En Sıcak Konular

Hükümet sigarayla ilgili harekete geçiyor

8 Şubat 2011 11:15 tsi
Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte sigara piyasasındaki tüm tütün mamüllerinin tadı değişecek.

Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin insanın ölümüne neden olan, 25 milyar dolar para harcadığımız ve bir o kadar sağlık harcamasına neden olan sigaraya öldürücü darbe iniyor.

Büyük ses getiren sigaranın içindeki katkı maddeleriyle ilgili hükümet ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) harekete geçiyor. Yoğun bir çalışma yürüten yetkililer, sigaranın içindeki katkı maddelerini kısıtlama ve yasaklamaya hazırlanıyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte piyasadaki tüm tütün mamüllerinin tadı değişecek.

Böylece tiryakilerin "Daha çok" sigara içmelerine neden olan aromalar, sigaranın zararlı etkilerini saklayan tıbbi içerikler sigaraya dahil edilemeyecek. Tiryakiler alıştıkları sigara tadını bulamayacaklar ve sigaranın zararlı etkilerini (Öksürme, ağızda kötü tad v.b) daha çabuk farkedecekler.

DÜNYA SİGARA ÜRETİCİLERİ BASKI UYGULADI

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği "Sigara Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi"ne 2004 yılında imza attarak, sigarayla mücadeleye aktif olarak başladı. Ancak en kritik viraj, 2010 yılı Kasım ayında Uruguay'da yapılan Taraflar Konferansı'nda dönüldü. 172 ülkenin katıldığı konferansta tütün ürünlerinin içine katkı maddelerinin eklenmesinin kısıtlanması ve yasaklanması tartışıldı. Dünya Sigara üreticilerinin tüm baskılarına rağmen, Türkiye'nin önemli katkılarıyla sigaranın içindeki katkı maddelerinin kısıtlanması ve yasaklanması kabul edildi.

Hatta maddede yer alan "Sigara benzeri tütün mamülleri" ifadesi Türkiye'nin büyük çabalarıyla metinden çıkarıldı. Böylece katkı maddelerine ilişkin sınırlama tüm tütün mamülleri için mümkün hale geldi.

Sigara Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi 'nin kabul edilen 9 ve 10'uncu maddelerine göre kısıtlanacak ve yasaklanacak içerikler şöyle:

1. Lezzeti artırmak için kullanılan içerikler: glukoz, melas, bal ve sorbitol gibi tatlandırıcılar, tütünün sertliğini maskeleyen benzaldehit, maltol, mentol ve vanilin gibi aromalandırma maddeleri, tarçın, zencefil ve nane gibi ıtriyat ve baharatlar.

2.  Renk özelliği veren içerikler: sağlık uyarıları ve vergi işaretlemeleri dışında sigara benzeri mamullerde kullanılan renklendirme ajanları (renkli kağıt, mürekkep, vs.)

3. Mamullerin sağlığa yararı olduğu izlenimini yaratan içerikler: vitaminler, mineral gıdalar, meyve ve sebzeler, amino asitler, önemli yağlı asitler.

4. Enerji ve yaşama gücü ile ilişkilendirilen içerikler: kafein, guarana ve taurine gibi uyarıcı bileşenler.

YÖNETMELİK HAZIRLANDI

Konuyla ilgili Toplumsal Hafıza'ya konuşan TAPDK Başkan Yardımcısı, Tütün ve Alkol Kontrolü Daire Başkanı Fatih Mustafa Özyeşil, sigara üreticilerinin tüm ekonomik ve siyasi baskılarına rağmen TAPDK'nın özel bir ekiple yeni bir yönetmelik hazırladığını belirterek, onay sürecinin başladığını açıkladı. Sigara üreticilerinin yeni uygulamayı engellemek için çaba gösterdiğini söyleyen Özyeşil, "Yaptığımız çalışmaları öğrenip engellemek için ekonomik ve siyasi baskı kurmaya çalıştılar. Ancak biz ekibimizle bu işi bitirdik. Sırada 7 kişiden oluşan kurulun sözkonusu yönetmeliği onaylamasına kaldı" dedi.

SİGARADAN NEFRET EDECEKSİNİZ

Uruguay'da Sağlık Bakanlığı'nın önemli katkılarıyla ve TAPDK'nın önemli bir karara imza attığını söyleyen Özyeşil, "Hükümet bu karara destek vererek önemli bir gelir kaynağını riske atmayı göze aldı. Yeni uygulamamız dünyaya örnek olacak. Sigaranın içinde, yeni tiryakiler oluşturmaya yarayan maddeleri kaldıracağız. Mevcut tiryakiler de sigaranın tadından nefret edecek." dedi. Toplumsal Hafıza/ Ali Yiğit

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs