En Sıcak Konular

Baykal Kılıçdaroğlu'nu fırçalamıştı

9 Şubat 2011 09:02 tsi
Baykal Kılıçdaroğlu'nu fırçalamıştı Genelkurmay Başkanı'nı eleştirdiği için "Deniz Baykal" tarafından susturulan Kılıçdaroğlu, dün Süheyl Batum'u engelledi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, askere "Kağıttan kaplan" diyerek ortalığı karıştıran Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'u, "TSK'yı ancak CHP Genel Başkanı eleştirir" diyerek uyardı. Deniz Baykal da 2 yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ı eleştirdiği gerekçesiyle aynı uyarıyı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapmıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un "Ordu kağıttan kaplanmış" sözlerini selefi Deniz Baykal'ın "Orduyu eleştirmek CHP Genel Başkanı katında ancak olur" ifadesiyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu Batum'u eleştirdi eleştirmesine ama Deniz Baykal'ın o sözleri, o dönem kendisinin de aralarında bulunduğu 4 Genel Başkan Yardımcısının askere yönelik açıklamalarından ötürü sarf ettiği de ortaya çıktı.

İlk uyarı makam aracı için

Baykal'ın yöneticilere yönelik ilk "ciddi" uyarısı, Kılıçdaroğlu'nun grup başkanvekilliği yaptığı Ağustos 2008'de gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, YAŞ'tan tarihte ilk kez ihraç kararı çıkmamasının ardından, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın emekliliğinde kullanması için tahsis edilen makam aracını, "İşin ilginç tarafı, emekli olan bir Genelkurmay Başkanı'na olağanüstü boyutlara ulaşan bir fiyatla özel bir aracın alınmasıdır" diye eleştirmişti. Bunun üzerine gece yarısı Genelkurmaydan açıklama yapılmış ve bu açıklama "CHP'ye muhtıra" şeklinde yorumlanmıştı. Cumhurbaşkanı Gül'den de gelen açıklamalar üzerine, Kılıçdaroğlu, Baykal'ı bilgilendirmişti. Baykal'ın "Eldeki bilgiler nedir" diye sorduğu Kılıçdaroğlu, makam aracı ile ilgili bilgiler ve YAŞ'tan ihraç kararı çıkmaması konusundaki sorularını aktarmıştı. Baykal, "CHP gereken açıklamayı kamuoyuna yaptı" diyerek, susulması talimatı vermişti. Kılıçdaroğlu, bu uyarısının ardından konuyla ilgili soruları, "O konulara girmeyeceğim" diyerek yanıtlamamıştı.

"CHP'nin yerleşik geleneği var..."

Baykal'ın kurmaylarına ikinci uyarısı ise Eylül 2009'da dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un, Mardin'de demokratik açılıma destek veren sözlerinin ardından gerçekleşti. Parti yöneticileri Hakkı Süha Okay, Mesut Değer ve Mustafa Özyürek'in Başbuğ eleştirilerinin ardından Baykal, "CHP'nin yerleşik bir geleneği vardır. Eğer Genelkurmay Başkanı'na veya TSK'ya yönelik bir değerlendirme yapılacaksa bunu CHP Genel Başkanı yapar. Onun dışındaki bir partili ise ancak genel başkanın bilgisi ve onayı ile böyle bir açıklama yapabilir. Artık, CHP çatısı altındaki herkesin bu geleneği çok iyi anlaması gerekir" uyarısı yapmıştı.

Başbakan bu konuda haklı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın Batum'a yönelik sözlerine atfen, "Sayın Başbakan bugün konuşmasında orduya da değinmiş, ordumuzu övmüş" diyerek şöyle dedi:

Tüm kurumlara saygılıyız

Ne kadar samimi olduğunu bilmiyoruz. Bizi eleştirmiş... Önce şunu söyleyeyim, Sayın Başbakan eleştirebilir, eleştirisinde haklı olabilir ama ben Sayın Başbakan'dan şu samimiyeti beklerdim: Bizi eleştirdiğin gibi kendini de eleştirmeyi bileceksin. Eğer senin bir bakanın çıkıp da 'bu orduyla mı biz savaşa girecektik' der ve sen sesini çıkarmazsan sen orduya saygı göstermiyorsun demektir" dedi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Biz sadece orduya değil, devletin tüm kurumlarına saygılıyız; devleti devlet yapan kurumlara saygılıyız. Ama devleti devlet yapan kurumlara saygılıysak o saygıyı da çok iyi bilmeliyiz. Her siyasetçi bunun gereğini yapmalıdır. Her kurum eleştirilebilir, ordu da eleştirilebilir ama önceki genel başkanımızın söylediği çok güzel bir söz var: Orduyu eleştirmek ancak CHP Genel Başkanı katında olur." CHP eski lideri Deniz Baykal ise gazetecilerin Batum'la ilgili sözlerinin sorulması üzerine, "Genel Başkanı dinleyeceğiz. Konuşmamız gerektiği zaman bir araya gelir, konuşuruz"dedi.

Makamında uyardı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Yardunaa Süheyl Batum'u sert şekilde  uyardı. Zonguldak'ta yaptığı tartişma konuşmasının ardından bir araya gelmeyen Kılıçdaroğlu ve Batum, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in Genel Merkez'e ziyaretinin ardından ikili görüşme gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, makamında gerçekeşen görüşmede Batum, "TSK'yı hedef almadığım ve darbe çağrısı yapmadığını" söyledi. Kılıçdaroğlu ise, Batum'u "Bundan sonra bilgisi ve onayı dışında konuşma yapmaması" konusunda uyardı.

bugün



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs