En Sıcak Konular

'Alçak koltuk' mimarı, Türkiye modeli demiş

9 Şubat 2011 08:02 tsi
'Alçak koltuk' mimarı, Türkiye modeli demiş Domino etkisini anlamak için en önemli ipuçlarından biri, Washington Post'tan geldi.

Washington Post yazarı Jennifer Rubin, Mısır'da Mübarek sonrası dönem için 'Türkiye modeli'ne geçiş tartışmalarını değerlendirirken, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon'un da Herzliya Konferansı'nda yaptığı konuşmada aynı görüşleri dile getirdiğini belirtti. İşte Rubin'in yorumundan satır başları:

İsrail’in Mısır’da huzursuzluk yaşanmasıyla ilgili korkuları mantıksız değil. 30 yıl boyunca Tel Aviv Mısır saldırısı korkusu olmadan yaşadı. Ancak bugün İran’ın Lübnan’daki aracısının kontrolü ele geçirdiğini, Müslüman Kardeşlerin Mısır’ın kapısını çaldığını, Gazze’de de İran’ın uzantısı Hamas sorununun sürdüğünü görüyorlar.

Ancak bir kayma da yaşandı. İsrailliler ABD ve Batı’da Mısır’da Hüsnü Mübarek’in görevi hemen bırakması yerine Mübarek’in ayrılışından sonra demokrasiye daha uzun vadeli geçiş için destek verildiğini düşünüyor.

ABD’nin tavrının değişip değişmediğinden çok emin değilim. Ancak İsraillilerin iyimsel olmamakla birlikte gerçeği kabullendiklerini söyleyebilirim: Mübarek sonrası süreç farklı olacak. Laik demokrasinin hüküm sürdüğü ideal bir dünya ortaya çıkabilir.

"DAHA AZ İDEAL FAKAT YAŞANABİLİR"

Daha az ideal fakat yaşanabilir seçenek ise 2011 yılının Türkiye’si gibi olacaktır: daha İslamcı, daha az Batı yanlısı, ama İsrail’in yıkımına odaklanmayan, Batı’yla güçlü bağları olan bir ülke.

Söz konusu üçüncü seçenek ise 1979 yılının İran’ı, devrimci İslamcı bir devlet. Bizler İran benzetmesini tamamen yetersiz bulsak da İsrail en kötüsü için endişelenerek ve bu senaryolara karşı planlar yaparak hayatta kalıyor.

Gerçekten Herzliya Konferansı’nda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da benzer görüşleri savundu. Türkiye modelinden bahseden Ayalon, İsrail için tehdit yaratmayacak seçenekleri değerlendirdi.

2011 TÜRKİYE'Sİ 2011 MISIR'INDAN İYİ

Bu işten anlayan İsrailliler diplomasinin kişinin gerçeklikle uğraşmasını gerektirdiğini bilir. Bu açıdan bakıldığında Obama yönetimi ve İsrail hükümetinin ortak çıkarları bulunuyor. Hem ABD hem de İsrail laik ve askeri güçlerin bir kombinasyonunun Mısır’ı 2011’in Türkiye’sinden daha kötü olmayacak bir hale dönüştürmesini istiyor.

Seçenekler ve Mübarek’in istikrarsızlığı değerlendirildiğinde işleyen ekonomisinin tamamladığı 2011 Türkiye’si, anti-Semitizmin hızla yükseldiği fakirlik içindeki Mısır’a kıyasla gerileme anlamına gelmeyebilir.

Hürriyet



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs