En Sıcak Konular

Mısır'da hayat normale dönüyor

7 Şubat 2011 18:53 tsi
Yaklaşık 2 hafta süren protestoların ardından hükümet ile muhalif grupların masaya oturduğu Mısır'da, hayat normale dönmeye başladı.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda hala çok sayıda gösterici sessiz bekleyişini sürdürüyor. Meydan'da kamp kuran göstericiler, Mübarek görevden ayrılana dek eylemlerine son vermeyeceklerini belirtiyor. Kahire'de birçok sokakta tanklar hala duruyor.

Normalleşmenin işareti olarak da Mısır'da 18.00 - 07.00 arasında olan sokağa çıkma yasağının süresi, 06.00'da sona erecek şekilde kısaltıldı. Ayrıca Mübarek tarafından büyük oranda değiştirilen Mısır hükümeti, bugün ilk kabine toplantısını gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 günüdür kapalı olan Mısır borsasının da iyileşmenin işareti olarak önümüzdeki Pazar günü açılacağı duyuruldu. Ayrıca bazı okullarda da bugün eğitime başlandı. Bankalar da üç saat kadar hizmet vermek üzere açılınca, önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Ancak pek çok dükkan ve işyeri günlerdir kapalı olduğu için temel ihtiyaç maddelerine ulaşmakta güçlük çekildiği aktarılıyor.

Ancak muhalif gruplar ile hükümet arasındaki diyalog görüşmelerinden bugün bir netice çıkmadı. Mısır Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlık ettiğin görüşmelerde Mübarek hükümetinin bazı öneriler sunduğu; ancak bu öneri ve tavizlerin muhalif grupları tatmin etmediği belirtildi. Muhalif sol akımlardan olan Nasırcı Parti de görüşmelerden çekileceğini ve diyalog sürecine devam etmeyeceğini açıkladı. Müslüman Kardeşler de görüşmelere devam etmek için Mübarek'in istifası, parlamentonun feshi, olağanüstü hâl yasalarının kalkması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması gibi şartlar sunuyor.

Öte yandan Mısır devlet televizyonu yine de tarafların anayasal değişiklik önerilerinde bulunacak bir ortak komisyon kurma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Komisyonun anayasal reform önerilerini Mart'ın ilk haftasında açıklayacağı belirtildi.

Gösterilerin en önde gelen muhalif ismi olan; ancak görüşmelere katılmayan Muhammed el Baradey ise, Mübarek'in görevden ayrılması ve üç kişilik bir başkanlık heyetinin ülkeyi seçime hazırlaması önerisini desteklediğini söyledi. Görüşmelere bir temsilci gönderen Baradey'in önerisinin bir benzerini de Amerikan yönetimi gündeme getirmişti. Washington, halkın meşru taleplerine yanıt verilmesi çağrısı yapıyor.

(CİHAN)



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs