En Sıcak Konular

Kışanak grup toplantısında konuşuyor

8 Şubat 2011 12:55 tsi
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak partisinin grup toplantısında konuşuyor...

HRANT DİNK DAVASINDAKİ YENİ SORUŞTURMA

Bu cinayetin arkasındaki tüm ihmaller ortaya çıkarılır. Ancak bu konuda yapılması gereken çok önemli birşey var. Soruşturma açılanlardan biri kamu güvenliği müşteşarı olarak görevinde. Sayın Muammer Güler. Bu kişinin görevden alınmaması durumunda soruşturmanın sağlıklı olarak yürümesi mümkün değildir.

OSTİM'DEKİ PATLAMALAR

20 emekçi yaşamını yitirdi. Türkiye'de adeta ekmek aslanını ağzında sözü kendini hergün yeniden kanıtlıyor. İnsanlar evlerine bir lokma ekmek götürebilmek için ölümü göze alarak çalışıyorlar. Maden işletmeleri, tersaneler, kot taşlama işçilerinin durumu böyle. Hiçbir kontrol denetim yok. İnşaat sektörü kontrolsüz ve denetimsiz. Tarım işçileri böyle... Allah'a emanet yaşıyorlar.

Türkiye adeta bir iş güvenliği konusunda kontrolsüz, denetimsiz, kar için işçileri öldürmek de dahil herşeyi yapabilirsiniz diyen bir ülke konumunda. Hükümet bu güne kadar bunlara ilişkin hiçbir çaba içine girmediği gibi kayıt dışı istihdamı körükleyerek, genel istihdam rakamını arttırmaya çalışıyor. İnsanların nasıl çalıştıklarının zerre kadar kıymeti yok.

Ekmeğin aslanın ağzından alınması gereken bir süreçteyiz. Ölümü pahasına evine ekmek götürmek için çabalayan bu işçilerin durumu utançtır. Bu başbakanın utancıdır. Biz ölmeden çalışabilecek işyerleri istiyoruz. Bu kölelikte bile mümkün değildir.

TORBA YASA ELEŞTİRİSİ

Çocuk işçilerin emeğini sömüren, asgari ücreti kısıtlayan bu yasa iş güvenliğini de ortadan kaldıracaktır. 1 hafta önce 20 işçinin yaşamını yitirdiği bir ülkede bu meclisin bu yasayı görüşmesi utançtır.

Başbakan, Mısır'a halkın sesine kulak verin diye çağrı yapıyor. Burada torba yasayı protesto edenlere saldırı emri veriyor. Mısır'daki halkta buradaki halk değil mi?  Niye o insanları dinlemek istemiyorsun. Bu ne biçim demokrasi?

Başbakan kendi pratiğiyle kendi sözlerini çürüten bir başbakan.

KIBRIS'TAKİ MİTİNG

Kıbrıs'taki emekçilerin ücretlerine gözdiktiler. Buralardan Kıbrıs'ı yönetmeye çalışıyrlar. Ankara'daki yönetiminizden ne hayır gördük ki Kıbrıs'tan ne hayır göreceğiz. Kıbrıslı emekçiler tepki gösterince. Soruşturma açın diyor. Hangi sıfatla bunu söylüyorsun. Sen ne hakla buradan Kıbrıs'taki yönetime emir veriyorsun. Başbakan'ın demokrasi anlayışı bu kadar.

Besleme lafı ağa-maraba ilişkisinde olur. Pardon Başbakan Kıbrıs halkı Ağa istemiyor kendileri de maraba değil. Kıbrıs halkı demokratik bir sistemde barış içinde yaşamanın yolunu bulur. Eğer Ağalar başlarında olmazsa.

Bir torba kömür, makarna için kaç yıl sus diyecek? Meydana çıkarsak bize de besleme diyecek mi?

KAYIP ANNELERİ

Kayıplar bu ülkenin kanayan yarası. Ellerinde telsizler bulunan kişiler tarafından alıp götürülen, karakoldan kaybedilen binlerce insan var. 30 yıldır bu dram sürüyor. 12 Eylül'den beri süren bir dram. Cumartesi Anneleri'de yıllardır mücadele yürütüyorlar. Coplandılar, saldırıya uğradılar. Her hafta meydanlara çıkıp çocuklarını istediler. Kimse bu sesi duymadı. Başbakan'da 8 yıl boyunca duymadı. Bir mezar taşı isteyen anaların çığlığına kulak tıkayan Başbakan

NEDEN GÖRÜŞTÜ?

Geçmişte suçladığı bu anaları kabul edip dinlemek istedi? Kayıp yakınları hakikatleri araştırma komisyonu kurulsun ve zaman aşımı kaldırılsın dediler. Toplu mezarlar açılsın. BM sözleşmelerine göre hareket edilsin. Başbakan bu somut talepler karşısında hiçbirşey söyleyemez. Çünkü çözüm istemiyor.

Başbakan Kürtlere, Alevilere, Romanlara şimdi Kayıp Anaları'na sorun benim sorunumdur dedi.

Başbakanlık bir koleksiyon makamı mı? Başbakanlık bir icra makamıdır. Sorunları alıp koleksiyon yapıp, kıymetli olduğu günlerde piyasaya sürme makamı değildir. 8 yıl boyunca beklettiği kayıp sorununu seçim arifesinde anaları kabul etti. Yine bu başbakan kimse anaların acıları üzerinden siyaset yapmasın diyor. Bu anaların üzerinden siyaset yapmanın daniskasıdır.

BAŞKA BİR AYIBA İMZA ATTI

Tolga'nın annesi meclise kaadr geldi. Kendi görüşmedi vekilleri görüştü dosyayı rafa kaldırdılar. 2009 Aralık'ta Diyarbakır'da üniversite öğrencisi Aydın Erdemir'in kaybı faili meçhul değil mi? Sizin döneminizde işlenen kayıplar ortada. Bütün soruşturma ve önergelerini reddetti. AKP eliyle bu cinayetlerin üstü örtüldü.

YASA TEKLİFİ VERİN

Eğer samimiyseniz. Yarın bir önerge verin. Hakikatleri araştırma komisyonu kursunlar. Hakikatleri Araştırma Komisyonu özel bir yasayla kuruluyor. Herşey o yasayla belirleniyor. Biz istersek bir hafta içinde bir yasa çıkarabilir ve komisyonu kurabiliriz. Seçimden sonrada fesh olmaz. Bu komisyonun görev süresi bitmez. Kimseyi kandıramazsın. Samimiysen harekete geçersin.

AKP'NİN FIRSATI BOL

Eğer AKP'nin gerçekten biraz samiyeti varsa adım atabileceği çok şey var.

Örneğin, toplu mezarlar...

Herkes bir aydır sokaklarda. İnsanlık suçunun işlendiği o mezarların yerini halkımız biliyor. İnsanlarımız nerede çöplüklere gömülmüş herkes biliyor. Eğer zerre kadar askeri vesayetle hesaplaşmak istiyorsa önünde derya kadar bilgi var. Yeter ki cesaret edecek bir hükümet olsun.

Aileler toplu mezarların olduğu yerlere burada bir toplu mezar var diye tabela asmak istiyor. Başbakan bunları görmek istese de istemesede kimse AKP'nin istismar siyasetine fırsat vermeyecek.

MUTKİ'DEKİ KAZILAR

Karakolun bahçesinde bir mezar olduğu yönünde savcılığa ifade veriliyor. Bugün jandarmadan bir açıklama geldi. Bu açıklamanın tamamı aslında bir anlamda suçun itirafı. Otopsi tutanakları var, Belediyenin defin işlemleri var diyen bir açıkalma.

Bütün köylüler o ölülerin nasıl gömüldüğünü herkes biliyor. Halkımız onlarca, yüzlerce öykü anlatılıyor. Kimin nereye nasıl bir insanlık suçunu gömdüğünü biliyor. O dönem otopsiye girmesi gereken hekimlere, önlerine gönderilen evrakları imzalayan belediye yetkillilerine, kazılarda çlaışan işçilere, erlere vicdanı olan herkese çağrı yapıyorum. Korkmayın konuşma günü bugündür.

Bu suça ortak etme yöntemini biliyoruz.

VERİLEN TARİHLER

Çatışmadan bir yada iki gün sonra çukur ve çöplüklere gömülmüşler. Mevcut yasa 15 gün bekletilmesi ve kimliğin tespiti için beklenmesi gerektiğni söylüyor. Bu da yapılammış, ama jandarma bunu sanki olağan birşeymiş gibi geçiştiriyor. O mezarlarda bulunan kemiklerin örgüt militanlarına ait olduğunu vurgulamak. Başka bir suçta işlemiş olabilir. Yasalar karşısında suçların bir tanımı var. Katledemezsiniz, hatta alçakca gidip çöplüğe defnedemezsiniz. Bu söylem televizyona çıkıp bir de onlara mezar mı yapacaktık diyen Arif Doğan'ın icraatları bugünkü bildiriyle resmiyet kazanmıştır.


Hükümet bu gerçeklerin ortaya çıkmaması için bürokratik engelleri ortaya koyarak gerçeklerin üstünü örtüyor. Başbakan çıkıp çağrı yapmalı bu bir insanlık suçudur diyip tüm kamu görevlilerinini göreve çağırmalıdır. Bunu araştırmaya kalkanlara hükümetin can güvenliğini sağlaması gerekir. Hükümet bu gerçekleri ortaya çıkarmadığı sürece Jitem'in Ergenekon'un ortağıdır.

BİTLİS'TEKİ TABLO

Herkes Mutki'yi merak etti Bitlis'e gitti. Ama Bitlis Valisi merak edip de oraya gitmedi bile. Bitlis Valisi'nin aklında birtek BDP'yi nasıl engelleyebilirim diye uğraşıyor. BDP'liler orada toplantı yapmak istiyor. Birden karar çıkarıp güvenlik önlemi, video kaydı aldırıyor.

Sen olsan olsan Tayyip Erdoğan'ın beslemesi olursun. Eğer birine besleme denilecekse bu valiye denilebilir. 29 Mart'ta Bitlis Valisi Tatvan'ı BDP'ye yaptırdık diye telefon kayıtları ortaya çıkan bir vali hala Bitlis'te görevde. Amacı AKP'ye yandaş toplamak.

KANDİL'DEN GELENLER

Barış için gelenler cezaevinde herbirinin hakkında 30-40 yıl hapis cezası istiyorlar. Niye geldiniz diye soruyorlar? Nasıl bir organizasyonla kimin çağrısıyla geldiler ortada. Öcalan'ın çağrısıyla geldiklerini söyledikleri için mahkemelerde sürünüyorlar.

BATUM'UN SÖZLERİ TALİHSİZ

Bu açıklamayı yayan kişinin kendisini sosyal demokrat diye tanımlayan bir partiden olması ve partinin hiçbir açıklama yapmaması manidardır.

Demokrasilerde halkın iradesi rejimidir, askeri vesayet rejimi değildir. TSK sadece bu iradeye bağlı olarak güvenlik hizmeti vermekle görevli memur kurumudur. Bunun dışında bir görevi varmış gibi konuşmak demokrasiyi katletmektir.

Bu ülkede statükocu, derin devletle yakın ilişki içinde olan bir hükümeti kurtarma operasyonu olarak işlev görüyor.

İktidarın karşısında böyle basiretsiz bir muhalefet olunca sürekli fırsat doğuyor.

CHP VE AKP'YE ÇAĞRI

AKP ve CHP'ye TSK'nın iç hizmet yasasının değiştirilmesi için öneri verdik. Eğer samimiylerse o yasayı bugün meclis genel kuruluna indiriyoruz. Hodri Meydan askeri vesayete kim karşı? Eğer askeri vesayete karşıysa bu yasa teklifinin genel kurula alınması için oy verin. 34'ncü madde orduya darbenin önünü açıyor. Bu madde dururken kimse bana darbeye karşıyız demesin.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs