En Sıcak Konular

Milyonlar yine Tahrir Meydanı'nda toplanıyor

8 Şubat 2011 11:22 tsi
Mısır'da gösteriler ikinci haftayı doldururken, eylemciler Mübarek'in görevi derhal bırakması için bir kez daha Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda eylem yapacak.

Mısır'da başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda gösteriler ikinci haftayı doldururken, muhalif eylemciler bugün Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevi derhal bırakması çağrılarını yineleyecek.

Meydanda hala binlerce eylemci bulunuyor. Ancak ordu birlikleri trafiği açmak için, eylemcileri aşama aşama geriye doğru itti. Muhalifler ve hükümet arasındaki görüşmelerden de önemli bir sonuç çıkmadı.

Mübarek'in istifa edeceğine yönelik bir işaret de yok. Kahire'deki BBC Muhabiri Jim Muir, kentte yaşam normale döndükçe eylemlerin ivme kaybetme riski taşıdığını söylüyor.

Muhabirimiz, göstericilerin eylemlerin dozunu artırması durumunda orduyla karşı karşıya kalabileceklerini, meydanı bırakırlarsa da hükümet tarafından cezalandırılabileceklerini kaydediyor.

Mısır hükümeti dün kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 15 zam yapma kararı aldı. Protestoların ülke ekonomisine günde 310 milyon dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.

'297 kişi öldü'
Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'da 25 Ocak'tan bu yana süren gösterilerde ölenlerin sayısının 300'e yakın olduğunu duyurdu. Örgüte göre, muhalif göstericilerin önce polis, sonra da Mübarek yanlılarıyla giriştikleri çatışmalarda 297 kişi öldü. Örgüt bu sayıya Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentlerindeki yedi hastaneye yaptıkları ziyaretler sonucu ulaştıklarını belirtti.

Öte yandan, gösterilerin fitilini yakan Facebook sayfasını açtığı belirtilen internet devi Google'ın pazarlamadan sorumlu yöneticisi Wael Gonim'in serbest bırakıldığı bildirildi. Gonim, 11 gün süren gözaltısı sırasında kötü muameleye uğramadığını ancak vatan haini diye damgalanmaktan şoka uğradığını söyledi.

Gonim bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 'İyi niyetli herkese vatan haini deniyor. Çünkü kötülük kural olmuş. Ben bir vatan haini olsaydım, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki villamda oturur ve diğerleri gibi 'Bırak bu ülke cehenneme gitsin' derdim' diye konuştu.

BBC

 

 



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs