En Sıcak Konular

İsrail'de tartışılacak onay...

7 Şubat 2011 16:00 tsi
Kudüs Belediyesi, Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde, Yahudiler için yeni bir konut projesini daha onayladı.

Kudüs Belediyesi, kurulması öngörülen Filistin devletinin müstakbel başkenti olarak görülen Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde, Yahudiler için yeni bir konut projesini daha onayladı.

Belediyenin Planlama ve İnşaat Komisyonu, bugün yaptığı toplantıda, Şeyh Cerrah'ta 13 birimlik konut inşaatını öngören projeye ilk onayı verdi. Ancak inşaatın başlayabilmesi için diğer bazı resmi prosedürlerden de geçmesi ve İçişleri Bakanlığı'nın Bölge Planlama ve İnşaat Komisyonu'ndan nihai onay alması gerekiyor.

Belediye Komisyonu'nun onayının gerçekleştiği sıralarda, belediye binası önünde toplanan bir grup ise protesto gösterisinde bulundu. Şeyh Cerrah Dayanışma Hareketi'nce düzenlenen protesto gösterisinde bir kadının tutuklandığı bildirildi.

İnşaat projesinin ardında, halihazırda Şeyh Cerrah'ta Filistinlilere ait 3 evi işgal etmiş bulunan bir yerleşimci örgütünün bulunduğu belirtiliyor. İnşaat için, mahalledeki diğer bazı Filistinli ailelerin tahliye edilmesinin de gerekeceği kaydedildi.

Haaretz gazetesi, projenin belediyeye, aşırı sağ çevrelerde bilinen bir isim olan Haim Silberstein tarafından sunulduğunu bildirdi.

Silberstein, "Kudüs Sermaye Geliştirme Fonu" adlı bir organizasyonun başkanlığını yapıyor. Söz konusu örgüt, Kudüs'ün "tarihi" olarak nitelendirdiği doğu kesiminde Yahudi varlığını güçlendirmeyi, Kudüs'ün Yahudi halkının ebedi ve bölünmez başkenti olarak kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

Haaretz'e göre, projeyle ilgili firmalar ise ABD'de kayıtlı ve muhtemelen, sağ aktivistlerin, İsrail'de mülk alımları için fon transferinde kullanılmak üzere kurdukları paravan şirketler.

Aşırı sağ yerleşimciler, uzun bir süredir Şeyh Cerrah'taki Filistinli aileleri evlerinden ederek buraya yerleşmeye çalışıyor. Bu doğrultuda, çoğu zaman mahkeme kararlarıyla yıllardır buralarda yerleşik aileleri evlerinden zorla çıkarıyorlar. Yerleşimcilerin iddiası ise Şeyh Cerrah'ın 1948 öncesinde Yahudilere ait olduğu yönünde. Mahkemeler yerleşimcilerin bu iddiasına destek çıkıyor.

Kudüs Belediyesi'nin soldaki Meretz partili üyelerinden Yosef Alalu ise "Şeyh Cerrah'ta yerleşim faaliyetlerine devam edilmesinin, Filistinlilerle ilişkilere büyük zarar vereceğini ve Yahudi mahallelerin İsrail, Arap mahallelerin de Filistin egemenliği altında kalacağına ilişkin tüm anlaşmaları bozacağını" dile getirdi.

AA



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs