En Sıcak Konular

Avukat Vural Ergül'ün yargılanmasına başlandı

7 Şubat 2011 20:14 tsi
Avukat Vural Ergül'ün müvekkilli gazeteci Uğur Dündar adına hazırlayarak HSYK'ya sunduğu dilekçede bulunan ve yaptığı basın açıklamasıyla medyaya yansıyan bazı ifadelerle ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten 6 savcıya hakaret ve adil yargılamayı etk

Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Vural Ergül ile avukatları katıldı. Duruşmaya, müşteki cumhuriyet savcıları Ercan Şafak, Mehmet Ali Pekgüzel, Fikret Seçen, Murat Yönder, Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın gelmedi.

Duruşmada savunmasını yapan Vural Ergül, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede müvekkili Uğur Dündar'ın özel yaşamına ilişkin bazı bilgilerin hiç gereği yokken, davalarda sanık olan iki kişi arasındaki elektronik posta trafiğinde geçtiğinden bahsedilerek yer verildiğini kaydetti.

Bunun müvekkiline yapılmış bir saldırı olduğunu savunan Ergül şöyle konuştu:

''Aynı iddianamelerde yine sanıklarda ele geçtiği söylenen başka bir mailde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu düşündüğümüz kişi hakkında kısaltmalara yer verilirken müvekkilim hakkında ise kısaltma yazılabilecekken açıkça isimler yazılmıştır. Bu hususun iddianamede yer almasından sonra savcıların bu açıklamaları kasıtlı yaptıklarını düşünerek ve gerekli özeni göstermediklerini düşünerek söz konusu savcılar hakkında HSYK'ya şikayet dilekçesi yazdık. Bu şikayet dilekçesini de noktasına virgülüne dokunmadan basına verdim. Dilekçede belirttiğim hususların ve kelimelerin tamamen arkasındayım. Bu hususları yazarken söz konusu savcıları herhangi bir şekilde rencide etmek, bu savcılara hakaret etmek gibi bir kastım yoktur.''

Yapılanı açıklamak için tabirler kullandığını söyleyen Ergül, ''Hakaret ettiğim iddialarını kabul etmiyorum. Hakkımda adil yargılamayı etkilemeden dolayı da dava açılmıştır. Ben avukatım, tabi ki savunmacı olarak katıldığım davalarda mahkemeyi etkilemeye, müvekkilim lehine heyette görüş oluşturmaya gayret ediyorum'' diye konuştu.

Müvekkili Uğur Dündar'ın söz konusu davaların hiçbirisinde sanık olmadığını, hakkında dava bulunmayan kişi için hangi yargılamayı etkilemeye çalıştığı konusunun da açıklanması gereken bir konu olduğunu söyleyen Ergül, belirttiği hususlar göz önüne alınarak beraatına karar verilmesini istedi.

Sanık Vural Ergül'ün avukatı Gönül Kerinçsiz, savcıların Budapeşte Meslek Etiği kurallarına uymak zorunda olduklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

''Müvekkilim vermiş olduğu şikayet dilekçesinde bu kuralları ilgili kişilere hatırlatmak istemiştir. Herhangi bir hakaret kastı yoktur. Bu etik kuralları Adalet Bakanlığı ve HSYK tarafından iç hukuk kuralı olarak kabul edilmiş ve genelge ile ilgili savcılara bildirilmiştir. Müvekkilimin bahsettiği, bu ilkelere uyulmaması nedeniyle vekilliğini üstlendiği kişinin kişilik haklarının zarara uğradığı hususudur. Suç kastı yoktur.''

Avukat Ömer Yasa da müvekkilinin şikayetçi savcıların yazmış oldukları iddianamede belirttikleri bir hususta şikayette bulunduklarını dile getirerek, hangi yönden şikayetçi kişilerin bu hususları hakaret olarak algılandıklarının tespiti amacıyla müştekilerin duruşmaya celbini talep etti.

Avukat Zeynep Küçük de, iddianamelerin hukuki metinler olmak zorunda olduğunu hatırlatarak, ''Savcıların imza attığı iddianamelerin hukuksuz olarak dedikodu metni haline gelmiş olduğunu herkes kabul etmektedir. Müvekkilim de iddianamelerde bu şekilde yer alan ve müvekkilini ilgilendiren konularda metin olarak bu iddianameleri yazan kişileri denetleyen HSYK'ya bu hususta bir şikayet dilekçesi yazmıştır ve basına vermiştir. Ancak kullandığı tabirlerde herhangi bir hakaret söz konusu değildir. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum'' diye konuştu.

Müştekilerin dinlenmesi yönündeki taleplerin reddine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kovuşturma kararında, Vural Ergül'ün müvekkili Uğur Dündar adına hazırlayarak HSYK'ya sunduğu dilekçeyle ilgili yazılı açıklamada bulunduğu ve dilekçede yer alan savcılarla ilgili bazı ifadelerin haber olarak yayımlanmasına sebebiyet verdiği kaydediliyor.

Kararda, Ergül hakkında, delillerin takdiri mahkemesine ait olmak üzere, 1,5 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngören ''Hakaret'' ve ''Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından hakkında kovuşturma yapılması isteniyor.



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,700 µs