En Sıcak Konular

Türkiye'nin toparlanmasına şaşırmışlar

8 Şubat 2011 17:29 tsi
Türkiye'deki sanayi üretiminin Aralık ayında tüm beklentileri aşarak yüzde 16.9'luk büyüme göstermesi, yurt dışında da yankılandı.

Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir haber analizde Türk ekonomisindeki "çok şaşırtıcı" toparlamanın sürdüğü kaydedildi.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan haber analizde Türkiye'de sanayi üretiminin geçen Aralık ayında önceki yılın eş ayına göre yüzde 16.9 arttığına dikkat çekti.

-TAHMİNLERİ ALLAK BULLAK ETTİ-

Bu oranın iktisatçıların beklentilerini aşmakla kalkmadığı, piyasanın beklediği yüzde 11'lik orandan yüzde 50'den fazla hızlı olduğu, tüm tahminleri allak bullak ettiği vurgulandı.

Sanayi üretiminin, Türkiye'nin daha geniş ekonomik performansının kilit bir göstergesi olduğuna, üretimin, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 25'ini oluşturduğuna işaret edilirken bazı iktisatçıların şimdi Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 8'yi aşan bir büyüme göstermiş olabileceğini söyledikleri kaydedildi. Haber analizde şöyle devam edildi:

"Böylece bu yükselen ekonomi, dünyanın en hızlı büyüme oranlarını kaydedebilir ve piyasadaki artan sayıda kişiye göre, Türkiye'nin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden oluşan BRİC kulübünde yer verilmesi için yeni bir nedendir."

-"BRİC MASASINA OTURMAYA RUSYA'DAN ÇOK HAK EDİYOR"-

Değerlendirmeleri aktarılan Royal Bank of Scotland'dan yükselen piyasalar ekonomisti Tim Ash da, açıklanan sanayi üretimi oranını çok büyük olarak nitelerken Türkiye'nin, "geçen yıl Avrupa'nın en yüksek büyüme sağladığı için BRİC masasında bir yerin verilmesine Rusya'dan bile çok hak ettiği"ni söyledi.

WSJ'daki haber analizde Türkiye'nin otomotiv sanayi üretimindeki büyük büyümeye dikkat çekilirken de küresel bir otomotiv merkezi olarak pek değerlendirilmeyen Türkiye'nin geçen yıl rekor düzeyde araç üreterek Rusya dışındaki, Doğu Avrupa ve yükselen Avrupa'nın en büyük araba imalatçılarından biri olarak ortaya çıktığının altı çizildi.

-CARİ AÇIK UYARISI-

Ancak, Ash dahil ekonomistlerin, Türkiye'den gelen, şaşırtıcı verilerin, Türk ekonomisinin fazla ısındığı yönündeki kaygılarını körüklediği uyarısını yaptıklarına dikkat çekildikten sonra Merkez Bankası'nın ise hızlı yükselen iç talebini yavaşlamaya çalıştığı anımsatılarak şu değerlendirme de yapıldı:

"Uluslar arası yatırımcılara göre en büyük problem, güçlü büyüme dönemlerinde ekonomi için daimi bir sorun oluşturan, Türkiye'nin cari işlemlerindeki dengesizliktir. Türkiye'nin cari işlemler açığındaki hızlı genişleme, bir bakıma Türkiye'nin daralmadan güçlü toparlamasının bir belirtisidir."

-"GENİŞLEYEN CARİ AÇIĞI TEDİRGİN EDİYOR"-

Ekonominin ithalat ve iç talebine bağımlığına dikkat çekildiği haber analizde "Ancak genişleyen cari işlemler açığının boyutu ve özellikle bunu finanse eden spekülatif varlıklar, bazı yatırımcıları ve Türk politika yapıcılarını tedirgin ederken kredi derecelendirme kuruluşları sürekli dengesizliği, hızlı büyüyen ve mali olarak disiplin içinde olan Türkiye'yi yatırım derecesinin altında tutmak için neden olarak gösteriyorlar" denildi.

-"YÜZDE 6.5'LİK CARİ AÇIK TÜRK EKONOMİSİ İÇİN FAZLA YÜKSEK"-

WSJ'daki haber analizin son bölümünde de Tim Ash'ın, son verilerin, Merkez Bankası'nın, büyümenin sürdürülebilir olmasını ve geniş cari açığa yansıyan sorunların birikmesine yol açmamasını sağlamak için çaba göstermesi gereği vurgu yaptığı uyarısına da yer verildi.

Tim Ash "Cuma günü açıklanması öngörülen veriler, cari işlemler açığının GSYH'nın yüzde 6.5'ye eşit olduğunu göstermesi bekleniyor. Bu ise, finansmanın düşük kalitesi göz önünde tutulduğunda Türkiye gibi bir ekonomi için fazla büyüktür" sözlerine ekledi.



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,792 µs