En Sıcak Konular

Yüzde 39'luk büyük artış yaşandı

8 Şubat 2011 13:06 tsi
Rakamlar bir önceki yıla göre yüzde 39 artış gösterdi.

Mevlana Müzesi'ni 2010 yılında ziyaret eden yabancı turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 491 bin 560'a ulaştığı bildirildi.

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Konya Müze Müdürlüğünün 2010 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ve 2011 yılı projeleri hakkında bilgiler verdi.

Çalışmalar kapsamında Mevlana Müzesi Gülbahçesi'nde 6 normal, 1 engelli turnikeli giriş kapısı yapıldığını ifade eden Çıpan, ziyaretçilerin giriş kapısı önünde beklemesinin ve yığılma yaşanmasının önüne geçildiğini belirtti.

Çıpan, müzede 8 dilde hazırlanan sesli rehberlik hizmetinin verilmeye başladığını ifade ederek, ''Ziyaretçiler 3 lira karşılığında bu hizmetten yararlanmaktadır. Mevlana Müzesi'ndeki Derviş Hücrelerinin restorasyonu da tamamlandı. Hücreler 16. yüzyıldaki haline dönüştürüldü. 5 hücrenin geçici teşhiri yapıldı'' dedi.

Mevlana Müzesi'nde 2011 yılında yapılması planlanan çalışmalardan bahseden Çıpan, şunları kaydetti:

''Çinilerinde bozulmalar meydana gelen Kubbe-i Hadra'da yenileme çalışmaları yapılacak. Türbenin iç kısmında bulunan ve dökülmeler yaşanan kalem işi bezemeler sağlamlaştırılacak. Müze ön bahçesindeki zemin döşemeleri yenilenecek. Mescitte statik sorunların tespiti için Hareket İzleme Sistemi kurulacak. Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ile Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı ödeneklerle 2011 yılında Derviş Hücrelerinin teşhir-tanzim işi yapılacak. Yine müzenin genel teşhir-tanzim projesi 2011 yılında ihale edilecek. Mevlana Dergahı'na ait olup 1974 yılında Etnoğrafya Müzesi envanterine kaydedilen 3 bin kadar eser, tekrar müze envanterine aktarılacak. Arşiv koleksiyonumuzda bulunan 2 bin 850 belgenin Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğünce konservasyonu yapılacak. Mevlana Müzesi İhtisas Kütüphanesinde bulunan el yazması eserlerin künyeleri ve dijital görüntüleri internet ortamına aktarılacak.''

Mevlana Müzesi'nin ziyaretçi sayısıyla ilgili bilgiler de veren Çıpan, 2009 yılında 1 milyon 626 bin kişinin ziyaret ettiği müzeyi, geçen yıl yüzde 11'lik atışla 1 milyon 803 bin kişinin gezdiğini bildirdi.

Çıpan, yabancı ziyaretçi sayısındaki artışa dikkati çekerek, ''Müzeyi 2009 yılında 1 milyon 461 bin 616 yerli turist ziyaret ederken, 2010 yılında bu sayı yüzde 12.5'lik artışla 1 milyon 644 bin 416'ya çıktı. Müzeyi 2009 yılında 353 bin 233 yabancı turist ziyaret ederken, bu sayı 2010'da yüzde 39'luk artışla 491 bin 560'a ulaştı. Yabancı turist sayısında ciddi bir artış gerçekleşmiştir'' diye konuştu.

Kazı çalışmaları ile Karatay Çini Eserler, Etnografya, Atatürk ve Arkeoloji müzelerinde 2010 yılında gerçekleştirilen işler hakkında da bilgiler veren Çıpan, daha sonra gazetecilere restorasyonu tamamlanan Derviş Hücreleri'ni gezdirdi.

aa



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs