En Sıcak Konular

'Domino etkisi yapmazlar'

8 Şubat 2011 20:49 tsi
Bahreyn Veliaht Prensi ve Başkomutan Yardımcısı Salman Bin Hamad Al-Khalifa, Mısır ve Tunus'ta yaşanan olayların birbirinden farklı olduğunu ve bu ülkelerde yaşananların diğer Arap ülkelerine yayılacağını düşünmediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Bahreyn Veliaht Prensi ve Başkomutan Yardımcısı Salman Bin Hamad Al-Khalifa ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Başbakan Erdoğan ve Bahreyn Veliaht Prensi ve Başkomutan Yardımcısı Salman Bin Hamad Al-Khalifa ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Sözlerine Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alandaki kalkınmasıyla halkının taleplerine cevap veren bir ülke olduğunu belirterek başlayan Khalifa, Türkiye'nin "ekonomik ve sosyal olarak kalkınmış bir Müslüman ülke" olmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Bahreyn'de iskan ve konut konusunda büyük projelere sahip olduklarını ifade eden Khalifa, Türkiye'nin müteahhitlik alanındaki başarılarından da söz ederek, bu alanda iki ülke şirketlerinin daha fazla işbirliği yapabileceklerini kaydetti.

Gıda güvenliği, ve hizmet sektöründe de işbirliği geliştirmek ve Türk şirketlerinin uzmanlıklarından yararlanmak istediklerini ifade eden Khalifa, Bahreyn'de 10 Türk bankası olduğunu, Bahreyn banklarının da İstanbul ve Ankara'da şubelerinin olmasını istediğini belirterEk, "Burada önemli olan şey, Bahreyn'in bir kapı olduğudur. Dolayısıyla işbirliği konseyinin kapısıdır, 1 trilyonluk bir bütçenin yönetiminin kapısıdır. Türkiye de bölgedeki en önemli ve büyük bir ülkedir. Ve ekonomisi, bizim için Körfez İşbirliği Konseyi açısından da önem arz etmektedir" dedi.

-MISIR VE TUNUS'TA YAŞANAN OLAYLAR-

Khalifa, bir gazetecinin Mısır ve Tunus'taki olayların nedenlerini ve diğer Arap ülkelerine yayılma ihtimalini sorması üzerine, olaylarla ilgili tek bir nedenden bahsetmeSİnin doğru olmayacağını söyledi.

Khalifa şöyle konuştu:

"Açık olan bir şey var: Mısır halkı mevcut duruma karşı rahat olmadığını ve güven duymadığını ifade etti. Ve Mısır yönetimi de onlara cevap vermeye çalıştı. Mısır tarihine bakacak olursak, 30 senede yapılamayanı bu gençler ve halk 15 günde yaptı. Gerek Batıda olsun, gerek Asyada olsun, gerek Arap halklarında olsun halk yönetimden, saygı, yaşam özgürlüğü, karar mekanizmasına katılma ve adalet ister. Bizlerin, Arap ve diğer ülkelerde liderler olarak da görevi, bu temel taleplere cevap vermektir. Bunun bizim için herşeyden daha önemli olması gerekiyor."

Küresel ekonomik krizin ülkeleri sarstığını kaydeden Khalifa, halkların öncelikle ekonomik reformların yapılmasını, rekabette şeffaflığı ve sosyal adaletin tesis edilmesini istediklerini söyledi.

Mısır ve Tunus'ta yaşananların diğer Arap ülkelerine olası etkileri konusuna da değinen Khalifa, "Her ülkenin kendine ait özellikleri var. Tunus'ta olan olaylar, Mısır'da yaşananlardan gerekçeleri ve çözüm yöntemi olarak çok farklı. Ben bir domino etkisi olacağına inanmıyorum, bunu söyleyemem. Ancak şunu söyleyebilirim, bir insani ve küresel gerçeklik vardır ve bunu gözardı edemeyiz. Bu da, insanların kendilerinin güvenli ve adaletli bir ortamda yaşadığına inanması gerektiğidir" dedi.



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,994 µs