En Sıcak Konular

Almanya, Mübarek'i bekliyor

8 Şubat 2011 08:50 tsi
Almanya, Mübarek'i bekliyor 

Mübarek'i kabul edeceğini açıklayan ilk ülke ise Almanya oldu.

Hüsnü Mübarek rejiminin bir türlü kökünden sökülüp atılamadığı Mısır'da, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın 57 yıl sonra Müslüman Kardeşler'le masaya oturarak muhalefetin taleplerini dinlemesi ve Mart'a kadar yeni anayasa sözü vermesi Tahrir Meydanı'nda isyanı dindirmedi. Halk, görüşmelerde Mübarek rejiminin devamlılığını sağlayan anayasa maddelerinde henüz bir değişiklik yapılmadığını bu yüzden Mübarek gidene kadar meydandan ayrılmayacaklarını ilan etti.

NASIRCI PARTİ GÖRÜŞMEDEN ÇEKİLDİ

Ülkede sol muhalefetin önde gelen partilerinden birisi olan Nasırcı Parti'nin ise diyalog sürecine devam etmeyeceği bildirildi. Parti, Süleyman ve rejimin, Mübarek'in istifasına yanaşmadığı, bunun protestocuların taleplerinin reddi anlamına geldiğini belirtilerek, partinin diyaloğa devam etmeyeceğini açıkladı. Hükümet kapalı kapılar ardında, anayasanın kritik maddelerine dokunmadan, direnişi kırmanın yollarını ararkenAlmanyaMübarek'i ülkesine kabul edebileceğini açıkladı. Daha önce Ömer Süleyman liderliğinde devlet elitinin gizli bir zirve düzenleyerek Mübarek için 'onurlu bir çıkış' sağlamanın yollarını görüştükleri iddia edilmişti. Görüşmede Mübarek'in Şarm el-Şeyh'teki ikametgahına veya uzun süreli bir tedavi bahanesiyle Almanya'ya gönderilmesi konuşulmuştu. Almanya önerisine Angela Merkel hükümetinden destek geldi.

ALMANYA SİLAH SATIŞINI DURDURDU

Deutsche Welle'nin haberine göre Başbakan Angela Merkel'ın partisi Hrıstiyan Demokratların önemli isimlerinden Andreas Schockenhoff, "Uluslararası çerçevede Almanya olumlu bir katkı yapa-bilecekse, Mübarek'i konuk edebiliriz" dedi.

Hür Demokrat Parti'nin Meclis Sözcüsü de Mübarek'in Almanya'ya gelmesini memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı. Ancak hükümet sözcüsü kendilerine bir resmi talebin gelmediğini söyledi.

Öte yandan Mübarek rejimine ilk dış yaptırım haberi de yine Almanya'dan geldi. Almanya, Mısır'a silah ihracatını askıya aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı Mısır'daki insan hakları ihlallerinden duyulan endişeden dolayı böyle bir karar alındığını ve bunun bir sonraki açıklamaya kadar süreceğini vurguladı. Almanya, 2009'da Mısır'a 77,5 milyon Euro'luk silah satışı yapmıştı. Berlin, şiddetten kaçınılmaması durumunda kalkınma yardımlarını keseceği tehdidinde bulunmuştu.

yenişafak



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,087 µs