En Sıcak Konular

Gurbetçiye seçimde umut doğdu

7 Şubat 2011 09:27 tsi
Devlet Bakanı Çelik, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanacağını müjdeledi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerini söyledi. Gurbetçilerimizin oy kullanması ile ilgili sorunun 12 Haziran seçimlerinden önce çözülebileceğini belirten Çelik, “Diğer ülkelerde vatandaşlarımızın oy kullanmasıyla ilgili sorun yok. Sorun Almanya’da. Federal hüümetin izni gerekiryor. Burada sıkıntı var. 2 bakanla görüştük. Alman hükümeti sıcak bakıyor. Seçimler için bazı nüanslar var. Almanya Federal Hükümeti’nden cevap bekliyoruz. İzin çıkarsa YSK bünyesinde yoğun bir çalışma yapılacak. Yurtdışında oy kullanma konusunda yasal bir sorun yok. Diğer ülkelerde yalnızca bilgi veriyorsunuz” dedi.

Güvenlik sorunu

Yurtdışında 2 mil yon 500 bin seç - menimizin bulunduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, “Bunların yüzde 60’ı Almanya’da. Öncelikle Almanya işinin halledilmesi gerekiyor. Alman hükümet yetkililerine, ‘büyükelçiğimiz ve 13 başkonsolosluğumuz olmak üzere 14 merkezde oy kullandırabiliriz’ dedik. Yasa gereği 38 gün oy kullanabiliyorlar. 5 Haziran’a kadar sandıklar açık kalabiliyor. Spor salonu gibi yerlerin tahsisinde güvenlik endişesi var. Bizim büyükelçiliklerimizde zaten güvenlik var. Takviye ile çözülebilir. Almanya’dan gelecek cevabı bekliyoruz” diye konuştu. “Anayasa Mahkemesi mektupla oy kullanmayı iptal etti” diyen Çelik, “İnternetten de oy kullanılabilir. Bu konuda sorun yok. Ancak, güvenlik açısından endişelerimiz var. İnternetten oy kullanmak için altyapı kurulması gerekiyor” dedi.

Alevi milletvekili artabilir

Alevi açılımı konusuna da temas eden Devlet Bakanı Çelik, “Bugün dışarıda Aleviliği tanımlamaya çalışanlar ve bu konuyu istismar edenler belli kesimlerdir. Oy avcılığı yaparak o cenahı istismar etme dönemi geride kaldı. Çok net bir şekilde Hz. Ali’nin yolunda olanlar belirgin hale gelecek” dedi. Çelik, AK Parti’den aday olmak isteyen Alevi kökenli sayısında artış olduğunu da belirterek, “Şu anda 3 milletvekilimiz var. Artabilir de. Alevi arkadaşları mız aday olur sa mem nun olu ruz. Roman milletvekili de olabilir. Romanlar’ın hakları ilk kez hükümetimiz tarafından ele alındı. Onları temsilen birisinin olması iyi olur. Kılıçdaroğlu Alevi asıllı bir milletvekili ve genel başkan. Ama bu konunun Türkiye açısından önemini çok sağlıklı kavradığı kanaatinde değilim. Çözüm konusunda sağlıklı bir bakış açısı yok. Parti programlarında ve seçim beyannamelerinde farklı cümleler var. Günün şartlarına göre cevaplar oluşturuyorlar. Politik yaklaşımla çözülecek konu değil” dedi.

Sudan'da Türk hastanesi sevinci

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Güney Sudan'ın başkenti Nyala'da Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılacak 150 yataklı hastanenin temelini attı. Nyala halkına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Çelik, "Türkiye ile Sudan kardeştir. Gönüllerimiz birlikte çarpıyor. 1. Dünya Savaşı'nda yardımlarını Türk milletinden esirgemeyen Sultan Ali Dinar'ı unutmadık, unutmayacağız. Nil'in çocukları ile Fırat'ın çocukları olarak dayanışma içinde olursak yarınlara daha kararlı yürürüz" dedi. Hastane 8 ay sonra hizmete açılacak. Törene, TİKA Başkanı Mustafa Kulaklıkaya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, İlaç İşverenleri Başkanı Metin Demir, Sudan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ahmet Bilal ve Sağlık Bakanı Hasabelresul Babikir de katıldı.

bugün



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs