En Sıcak Konular

28 Şubat: Aleviler ve Sünniler yüzleşiyor

9 Şubat 2011 09:20 tsi
28 Şubat: Aleviler ve Sünniler yüzleşiyor 28 Şubat "post modern" darbesinin 14. yıldönümünde Yüzleşme Derneği Alevi ve Sünni algılarına, önyargılarına ayna tutuyor...

Yüzleşme Derneği, 27 Şubat 2011 Pazar günü saat 10-16.30 saatleri arasında İstanbul Tünel Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde “28 Şubat: Aleviler ve Sünniler Yüzleşiyor” başlıklı 4 oturumlu bir panel ve forum düzenliyor.



Bilindiği üzere 28 Şubat, siyasi literatürümüze  “post modern darbe” tanımlamasıyla girmiş bir kavram. Yürütülen harekata “post modern darbe” denilmesinin nedeni ise, TSK’nın yönetime fiilen el koymadan “silahsız kuvvetler” ve medya organları aracılığıyla rejime “ayar” verilmesi olarak izah edildi.  Yine mimarları tarafından “gerekirse bin yıl sürecek” denildiği için, 28 Şubat, “28 Şubat Süreci” olarak da adlandırılmaktadır.

28 Şubat’ın etki ve sonuçları bugüne değin çok tartışıldı. Ancak Türkiye toplumunun iki ana unsuru arasında yol açtığı sonuçlar ve algılar üzerinde durulmadı: Alevi ve Sünni yurttaşlar 28 Şubat’ı nasıl karşıladı? Alevi-Sünni ilişkilerinde 28 Şubat nasıl bir “kırılma noktası” oluşturdu? Hafızalarımızda, bir anda ortaya çıktıkları gibi aynı hızda yok olan Aczmendi resimleri ile yer eden 28 Şubat, Alevilerde Sünni yurttaşlara karşı ve Sünnilerde de Alevi yurttaşlara karşı ne tür önyargılar, algılar oluşmasını tetikledi?

28 Şubat’ın toplumsal etkileri itibarıyla asıl irdelenmesi gereken sonuçları bu soruların yanıtlarında bulunmaktadır inancındayız.

Yüzleşme Derneği olarak yurttaşlarımızın birbirine karşı taşıdıkları önyargılarla yüzleşmesini ve bu önyargıların, yanılgılı algıların aşılmasını sağlamak, buna katkı sağlayacak çalışmalar yapmak temel önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Ancak bu çalışmalarla birlikte demokrasi bilincinin toplumda yerleşik bir hal alacağına inanıyoruz.

Panel ve forum programı Yüzleşme Derneği tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak.

 



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs