En Sıcak Konular

Mübarek'i internet kurtardı

7 Şubat 2011 11:34 tsi
Mısır’da 13’üncü gününü dolduran, ardında 300 ölü ve bini aşkın yaralı bırakan ayaklanma dün yerini sükunete bıraktı. İktidar ve muhalefet anlaştı, anayasa değişikliği için komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Mısır’ın geleceğine dair ülke içinde ve dışında pazarlıklar sürerken, başkent Kahire dün önemi bir gelişmeye sahne oldu. Tahrir Meydanı’nda 13’üncü gününü dolduran gösteriler çatışmasız  geçerken, 50 yıldır yönetimle ilk kez masaya oturan muhalif Müslüman Kardeşler’in de katılımıyla gerçekleştirilen iktidar-muhalefet görüşmesi anlaşmayla sonuçlandı. Hükümet sözcüsü Magdi Radi’nin yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasa değişikliklerini hazırlayacak bir komitenin kurulması konusunda iki taraf da mutabık kaldı. Oluşturulacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak.

SMS VE İNTERNETE ÖZGÜRLÜK

Anlaşmaya göre iktidar, Kahire’nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmamayı, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmaları ve internet erişimini engellenmemeyi taahhüt etti. Taraflar hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı. Anlaşmayla 13’üncü gününe giren gösterilerde gözaltına alınanlar serbest bırakılacak, sokağı yağmacılara terkeden polis hakkında da soruşturma açılacak. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, “Mübarek’in yetkilerini üstlenmesi” yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu, Mübarek’in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.

Hayat normale döndü

Gösterilerin 13’üncü günü sakin geçti. Göstericiler Tahrir Meydanı’nda toplanmaya devam ederken kentin geri kalanında hayat normale dönmeye başladı. Başkent Kahire’de kamu çalışanları sabah erken saatlerde işbaşı yaptı, özel döviz büroları ve petrol istasyonları hizmet vermeye başladı. Açılan bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu.

‘Mübarek görevde kalsın’ sözü Wisner’i bağlar

ABD Başkanı Barack Obama Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in partisinin yönetim kurulunda gerçekleşen istifaları olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Obama ayrıca Mısır’daki geçiş dönemi süreciyle ilgili Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. ABD’nin Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner’ın Mübarek’in “görevde kalması gerektiği” şeklindeki açıklamalarının Amerikan yönetiminin değil,  Wisner’ın kişisel görüşü olduğunu açıkladı. Öte yandan ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Mübarek’in ABD’nin çok iyi dostu olduğunu söyleyerek, Başkan Obama’ya “kamuoyu önünde Mübarek’e baskı yapmama” çağrısında bulundu.

İsrail: Duvarı hızlandırın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır sınırına inşa edilmesi öngörülen duvarla ilgili çalışmaların hızlandırılması talimatı verdi. Haaretz gazetesi, Sina’dan İsrail’e kaçak girişleri önleme amacıyla oluşturulacak duvarın yapımının hızlandırılmasının Mısır’daki son olayların ardından geldiğine dikkat çekti. Bir kısmı elektronik çitten oluşacak duvarın çalışmaları kasım ayı sonunda başlamıştı.

Baradey memnun

Görüşmeler sonunda Müslüman Kardeşler’in sözcüsü görüşmeyi olumlu ama çok tatmin edici bulmazken, muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradey’in temsilcisi Mustafa Naggar da toplantıyı “genel anlamıyla olumlu,ancak henüz sadece bir başlangıç”olarak değerlendirdi.


STAR



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs