En Sıcak Konular

TSK'dan Silivri'ye yardıma veto

6 Şubat 2011 09:57 tsi
TSK'dan Silivri'ye yardıma veto 

TSK'da rahatsızlığa yol açan Ergenekon sanıklarına avukatlık desteği, yapılan yeni değişiklikle kapsam dışında bırakıldı.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner'in imzasıyla yürürlüğe giren yönetmelik Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalarda yargılananlara TSK yardımının önünü kesiyor.

Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalarda yargılanan muvazzaf veemeklisubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Yardımlaşma Vakfı'nın avukatlık ücreti yardımından yararlanamayacak. 2010 Ağustos ayında değiştirilen TSK Dayanışma Vakfı yönetmeliğinde, haklarında dava ya da soruşturma açılan personele 'hukuki destek yardımı' başlığı altında avukatlık parası ödenmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Değişiklikte, 1 Mart 2011'den önce haklarında dava ya da soruşturma açılan personel, düzenlemenin dışında bırakıldı.

AVUKATLIK YARDIM LİSTESİNDE

TSK'da 'Silivri sanıklarına yardım' yönündeki iddialar tepki toplamış ve genç subaylar arasında rahatsızlığa neden olmuştu. Yeni Şafak, TSK Dayanışma Vakfı'nın konuyla ilgili yaptığı yönetmelik değişikliğine ulaştı. 1 Ocak 2000'de kurulan vakıf, TSK personeline vefat ve maluliyet yardımlarında bulunuyordu. Vakfın mütevelli heyeti, Ergenekon, Balyoz gibi davalarda yargılanan ya da haklarında soruşturma yürütülen personeli dikkate alarak 2010 yılının ağustos ayında yönetmelikte değişikliğe gitti. Avukatlık ücretini de TSK personeline yardım kapsamına aldı.

'ERGENEKON'CULARA YARDIM YOK

TSK Dayanışma Vakfı'nın yeni yönetmeliğinde 'Ekonomik ve Sosyal Yardımlar' başlığı altında 22 maddeden biri olan 'yardımların yapılabilmesi için aranan şartlar' bölümünde yapılan düzenlemede yardım kapsamı dışında olan personele yer verildi. Söz konusu maddenin C bendinde "Vakfın kuruluş tarihi olan 01 Ocak 2000 tarihinden önce vefat eden ve malul olanlara yardım yapılmaz. 01 Mart 2011 tarihinden önce haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılan ya da hukuk mahkemelerinde dava açılanlara Avukatlık Ücreti Yardımı (Hukuki Destek) yapılamaz" denildi. Düzenleme, bu tarihten önce Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalarda Silivri Cezaevi'nde yargılanmaya başlayan ya da haklarında soruşturma yürütülen emekli ve muvazzaf subayları yardım kapsamı dışında tutuyor.

YÜZ KIZARTICI SUÇ DA KAPSAM DIŞI

Yeni yönetmelikte, 'Terörle Mücadele Kanunu'nun 15. maddesiyle avukatlık ücreti devlet tarafından ödenen personel ile resmi kurumlardan avukatlık desteği alan personeli de düzenleme dışında bıraktı. Ayrıca yönetmeliğe dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, zimmet, rüşvet gibi yüz kızartıcı suç işleyenlere de sözkonusu yardımın yapılmayacağı hükmü kondu. Öte yandan anayasal düzene karşı suç işlediği ileri sürülenler yardım kapsamına alındı.

Yöneticileri Genelkurmay belirliyor

TSK Dayanışma Vakfı yöneticileri, Genelkurmay dernek ve vakıflar şubesi tarafından belirleniyor. Vakfın genel müdürü ve diğer yöneticileri generallerden seçiliyor. Vakfın mütevelli heyeti başkanlığını ise Genelkurmay İkinci Başkanı yürütüyor. Vakıf yöneticilerinin görevleri karşılığında ücret aldıkları da söz konusu. Maaşların 3 bin ile 6 bin lira arasında değiştiği belirtiliyor.

Yönetmelikte Arslan Güner imzası

Darbe iddiasıyla yargılanan askerlere TSK yardımını kesen yönetmelik değişikliği Vakfın Mütevelli Heyeti tarafından 10 Ağustos 2010 tarih ve 35 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikte aynı zamanda vakfın mütevelli heyeti başkanı olan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in imzası bulunuyor. TSK Dayanışma Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Hikmet Çelik, değişikliğin ardından vakfın resmiinternetsitesinde yayınlanan mektupta, bu durumu müjdeli haber olarak TSK personeline duyurdu.

yenişafak



Bu haber 1,205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs