En Sıcak Konular

Nabucco'da Mart ültimatomu

8 Şubat 2011 14:11 tsi
Nabucco'da Mart ültimatomu Hazar Denizi ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Nabucco boru hattını inşa edecek altı ülkelik konsorsiyum, tedarikçilerinden Mart sonuna kadar somut vaatler vermesini istedi.

Financial Times gazetesine konuşan Nabucco projesinin sorumlu RWE şirketinin yöneticilerinden Stefan Judisch, “Bütün potansiyel tedarikçilerimizle yoğun tartışmalar içindeyiz. Bize ne kadar doğalgaz tedarik edebileceklerini ve bunu ne zaman yapabileceklerini söylemeleri gerekiyor” dedi.

Judisch, “Nabucco, farklı tedarik kaynakları olan bir proje. Bütün tedarikçi ülkelerden bu çeyreğin sonuna kadar güçlü sözler almamız gerekiyor. Daha sonra, yılın ikinci yarısında, projeyi hayata geçirmek için gerekli işlemleri başlatabiliriz. Ciddi anlamda büyük paralar harcamaya başlayacağız” dedi.

Konsorsiyum Azerbaycan, Türkmenistan ve Kuzey Irak’tan, projenin 2017 yılına kadar başlayabilmesi için, toplamda 31 milyar metreküplük doğalgaz tedarik etme sözü vermelerini istiyor.

AB'NİN KİLİT PROJESİ

Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’den oluşan konsorsiyum, 10.7 milyar dolarlık projeye yeşil ışık yakabilmeyi ve yılın ikinci yarısında 3 bin 300 km uzunluğundaki boru hattının inşa edebilmek için gerekli hakları elde edebilmeyi umut ediyor.   

Nabucco boru hattı, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın Ukrayna ve Belarus üzerinden Almanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerine doğalgaz tedarik eden Rusya’nın Gazprom tekeline bağlılığını azaltma planlarının en önemli parçasını oluşturuyor.     

Moskova ise Baltık Denizi ve Karadeniz altından iki yeni boru hattı projesi üzerine çalışıyor.

Analistlerse, Nabucco projesinin boru hattını dolduracak yeterli oranda doğalgaz tedarik edemeyeceğinden endişe ediyor.

Şimdiye kadar, Azerbaycan’ın Şah Denizi açıklarından elde edilecek 16 milyar metreküplük doğalgaz, Nabucco’nun tek kaynağı olarak görülürken bu miktarın 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye’ye söz verilmiş durumda.

Azerbaycan, Umid doğalgaz sahasından Nabucco’ya ek 5 milyar metreküp doğalgaz tedarik etme sözü vermişti. Türkmenistan ise kendi toprakları üzerinden geçecek boru hattına en azından 10 milyar metreküplük tedarik sağlayabilecek güçte

Şu ana kadar Rusya haricinde, Hazar Denizi’ne kıyısı olan bütün ülkeler, Nabucco’ya destek sağlama sözü verdi.

Kuzey Irak da projeye 20 milyar metreküp doğalgaz tedarik etmek için bir protokol imzaladı. Kuzey Irak yönetimiyle, Irak hükümeti arasındaki anlaşmaya göre, projeden elde edilecek gelir paylaşılacak. Gelen paranın yüzde 83’ü merkezi hükümete gidecek.

*Bu yazı Financial Times’ta “Nabucco pipeline nations want gas pledges” başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs