En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanının kaderi 11 üyenin elinde

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhurbaşkanının kaderi 11 üyenin elinde 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 367 sayısına ulaşılamadı. CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Yüksek Mahkeme'den hangi karar çıkar? Mahkeme'nin ülkenin kaderini belirleyecek üyeleri arasında kimler var?

TBMM Genel Kurulu'nda 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu öncesi yapılan yoklamada, ana muhalefet partisi CHP'nin iddia ettiği gibi 367 sayısına ulaşılamadı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 367 sayısına ulaşılamadığı için ilk tur oylaması bitince Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini bugün de tekrarladı. Baykal bu açıklamayı yaptığı sırada saatler 16.00'yı gösteriyordu.
Ancak, Anayasa Mahkemesi saat 17.00'de kapanıyor. Geçen hafta içinde Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin başvurusunu saat 17.00'ye kadar bekleyeceklerini, ama gerekirse bunu yarım saat uzatabileceklerini söylemişti.

CHP'liler şimdi Anayasa Mahkemesi'nin kapısında başvuru için Meclis'teki ilk tur oylamanın bitmesini bekliyor.

KARAR NE OLUR?

Siyasi kulislerde Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkması beklentisi ağırlık kazandı.
Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinin 7’sinin görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından seçilmiş olması, siyasi kulislerde oylamanın iptali yönünde çıkacak oyların 7’nin altına düşmeyeceği beklentisine yol açtı.

367 sayısına ulaşmak için adam adama markaj yapan AKP kulislerinde de iptal yönündeki oyların daha yüksek olabileceği, aksi yönde 2 oy çıkmasının garanti olacağı yorumları yapılıyor.

Türkiye’nin yakın gelecekteki siyasi tarihine yön verecek Anayasa Mahkemesi üyelerinin profili şöyle:

  • Üyelerden 2’sini Özal, 2’sini Demirel, 7’sini Sezer seçti.
  • 9 üye hukuk, 1 üye siyasal, 1 üye de iktisat mezunu.
  • 3’ü Danıştay, 2’si Yargıtay, 2’si askeri yargı, 1’i Sayıştay, 1’i üniversiteden geldi. Bir üye avukat iken, bir üye de büyükelçi iken Anayasa Mahkemesi’ne seçildi.
  • En yaşlısı 64 (Başkan Tülay Tuğcu), en genci 52 (üye Serdar Özgüldür) yaşında. 11 üyenin yaş ortalaması 58.
  • Üyelerden 2’si kadın, 9’u erkek.

Kapatmaya karşı çıkmışlardı

Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinden 5’i geçmişte RP ve FP’nin kapatılması davalarında da oy kullanmıştı. Siyasi kulislerde üyelerin o davalardaki tutumlarına bakılarak 367 konusunda ne yönde oy kullanacakları tahmin edilmeye çalışılıyor. 5 üyenin sözkonusu davalarda tanıkdıkları tutumlar şöyle:

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatma davalarında Başkanvekili Haşim Kılıç ile üye Sacit Adalı karşı oy kullanmışlar, yani bu iki partinin kapatılmasına karşı çıkmışlardı.

Anayasa Mahkemesi, RP’nin kapatılması kararını 2’ye 9 oyla almıştı. FP’nin kapatılması davasında ise kapatma kararı 3’e karşı 8 oyla alınmıştı. FP davasında Kılıç ve Adalı ile birlikte eski Başbakan Yıldırım Akbulut’un eşi Samia Akbulut da kapatma kararına karşı çıkmıştı.

RP’nin kapatılması kararına katılan üyelerden sadece Fulya Kantarcıoğlu halen görevde bulunuyor.

FP’nin kapatılması kararına imza atan heyetteki üyelerden ise Başkan Tuğcu, üyeler Kantarcıoğlu ve Ahmet Akyalçın 367 başvurusunu inceleyecek heyette yer alıyor.

Anayasa mimarlarından Meriç: 184 sayısı yeterli

367 tartışmaları devam ederken, 1982 Anayasası’nın mimarlarından Danışma Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Recep Meriç, Cumhurbaşkanlığı seçimi de dahil olmak üzere TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarına başlayabilmesi için 184 milletvekilinin katılımının yeterli olduğunu söyledi. Meriç, şu görüşleri dile getirdi: “Meclis’in oylamalara geçilebilmesi için 184 milletvekilinin salonda olması kafidir. 367, 1. ve 2. turda seçim için aranan sayıdır. Tabii aradan 25 sene geçti. O dönem komisyondaki tartışmaları birebir hatırlamam mümkün değil. Ancak biz enine boyuna tartışmadan hiçbir karar almadık. Tek bir cümle yazmadık. Bu çerçevede benim bildiğim ve emin olduğum Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı seçimleri de dahil olmak üzere Genel Kurul bugün itibariyle 184 milletvekiliyle açılır. O dönemde bu sayı 151’di. 184 milletvekili katıldıktan sonra, oylamalara geçilir. O oylamaya belki daha fazla milletvekili katılır. Ama seçimin 1. ve 2. turda tamamlanması için bir adayın 367 oy alması gereği var. Bu turlarda üçte iki çoğunluk sağlanamadığı takdirde turlar devam eder.”

Sezer: Cumhurbaşkanı 5 yıldan fazla kalmamalı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Üyelerini makamında kabul eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri ve görev süresi ile ilgili görüşlerini anlattı. Edinilen bilgiye göre görüşmede Sezer, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerinin çok fazla olduğuna işaret etti ve yetkilerin mutlaka daraltılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda 7 yıllık görev süresini uzun bulduğunu ifade eden Sezer, Cumhurbaşkanının da milletvekilleri gibi 5 yıllığına seçilmesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanlığı’nda “5 artı 5” formülüne de sıcak bakmadığını söyleyen Sezer’in, bir kişinin ikinci defa Cumhurbaşkanı seçilmesinin de popülist yaklaşımları beraberinde getireceğini söylediği öğrenildi.

Son iddia: Hükümet 367 nabzı yokladı

Bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması öncesinde CHP’nin tezini güçlendirecek bir iddia ortaya atıldı. Hükümetin, 367 konusunda Anayasa Mahkemesi’nde nabız yokladığı ve 7-4 aleyhte karar çıkması yönünde eğilim çıktığı öne sürüldü.

AKP’nin bu iddiayı araştırmasına neden olan olay, Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın uyarısı ile ortaya çıktı.

Yalçınbayır, CHP’nin gündeme getirdiği 367 tezini, Başbakan Erdoğan’ın milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantılarında dile getirdi. Yalçınbayır, bu teze destek veren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e AKP tarafından yapılan eleştirilerin doğru olmadığını anlatırken, “Teziç hoca, bu tezi yeni savunmuyor. 1980 yılında yazdığı kitapta aynı görüşleri dile getiriyor. Burada haksızlık yapılmamalı” dedi.

7-4 olumsuz mu?

Yalçınbayır, 58. hükümette Başbakan Yardımcısı olarak çalıştığı Gül’le de görüşerek, bu konudaki kaygısını dile getirdi. Gül, Yalçınbayır’ın sözleri üzerine Başbakan Erdoğan ile konuyu görüştü. AKP bir yandan 367 sayısını bulmak için muhalefet ve bağımsız vekilleri ikna turuna başlarken bir yandan da Anayasa Mahkemesi’nin nabzını tutmaya çalıştı.

Kulislere sızan bilgiye göre, hükümetin yaptığı nabız yoklamasından sıkıntılı bir sonuç çıktı ve mahkemenin 7-4 CHP’nin lehine karar verme eğiliminde olduğu belirtildi. Bu rakamını 9-2 şeklinde yorumlayanlar da oldu. Kritik durumla karşılaşan AKP’liler, tüm çalışmalarını Genel Kurul’da 367’nin üzerinde vekil girmesi üzerine kurdu.

vatan
 



Bu haber 247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs