En Sıcak Konular

Mübarek'in adamı çıktı

7 Şubat 2011 11:41 tsi
Mübarek'in adamı çıktı ABD Başkanı Barack Obama’nın Mısır temsilcisi Frank Wisner’in, Beyaz Saray’ın çağrılarının aksine, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in görevinde kalmasına destek vermesi, tepki çekmesine neden oldu.

Wisner’in, New York ve Washington’da bulunan bir hukuk şirketi için çalıştığı ve bu şirketin Mübarek hükümetiyle doğrudan iş yaptığı belirtildi. Wisner, Obama yönetiminin çıkış planını çizdiği Mübarek için, “Liderliğinin devam etmesi çok önemli. Bu kendi efsanesini yazmanın fırsatı” demişti. Bu sözler, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton başta olmak üzere, Mısır’daki muhalefet üzerinde şok etkisi yaratmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ve Wisner, yaptığı açıklamanın “şahsi” olduğunu belirtirken, Wisner, bağlı olduğu hukuk şirketi Pattaon Boggs ile bağının görüşünü etkilemediğini ifade etti. Söz konusu şirket, Mısır ordusu, Mısır Ekonomik Gelişim Ajansı’na danışmanlık yapıyor. Ayrıca Mübarek hükümetinin ABD ve Avrupa’daki davalarında danışmanlık hizmeti sunuyor.

Bugüne kadar Mısır hükümetiyle olan ilişkisi kimsenin dikkatini çekmeyen Wisner, Mısır, Zambiya, Filipinler ve Hindistan’da görev yapmış, 36 yıllık tecrübeye sahip bir diplomat. Öte yandan, Hillary Clinton’ın, ABD’nin temsilciliğini yapan Wisner’in Mübarek hükümetiyle yakın ilişkilerini bilmemesi de şok etkisi yaratmış durumda.

Patton Boggs, “Mısır’ın önde gelen yatırımcı aileleri ve onlara ait şirketlerini temsil ettiğini” ve “bu aileler adına petrol, doğalgaz ve telekomünikasyon altyapıları projelerinde bulunduğunu” açıkladı. Şirket ayrıca, her yıl Mısır’a yaklaşık 1.3 milyar dolar silah satışı yapan ABD’nin, bu ticaretindeki yasal sorunları da ortadan kaldırdı.

Wisner’ın, Patton Boggs şirketine iki yıl önce katıldığı ortaya çıktı. Buna rağmen, ne Beyaz Saray, ne de Dışişleri Bakanlığı Wisner’ın Mübarek hükümetiyle olan yakın ilişkisinden haberdar değildi.

En ilginç noktalardan biri, New York Times gazetesinin Wisner hakkındaki ki hafta önce yayımladığı profil. Gazete, oldukça başarılı kariyerinden bahsettiği Wisner’a geniş yer vermesine rağmen, onun Mısır’daki bağlantılarından hiç bahsetmedi.

Hürriyet



Bu haber 1,158 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs