En Sıcak Konular

Güney Kore'de birleşme isteği azalıyor

8 Şubat 2011 12:26 tsi
Güney Kore halkı son zamanlarda Kuzey Kore ile birleşme arzularında azalma yaşarken, Kuzey Kore'ye karşı artan gözle görülür bir sempatisi söz konusu.

Seul Devlet Üniversitesi'ne bağlı Birleşme ve Barış Araştırma Merkezi tarafından bugün 12.si düzenlenen 'Birleşme Bilimi Temeli' adlı konferansta yayınlandığı raporda, Prof. Dr. Eun Gi-su 1985'den günümüze kadar yapılmış anketleri derleyerek, Güney Kore halkının Kuzey Kore'ye karşı değişen düşüncelerini analiz etti. Rapora göre Kuzey Kore-Amerika futbol maçında, 'Kuzey Kore'yi desteklerim' diyenlerin oranı 1986'de yüzde 21 iken, 1987'de yüzde 55.1, 1988'de yüzde 58.1, 1989'de 71.2 yüzde, 1990'de yüzde 82 olarken, soğuk savaşın sonlarına doğru hep artış gösterdi. 90'lı yıllardan sonra bu oran yüzde 70 - yüzde 80 arasında artış-azalma gösterirken, Yeonpyeong Adası saldırısının yaşandığı geçtiğimiz senede yüzde 76.1'den yüzde 70.1'e indi.

Bununla beraber Kuzey Kore'ye sempati artarken, Kuzey ile birleşme isteğinde ciddi azalma var. 'Kesinlikle birleşmeliyiz' diyenlerin oranı 1995'de yüzde 58 iken, 1998'de yüzde 47.9, 2001'de yüzde 22, 2003'de yüzde 16.2, 2008'de yüzde 12.3 olarak kayda geçti. Diğer taraftan 'Hali hazırdaki durum da güzel' diyenlerin oranı 1998'de yüzde 17.5 iken, 2008'de yüzde 45.3 ile birleşme isteğindeki azalmayı gözler önüne serdi.

Rapordaki bir başka ilginç analiz ise birleşme gerekçesi hakkındaki halkın görüşlerindeki değişim. 'Aynı ırk olduğumuz için birleşmeliyiz' diyenler 1994'de yüzde 59 iken, 2010'da yüzde 43'e düştü. Buna rağmen 'Olası savaş ihtimalini engellemek için birleşmeliyiz' gibi realist düşünenlerin oranı, yüzde 14.6'dan yüzde 24.1'e yükseldi.

Uzman profesör Eun bu değişimleri soğuk savaşın bitmesine bağlayarak, "Soğun savaştan sonra Güney'deki halk olaya aynı ırkı olmanın verdiği duygularla beraber realist bakmayı öğrendi." diye açıklamada bulundu. Birleşme isteğindeki azalmayı ise refah seviyesi ile ilişkilendiren Prof. Eun, "Gelinen noktada Kuzey-Güney arasındaki ekonomik uçurum, birleşme ile beraber halkın refah seviyelerinde yaşanması ihtimal bir düşüşten dolayı, tereddüte sebep oldu" dedi.

cihan



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,864 µs