En Sıcak Konular

Tahliye sırası Okkan'ın katillerinde mi?

9 Şubat 2011 08:25 tsi
Tahliye sırası Okkan'ın katillerinde mi?

Yargıtay'ın tartışmalı tahliyelerine yenileri eklendi. Yargı reformuna "Fedakarlık yaparak iş yükünü bitiririz" diye karşı çıkan Yargıtay'a firar eden Hizbullahçılar da ders olmadı.

Müebbete mahkum 2 Hizbullahçı daha serbest bırakıldı.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker yüksek yargıdaki iş yükünü azaltan kanun tasarısına "Fedakarlık yaparız biriken dosyaları 2 senede bitiririz" diyerek karşı çıkmıştı. Ancak Diyarbakır'dan dün gelen bir haber Yargıtay Başkanının 'fedakarlık' açıklamasını boşa düşürdü. Dosyaları aylardır Yargıtay'da bekleyen Hizbullah Davası'nın 2 sanığı daha 10 yıllık tutukluluk sürelerini doldurdukları gerekçesiyle tahliye edildi. 

Skandal tahliyenin işaretini Bugün, 26 Ocak'ta "Okkan'ın katilleri de tahliye edilecek mi?" başlığı ile vermişti. Haberde aralarında Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın katillerinin de olduğu Hizbullah'ın askeri kanat üyesi çok sayıda tutuklunun 1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren ve tutukluluk süresini sınırlayan CMK 102. madde kapsamında önümüzdeki günlerde tahliye edileceği duyurulmuştu.

YARGITAY'DAN KARAR ÇIKMADI

188 kişinin katledilmesi olayına karıştıkları gerekçesiyle daha önce yerel mahkeme tarafından müebbet hapse mahkum edilen askeri kanat sorumlusu ve üyesi olan 16 isimden Abdullah Yalçın ve Aydın Tomaç, dün tahliye oldu. Diyarbakır'daki özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanan ve haklarında karar verildikten sonra dosyaları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderilen Hizbullah üyeleri Yalçın ve Tomaç, dosyanın karara bağlanmaması nedeniyle salıverildi. Böylece, CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından Diyarbakır'da tahliye edilenlerin sayısı 21'e yükselmiş oldu. Askeri kanat üyesi Abdullah Yalçın, 10 Haziran 2000'de yakalanarak tutuklanmıştı. Bir çok şahsın öldürülmesi eylemine katılmış olan Yalçın, mahkeme sürecinin uzun sürdüğü ve mağdur olduğu gerekçesiyle AİHM'e dava açmıştı. Aydın Tomaç ise 6 Mayıs 2000'de yakalanmış dört gün sonra tutuklanmıştı. Diyarbakır Cezaevinde yatmakta olan Tomaç da birçok kişiyi öldürmekle suçlanmıştı.

SIRADA OKKAN'IN KATİLLERİ Mİ VAR?

Yargıtay'ın tahliye kararıyla sırra kadem basan Hizbullah liderlerinden ardından, iki ismin daha bırakılmasıyla Hizbullah'ın katliamları gerçekleştiren 'askeri kanat sorumlularının' da tahliyeleri başladı. Aralarında Gaffar Okkan'ın katillerinin de olduğu 13 askeri kanat sorumlusunun önümüzdeki günlerde 10 yıl tutukluluk süresini dolduracakları için tahliye edilebileceği belirtildi. Tamamı Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hizbullah sanıkları, birçok kişiyi öldürdükleri gerekçesiyle 'idam' cezasına çarptırıldı. Ancak dava dosyaları Yargıtay'da beklediği için kararları onanamayan ve tahliye edilebileceği belirtilen askeri kanat sorumluları şöyle:

İŞTE O İSİMLER

■ Müebbet hapis cezasına çarptırılan örgütün askeri kanat üyesi Yusuf Begiç'in 10 yıllık tutukluluk süresi 23 Nisan 2011'de dolacak.

■ Silahlı saldırı sonucu katledilen dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın öldürülmesi eylemine katılan Bedran Salamboğa ise 11 Haziran'da, 10 yıllık tutukluluğunu dolduracak.

■ Örgütün bir diğer askeri kanat üyesi Mehmet Veysi Özel, yeni değişikliği dayanarak 14 Eylül'de tahliye edilebilir.

■ Örgütün Askeri ve Siyasi Bölge Sorumlusu olan Şura Üyesi Hacı Bayancuk, AİHM'e tutukluluk süresi uzun olduğu gerekçesiyle dava açtı. Bayancuk'un 10 yılı ise 5 Eylül'de dolacak.

■ Gaffar Okkan suikastına katılan bir diğer isim Servet Yoldaş ise 8 Ekim'de tahliye edilebilir.

■ Okkan suikastında adı geçen askeri kanat üyesi Suat Çetin 11 Ekim'de tahliye edilebilir.

■ 7 Aralık tarihinde 10 yılını dolduracak olan örgüt üyeleri ise şöyle; Mehmet Beşir Acar, Mehmet Garip Özer, Mehmet Tahir Ak ve Rıfat Demir.

■ Mehmet Salih Kölge 10 yıllık tutukluluk süresisini 4 Nisan 2012'de tamamlarken, Şahin Büyük'ün ise 7 Temmuz 2012'de dolacak.

■ 16 yıl hapse mahkum edilen ve 9 Ekim 2002'den beri tutuklu olan Ekrem Yamal'ın da dosyası Yargıtay'da bekliyor.

bugün



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs