En Sıcak Konular

Danimarka Hükümeti'nden İslam düşmanlığı

7 Şubat 2011 16:45 tsi
Danimarka'da hükümet, göçmen ve İslam karşıtı Danimarka Halk Partisi'ni bile geride bırakacak bir yasa tasarısı hazırladı.

Maliye Bakanı Claus Hjört Frederiksen tarafından gündeme getirilen tasarıya göre; Müslümanlar göçmenler, Danimarkalılardan daha düşük maaşlarla çalıştırılacak ve sosyal haklardan faydalanmak için puan toplamak zorunda kalacak. Hükümet ayrıca, malulen emekli olan Müslüman göçmenlerin de yeniden kontrol edilmesi ve bazılarının yeniden çalışma hayatına döndürülmesi için baskı yapılmasını istiyor. Söz konusu tasarıda Batı ülkelerinden Danimarka'ya gelen göçmenlerin çalışma şartlarında herhangi bir değişiklikten bahsedilmiyor.

Tasarı, ülkede yaşayan Müslüman kamuoyunun büyük tepkisine neden olurken, muhalefet tasarının 9 yıldır uygulanmakta olan entegrasyon politikasının çöküşünü simgelediğini savundu. Bu arada söz konusu tasarı hükümet içerisinden de tepkilere neden oldu. Hükümetin göçmenlerle ilgili her konuda birinci ağzı olan Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech, tasarıyı 'hoş olmayan bir teklif" olarak değerlendirdi.

İŞ DÜNYASI: APTALCA BİR TASARI

Maliye Bakanı Claus Hjört Frederiksen tarafından gündeme getirilen tasarı Danimarka iş dünyasının da sert tepkisini çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan işçi kuruluşları tasarıya ateş püskürdü. Bir milyondan fazla üyesi olan Danimarka Ticaret Odaları Konfederasyonu Başkanı Harold Börsting, tasarının aptalca olduğunu savundu. "Bu olağandışı şekilde aptalca bir tasarı." diyen Börsting tasarıyı eleştirdi.

Tasarıya karşı çıkan bir diğer işçi kuruluşu da Danimarka İşçi Konfederasyonu (DA) oldu. DA Başkan Yardımcısı Pal Christian Jensen, göçmenler arasındaki işsizlik oranının maaş miktarının fazlalığından kaynaklanmadığını dolayısıyla tasarının işe yaramayacağını savundu. Tasarı sadece ayrımcılığa neden olacağı için değil Danimarka anayasasına ters olacağı için de eleştiriliyor. Kopenhag İşletme Üniversitesinden Profesör Claus Haagen Jensen tasarının anayasanın şahsi mülkiyeti düzenleyen 73. maddesine de ters olacağını söyledi.

MUHALEFET: TASARI ENTEGRASYON POLİTİKASININ ÇÖKÜŞÜNÜ SİMGELİYOR

Uzmanlar tarafından ayrımcılığa neden olacağı için eleştirilen tasarıya muhalefet partileri de tepki gösterdi. Tasarının 9 yıldır iktidarda olan Liberal-Muhafazakar hükümetin uyguladığı entegrasyon politikalarının çöküşünü simgelediğini savunan muhalefet partileri hükümete yüklendi. Muhalefetteki Sosyalist Halk Partisi ve Sosyal Demokrat Parti'nin sözcüleri yaptıkları açıklamalarda tasarının hükümetin uyguladığı entegrasyon politikalarının çöküşünü simgelediğini savundu. Hıristiyan Demokrat Parti Sözcüsü Per Orum Jorgensen hükümetin söz konusu tasarıyı daha önce de gündeme getirmeye çalıştığına dikkat çekti. "Maaş ödemelerinde, sosyal yardımlarda yada emeklilik haklarından faydalanma gibi konularda insanlar arasında etnik ayrımcılık yapamayız" diyen Jorgensen, söz konusu tasarının toplumda ayrımcılığa neden olacağını vurguladı.

GÖÇMENLERİN DANİMARKA'YA MALİYETİ 16 MİLYAR KRON

Danimarka'da faaliyet gösteren 'Dream' isimli araştırma kuruluşu tarafından yayınlanan bir rapora göre göçmenlerin Danimarka'ya yıllık maliyeti 16 milyar kronun üzerinde. Bu maliyetin büyük bir bölümü göçmenler arasındaki işsizlik oranının çokluğundan kaynaklanıyor. Üstelik son dönemde hayata geçirilen sert entegrasyon politikaları da bu maliyetin düşürmeye yetmiyor. Hükümet tasarıyı önceki gün yayınlanan bu rapordan sonra gündeme getirdi.

CİHAN



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,571 µs