En Sıcak Konular

Norveç, Kuzey Irak için teyit bekliyor

7 Şubat 2011 14:08 tsi
Bölgede faaliyet gösteren Norveç petrol şirketi DNO resmi açıklama beklediğini bildirdi.

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin ürettiği petrolü ihraç etmesine izin verildiğine dair Bağdat ile bölgesel yönetim arasında anlaşmaya varıldığının açıklanmasından sonra bölgede faaliyet gösteren Norveç petrol şirketi DNO resmi açıklama beklediğini bildirdi.

Petrol şirketinin sözcüsü Tom Bratlie, medyadaki haberleri gördüklerini, ancak bölgesel yönetimden resmi bir bilgi almadıklarını ve bu konuda teyit beklediklerini belirtti.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra Irak'taki Tavke petrol yatağını işleten DNO, geçen hafta ihracata yönelik petrolü pompalamaya başladığını açıklamıştı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin yaptığı petrol anlaşmalarının geçerliliğini tanıdıklarını bildirmişti.

Başbakan El Maliki, petrol anlaşmalarının geçerliliğini bölgesel yönetimle aylardır yürüttükleri görüşmelerin ardından tanıma kararı aldıklarını belirterek, güneydeki petrolün yüzeye daha yakın olduğunu, kuzeydeki petrolün çıkarılmasının ''özel çaba'' gerektireceğini söylemişti.    

El Maliki, petrol bakanlığının bu sözleşmeleri, kuzeyin ve Basra sondaj tekniklerinin farklı olmasından ötürü kabul ettiğini belirtmişti.

Petrol yataklarını işleten yabancı şirketlere ödemeyle ilgili Bağdat'la anlaşmazlık yüzünden Ekim 2009'dan beri petrol ihracını durduran kuzeydeki bölgesel yönetim, ihracata yönelik petrolü çarşamba günü pompalamaya başlamıştı.    

Uzmanlar, Maliki'nin açıklamalarının tarihi öneme sahip olduğunu, zira eski Petrol Bakanı ve şimdiki Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin 2006'dan beri sürdürdüğü merkezci petrol politikalarının sona erdiği anlamına geldiğini belirttiler.    

Irak uzmanı Reidar Visser, kararla ilgili yorumunda, ''Maliki, kuzeyin anlaşmalarını ve Irak'ın güneyi ile aynı olmayan kuzeyin doğal sondaj koşulları dolayısıyla özel durumunu tanıdı. Bu, teoride gelecekte yeni petrol sahalarına da uygulanabilecek bir emsal oluşturur'' demişti.   

AA



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,644 µs