden gıda ürünleri ithal ediyor.

(CİHAN)



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs