En Sıcak Konular

'Kıbrıs'a sıçrayabilir'

9 Şubat 2011 10:29 tsi
'Kıbrıs'a sıçrayabilir' Konjonktüre dikkat!

Tunus'un ardından Mısır'da başlayan ve Akdeniz'in havzasının kuzeyine doğru da küçük kıvılcımlarla yayılma trendinde olan sokak eylemlerinin Kıbrıs'a sıçraması mümkündür. Adanın hem kuzey hem de güney kısmını etkileme potansiyeli olan halk hareketlerinin temelinde ağırlıkla ekonomik sorunlar olsa da sonucu siyasi talepler olarak şekillenecektir. Güney tarafta Yunanistan'a, kuzeyde de Türkiye'ye karşı eylemler söz konusu olabilir. Böyle bir konjonktürde, bu eylemleri tahrik edici tavırlar almak yerine yatıştırmak gereklidir. Konjonktür, hataların kolayca telafi edilmesine müsait değildir. Eylemlerin daha da kalabalıklaşması, Türkiye karşıtlığının doruğa çıkması ve anavatandakileri kışkırtıcı söylemlerin kullanılması şaşırtıcı olmaz. Olay siyasi bir provokasyondur, kızmayıp rasyonel önlemler almak gerekir.

Kıbrıs'ta yaşayan ada yerlisi Türkler ile anavatan Türkleri arasında her zaman gerilimli bir ilişki olduğu bilinir. Nitekim Kıbrıs'ı ilk defa ziyarete giden Türklerin en şaşırdığı konuların başında 'Kıbrıs Türklerinin kendilerine olumsuz davranması ve hatta yer yer düşmanlık yapması' gelir. Adalı Türklerin göçmenlere, turistlere ya da öğrencilere karşı özel ve sıcak bir ilgi gösterdiği pek söylenemez. Türkiye halkı ise, konuyu Kıbrıslı Türk soydaşlarını korumak için can veren şehitler ve çoluğunun çocuğunun rızkından vergi diye kesilip yardım olarak Kıbrıslılara gönderilen destekler çerçevesinde görür. Yavruvatanı sever ve onun tarafından da sevildiğini zannettiğinden, olumsuz bir tavırla karşılaştığında reaksiyon gösterir. Şimdilerde ortaya çıkan, Kıbrıs'taki miting ve ardından Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla kızışan durum psikolojik bir kopuşun netleşmeye başladığını gösteriyor. Kıbrıslı Türkler, anavatan Türklerini baskıcı, işgalci ve kaba olarak görürken, Türkiye halkı da Kıbrıslı Türkleri nankör beslemeler olarak tanımlama eğiliminde. Görünen o ki, kendi kendimizi yeneceğimiz bir psikolojik harpteyiz ve toplu halde yenilmemiz mukadder.

Başbakanımızın adadaki varlığımızı stratejik olarak tanımlaması da diplomatik bakımdan ayrıca değerlendirilmeli. Doğru söylediği kesin de her doğrunun söylenmesi de gerekmiyor. ABD Afganistan'a, Irak'a girerken gerçekten terörist avında ya da kimyasal silah temizliğinde miydi? Bugüne kadar bulunduğu topraktaki varlığını stratejik olarak tanımlayan var mıydı bilemiyorum ama bizim bugüne kadarki stratejimiz orada yaşayan soydaşlarımızı katliamdan korumak adına, garantörlüğümüzden kaynaklanan hak ve sorumluluklarımızı kullandığımız yönündeydi. Bugün ise yeni bir söylem söz konusu: 'Yunanistan niçin adadaysa biz de onun için oradayız' ifadesi yeni mottomuz olabilir. Vallahi devir açıklık devri, bu söylem de gider mi gider, bilemiyorum! (Ben bu kadar netliğe adapte olmakta zorlanacak gibiyim).

Deniz Ülke Arıboğan / Akşam

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,970 µs