En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan Batum açıklaması

8 Şubat 2011 16:16 tsi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcısı Süheyl Batum’un tartışmalara yol açan “Asker kağıttan kaplanmış” sözleriyle ilgili olarak, “Her kurum eleştirilebilir. Ama orduyu ancak CHP Genel Başkanı eleştirebilir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup konuşmasında hükümete yüklendi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satırbaşarı şöyle;

“Faili meçhullerin ortaya çıkmasını istiyorsanız bu konularda verdiğimiz önergeleri kabul edin. Muhalefet verdiği için kabul etmiyorsanız, siz getirin biz kabul ederiz. Biz yürekli, açık, namuslu davranıyoruz. Sen de davran bakalım.

Çıkacaksın Cumartesi Anneleri’ne bunu söyleyeceksin arkası gelmeyecek. Biz siyasette dürüstlüğe önem veririz. Biliyorum 12 Eylül mağdurlarının acılarını nasıl sömürdüysen Cumartesi Anneleri’nin de acılarını sömüreceksin. Biz bu acıları sana sömürtmeyeceğiz.

Çevremizde de önemli olaylar oluyor. Tunus’ta başladı, genç bir işportacı kendisini yaktı, Mısır’a sıçradı, orada da birisi kendini yaktı olaylar büyüdü. Mısır Ortadoğu’nun kilit ülkelerden biri. Mısır’a kimse kayıtsız kalamaz. Bizde Mısır’ı Mısırlıları izlemeye devam edeceğiz.

Mısır’ı düşünenler, olaylardan sonrasını düşünmek lazım. Kim gelecek, kimler gelecek? Ortadoğu’daki dengeler nasıl değişecek? Bunun hesabını yapıyor diğer ülkeler.

Bu konu Münih’te Güvenlik Konferansı’nda konuşuldu. Bütün dünya bunu tartıştı. 47 yıllık güvenlik konferansından ilk kez CHP’den bir Genel Başkan Yardımcısı çıkıp görüşlerini anlattı. Sadece Mısır’a değil, bütün Ortadoğu’ya demokrasiyi götürelim bakışımızı dile getirdik.

Başbakan Mısır’ı tirübünden izlemeyeceğiz dedi ama nerede? Sahaya inmedi. ABD Başkanı Barack Obama özel temsilcisini gönderdi, biz sadece Mısır hükümetini eleştirdik. Onlar da bizi eleştirdi. Dış politikada hata kabul edilmez.

Biz Mısır’a daha soğukkanlılıkla baksaydık, özel temsilci gönderip görüşlerimizi anlatsaydık, iktidardan inmenin de bir erdem olduğunu ama nasıl inilmesi gerektiğini anlatsaydık. Yapmadık. Başbakan sahaya inecekti, inemedi. Sen hep tirübünde kalacaksın.

Kıbrıs ikinci dış politika gafı oldu. KKTC asker gönderdiğimiz bir ülke. Kıbrıs’a özel ilgi gösteriyoruz biz. Onlara saygı gösteriyoruz. Onlar bizden daha demokratik pek çok açıdan.

Şimdi bu ülkede 40 bin kişinin eyleminde birkaç kişi Türkiye alehtarı eylem yapıyor. Başbakan onlara değil de bütün ülkeye 'besleme' diyor. Bunu nasıl temizler bilmiyorum. İlk kez bir başbakan soydaşlarımıza, başka bir ülkenin insanlarına besleme demiştir.

Bir de hesap soracağız dediler. Nasıl soracaklar? Bu kişiler daha önce de Annan Planı’nı destekliyorlardı, sen de sırtlarını sıvazlıyordun. Ne değişti?

Danışmanların Başbakan’ı uyarmalı, sarfettiği sözler yenilir yutulur cinsten değil. Onlara besleme dedin. Biri de çıkıp sana aynaya bakmıyor musun dese ne diyeceksin? Dubai’de 1 milyar dolara imza atmadı mı bakanın? Sen her yardıma besleme diyorsan makarna, kömür dağıttığın vatandaşlar da mı besleme?

Bunların kafasında bildiğimiz klasik, ben bağrırım, çağrırım, ne demek insan hakkı düşünceleri var. Bunlar biliyorsunuz dış politikada ‘0 Sorun’ diye başladılar, aramızın iyi olduğu ülkelerle de aramızı bozdular.

Ey Mısır hükümeti, halka kulak verin diyorsun da, Mısırlı yöneticiler sen de halkına kulak ver dese ne diyeceksin?

Torba Yasa'ya karşı eylem yapan işçilerin nüfus kağıtları toplanıyor, otobüslerini yolu kesiliyor, biber gazları kullanılıyor. Sen de halkının sesine kulak ver.

Bir iki gazete dışında tüm gazetelerin ekonomi sayfalarında AK Parti’nin ne kadar harika ekonomisi olduğunu yazar. İşsizlik, açlıktan ölenler yoktur. İthalat yoktur hep ihracattan bahsederler. Tarımdanki sorunlar, tarımdaki çöküş yoktur. Başbakan’ın gittiği illerde açtığı tesislerin sayısı vardır, 100–150 ama o tesisler nedir, bunları bulamazsın.

İş kazalarında AB birincisiyiz ama bu da gazeteler de yoktur.

Bunlar yine sık sık Türkiye dünyada 20 ekonomi için de en büyük 16. Ama kimse 14’ten 16’ya geriledi sorulmaz.

Her kurum eleştirilebilir, ordu da eleştirilebilir... Ama önceki genel başkanımızın söylediği çok güzel bir söz var: Orduyu eleştirmek, ancak CHP Genel Başkanı katında olur.

Başbakan'ın suç duyurusu açıklaması yargıya bir müdaheledir."

ntvmsnbc

 

 



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs