iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Mükemmel fırtına' nasıl oluyor?

9 Şubat 2011 09:12 tsi
'Mükemmel fırtına' nasıl oluyor? ABD Dışişleri Bakanı Clinton Ortadoğu için, 'mükemmel fırtına'dan bahsetti. Ne olduğunu anlatalım.. Ama bir de 'fırtınanın gözü' var… iyibilgi Ankara

Diplomaside ne kelimeler ne cümleler zaten rastgele seçilmiyor ama ‘mükemmel fırtına’ (Perfect storm) gibi ifadeler tamamen mühendislik ürünü olarak kabul edilmeli.

Hillary Clinton’un Mısır’dan hareketlenerek genel olarak Ortadoğu için zikrettiği bu tanımlama doğal olarak özel bir durumu ifade ediyor.

Meteorolojide gerçekten de bir mükemmel fırtına durumu var ama Ortadoğu bu türden fırtınalara iklimi ve coğrafyası nedeniyle uzak olduğundan ne kadar güçlü bir ifade olduğunun anlaşılması zor.

Mükemmel fırtınalar daha çok ABD ve aynı kuşak bölgelerin başına geliyor. ‘Storm’, fırtına, bora anlamına geliyor fakat, ‘öfke göstermek, ansızın saldırmak, hücum etmek’ türünden (to storm) anlamları da mevcut.

Mükkemmel fırtınaya ise bunlardan çok “kasırga” demek gerekebilir. Çünkü birden çok fırtınanın aynı noktada yaşanması anlamına geliyor.

Örneğin 3 fırtına aynı an ve yerde buluşması gibi. Tabii ortaya tam bir felaket çıkıyor. Allah’tan pek nadiren oluyor bu durum.

Peki Clinton’un Ortadoğu ve Mısır’da mükemmel fırtına bulunduğunu söylemesinden ne anlaşılmalı. Birincisi bu işin önünde durulmayacağı okunmalı.

İkincisi, bu sarsıntının birden çok nedeni ve besleyeni bulunduğu, bu yüzden de bölgenin geniş biçimde etkileneceği.

Fakat bir nokta daha var: Fırtınalar buluşarak mükemmel fırtınayı oluştururken her birinin en güçlü olduğu orta noktası birbiriyle çakışıyor. Böylece bir tür “göz” oluşuyor. O gözün bulunduğu yerin iflah olmuyor.

Peki şimdi Ortadoğu’da bu “göz” nereye bakıyor?

Not: Böylesine bir tesadüf ancak Hollywood filmlerinde olur: Clinton'un bahsettiği kavram 'Perfect Storm' aynı zamanda George Clooney'in başrollerinde oynadığı bir Hollywood filminin de adı. Hani şu ikiye bölünen Sudan'da aktif rol alan, sık sık adı geçen Clooney...

"Amerikalı sinema oyuncusu George Clooney, Birleşmiş Milletler, Harvard Üniversitesi ve Google'la birlikte, Sudan'da 9 Ocakta yapılacak tarihi referandum öncesinde, ülkedeki muhtemel insan hakları ihlallerini uydular aracılığıyla gözetlemeyi sağlayacak bir projeyi hayata geçiriyor."

Google'ın rolü için bkz: 'Devrim' böyle Google'lanır!

 


www.iyibilgi.com



Bu haber 6,536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs