En Sıcak Konular

Amerika, Mübarek'e baskıyı artırıyor

9 Şubat 2011 10:20 tsi
Amerika, Mübarek'e baskıyı artırıyor
Amerikan yönetimi, Mısır hükümetine 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının derhal kaldırılması çağrısında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bu çağrıyı, Mısırlı mevkidaşı Ömer Süleyman'la yaptığı telefon konuşmasında dile getirdi. Biden'ın çağrısı başkent Kahire ve diğer şehirlerde tekrarlanan büyük hükümet karşıtı gösterileri izliyor. Kahire'de dün yapılan gösteri, 25 Ocak'ta başlayan eylemlerin en büyüğü olarak tanımlanıyor. Biden'ın Süleyman'la telefon görüşmesinde, daha geniş bir tabana dayanan bir yönetime geçişle, 'acil ve geri döndürülemez' gelişme sağlaması gerektiğini söyledi. Biden, Mısır İçişleri Bakanlığı'nın, eylemciler ve gazetecilerin gözaltına alınması ve dövülmesine son vermesi, ayrıca ifade ve toplanma haklarına izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Washington'daki BBC Muhabiri Kim Ghattas, Beyaz Saray'ın Mısır'daki gösterilerin başlamasından bu yana ilk kez kamuoyu önünde bu kadar açık taleplerde bulunduğunu söylüyor.

Ghattas, ABD'nin Mısır'ın içişlerine karışıyor görüntüsü vermekten kaçındığını, ancak muhalif göstericilerin ABD'yi Mısır lider kadrosu üzerindeki baskıyı azaltmakla suçladığını kaydediyor. Ghattas, Biden'ın telefon görüşmesiyle ABD'nin kozmetik değişikliklerden tatmin olmadığı yönünde açık bir sinyal verdiğini belirtiyor.

'Büyük destek

Kahire'de Tahrir meydanında dün toplanan yüzbinlerce Mısırlı, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir kez daha istifasını istedi.

BBC Kahire muhabiri Jim Muir, bunun eylemlerin başladığı 25 Ocak'tan bu yana düzenlenen en büyük gösteri olduğunu söylüyor.

Hüsnü Mübarek, Eylül'deki seçimlere kadar görevini sürdüreceğini açıklamıştı. Tahrir meydanında asker, eyleme katılımın büyük olması nedeniyle kimlik kontrolü yapmaktan vazgeçti. BBC muhabirine göre protestocular, bugünkü gösteriyle eylemlerin toplumun her kesiminden büyük destek gördüğü ve Mübarek'in tavizlerinin yetersiz olduğu mesajını verdi. Mısır'da güvenlik güçlerinin 12 gün süreyle gözleri bağlı olarak gözaltında tuttuğu Google yöneticisi Veil Gonim Tahrir meydanına gelişinde alkışlarla karşılandı. Gonim, facebook'ta gösterilerin örgütlendiği sayfanın yaratıcısı. Veil Gonim, kalabalığa hitap ederken, "Bu rejimin gitmesi talebinden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Pazartesi serbest bırakılan Gonim, eylemlerde şimdiye kadar hayatını kaybedenlere gönderme yaparak "Ben değil, burada şehit olanlar kahraman" diye konuştu. Gösteri, Kahire'de hayatın normale dönmeye  başladığı bir dönemde yapıldı. Göstericiler, Mübarek'in derhal istifasını istiyor ve Mısır liderinin demokrasiye geçiş süreci için ortaya attığı önerilere şüpheyle yaklaşıyor.

Anayasal reformlar için komisyon

Mübarek, anayasa değişiklikler önerileri hazırlayacak bir komisyon oluşturdu. Komisyonun anayasal reform önerilerini Mart'ın ilk haftasında açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı tıklayın Ömer Süleyman, kararı televizyondan yapılan bir açıklamada duyurdu.

İki hafta önce bu makama atanan ve yönetimin yeni yüzü haline gelen Süleyman, Mübarek'in önerilecek reformların bir an önce uygulanması için başbakandan ayrıca ikinci bir "yürütme" komisyonu oluşturmasını istediğini söyledi. Anayasal reform komisyonu kurulması, hafta sonunda muhalif gruplarla yapılan görüşmelerde alınan kararlardan biriydi. Ancak komisyonda kimlerin yer alacağı henüz belli değil. Süleyman, Mısır'ın iktidarın barışçı yollardan el değiştirmesi için ellerinde bir takvim ve yol haritası olduğunu söyledi.

'297 kişi öldü'

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'da 25 Ocak'tan bu yana süren gösterilerde ölenlerin sayısının 300'e yakın olduğunu duyurdu. Örgüte göre, muhalif göstericilerin önce polis, sonra da Mübarek yanlılarıyla giriştikleri çatışmalarda 297 kişi öldü. Örgüt bu sayıya Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentlerindeki yedi hastaneye yaptıkları ziyaretler sonucu ulaştıklarını belirtti. Protestoların ülke ekonomisine de günde 310 milyon dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.

BBC

 

 



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs