En Sıcak Konular

Türk-Yunan Konfederasyonu

8 Şubat 2011 10:14 tsi
Türk-Yunan Konfederasyonu Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan'da Eleftherotypia gazetesinin "E" adlı dergisinde düşünürlere "Türkiye ile konfederasyon fikri" soruldu. Komşu'nun yanıtı beklenmeyecek kadar sıcak oldu

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren ve neredeyse iflasın eşiğine gelen Yunanistan'ın etkin gazetelerinden Eleftherotypia'nın "E" adlı dergisi, 102 sayfasını tümüyle Türkiye'ye ayırdığı sayısında ülkenin önde gelen düşünürlerine "Türkiye ile Yunanistan arasında bir konferedasyona nasıl bakacaklarını" sordu. Çoğunluk, fikre sıcak bakacaklarını ifade etti. Yunanistan'ın etkin gazetelerinden Eleftherotypia'nın "E" adlı dergisi, 102 sayfasını bütünüyle Türkiye'ye ayırdı. Dergi, ülkedeki "Türkiye" ve "Türk" imajını, "komşumuzun bilinmeyen yanları" adı altında irdeledi. Dergi, birçok Yunan fikir adamına, Türkiye ile Yunanistan arasında bir konfederasyon kurgusuna nasıl baktığını sordu. Bu soruya, şöyle cevaplar geldi:

Düşünür-Yazar Stelios Ramfos: Yunanistan'daki mali kriz patlak verdiğinde, etrafımdakilere sordum: Ülkemiz iflas ederse, Yunanistan'ın dümenine kimin geçmesini tercih edersiniz? Almanlar'ın mı? Türkler'in mi? Ezici çoğunluk Türkler'i tercih etti. İstanbul'un fethinde, 'Papalık külahı yerine Türk sarığını' tercih eden Bizanslılar gibi. Çünkü ikimiz de şarklıyız. "Una raça una faça" (tek ırk, tek çehre) deyimi aslında Yunanlar'la Türkler arasında da geçerli.

Mizah yazarı Hıristoforos Kasdaglis: Türkiye aslında Yunanistan'ın en ideal komşusudur. Türkler; bizi işgal etmelerine, başka dinden, kurnaz, diplomat ve nüfusça fazla olmalarına rağmen her derdimize deva oluyorlar. Rekabetten dolayı, Ege'de petrol ve doğalgaz arıyoruz. Türkiye'de nüfus artıyor diye, Yunan ailelere çocuk yardımı yapılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarih Profesörü Vangelis Kheriotis: Böyle bir federasyon, romantizmi çağrıştırsa da, Doğu Akdeniz ve Balkanlar'da tek hâkimiyet kurabilecek, Ege ve Kıbrıs gibi sorunları ortadan kaldıracak güçte olacaktır. Yunanistan'ın geçirmekte olduğu mali kriz ve Türkiye'nin kalkınma hamlesi yaşadığı dönemde böyle bir senaryonun tartışılması ilginçtir.

Türkolog ve Asya Bilimleri Profesörü Yannis Mazis: 1967'da albaylar cuntası mimarı Yorgos Papadopulos, Türkiye ile Yunanistan'ın konfederasyon kurmasına o denli sıcak bakıyordu ki, bunun 40-50 yıl içinde gerçekleşeceğine bile inanıyordu.

Yunan Dış Politika ve Avrupa Araştırmaları Merkezi Başkanı Thjanos Dokos: Böyle bir senaryonun tatbikatlarda bile yeri olması mümkün değil.

Stelyo Berberakis / Sabah

Devamı için tıklayın



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,014 µs