En Sıcak Konular

Tehlike sadece biberonlarda değil

8 Şubat 2011 16:02 tsi
Tehlike sadece biberonlarda değil
Özgür Özel, biberonlarda yasaklanan BPA’nın; gıda ve sıvı tüketimi ile saklamasında kullanılan birçok üründe de bulunduğuna dikkat çekti.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, biberonlarda yasaklanan BPA’nın; gıda ve sıvı tüketimi ile saklamasında kullanılan birçok üründe de bulunduğuna dikkat çekti. Özel, “Söz konusu maddenin özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale geldiğini tekrar hatırlatmak isteriz.” dedi.

TEB Genel Sekreteri Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl temmuz ve kasım aylarında yaptıkları açıklamalar ile Bisfenol A (BPA) içeren biberonlardaki hayati ve geri dönülemez sonuçları olan risklere dikkat çektiklerini hatırlattı. Özel, BPA içeren ürünlerin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi bir dizi ciddi sağlık sorununa yol açtığını, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde tümör gelişimine dahi neden olabildiğini ve bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Özel, Sağlık Bakanlığı tarafından dün yayımlanan ‘Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ’ ile Polikarbonat ve Polisülfon içeren Termoplastiklerde Bisfenol A salınımı kullanımının yasaklanmasının, doğru ve yerinde bir karar olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte BPA’nın sadece bebek biberonlarında değil, gıda ve sıvı tüketimi ve saklamasında kullanılan birçok üründe bulunduğuna dikkat çeken Özel, “Söz konusu maddenin özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale geldiğini tekrar hatırlatmak isteriz.” dedi. Özel, halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve yasaklanması yolundaki hukuksal zeminin oluşturulması için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Özel, “Daha ucuz ve çok üretim adına halk sağlığını tehdit eden, ekolojik dengeye zarar veren her türlü uygulamanın, yalnızca bugünü değil çocuklarımızın geleceğini de düşünerek durdurulması için, Birliğimiz her zaman üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edecektir.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

 



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs