En Sıcak Konular

Tarık Ramazan: Sonucu çok kanlı olur

6 Şubat 2011 09:44 tsi
Tarık Ramazan: Sonucu çok kanlı olur 
Hasan el Benna'nın torunu Tarık Ramazan: Muhalefet geri adım atarsa sonucu çok kanlı olur.

Mısır kökenli İsviçreli düşünür Tarık Ramazan, Mısır'da muhaliflerin başlattığı hareketin geri dönülmez bir noktaya ulaştığını söyledi. Mübarek'i istifaya zorlayan göstericilerin amaçlarından vazgeçmesinin 'çok kanlı sonuçlar' doğuracağını savunan Ramazan, muhaliflerin Mübarek sonrası döneme hazırlanmaları tavsiyesinde de bulundu.

Müslüman Kardeşler'in kurucusu Mısırlı İslam alimi Hasan el Benna'nın torunu ünlü düşünür Tarık Ramazan, meydanları dolduran muhaliflerin bu noktadan sonra geri adım atmasının mümkün olmadığını söyledi.

Mısır'daki gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Ramazan, "Artık geri dönmek için çok geç. Mübarek, aday olmayacağını açıkladığı eylül ayına kadar koltuğunu korursa bunun çok korkutucu ve çok kanlı sonuçları olur." dedi. Mübarek sonrası radikal İslamcıların yükselişe geçeceği ve kaos ortamı yaşanacağı iddialarının ise 'bilinçli şekilde Mübarek yönetimi tarafından' yayıldığını belirtti.

Bu iddialara karşı çıkan Tarık Ramazan, "Eğer Mısır tarihini biliyorsanız veya sadece Müslüman Kardeşler'in tarihini biliyorsanız bu gelişmelerin Mısır'ı bölgede yeni bir İran'a çevirmeyeceğini bilirsiniz. Bu,İransenaryosu değil." ifadelerini kullandı.

Dedesinin kurduğu Müslüman Kardeşler örgütü ile bir bağlantısının olmadığını hatırlatan Mısırlı aydın, günlerdir Mısır meydanlarındaki kitlesel gösterilerin Müslüman Kardeşler tarafından idare edilmediğine dikkat çekti. Örgütün kendi içerisinde farklılıkların bulunduğunu belirten Ramazan, daha muhafazakar olan yaşlı üyelerinin Suudi Arabistan tarafından izlenen İslam'ın Vahhabi yorumuna yakın olduğunu söylerken, "Örgütün genç üyeleri ise Türkiye'dekiAK Partitecrübesinden çok etkileniyorlar. Bu aslında Müslüman Kardeşler mensupları arasındaki kuşak farkını gösteriyor. Bu fark bazen gerilimlere ve çatışmalara sebep oluyor." dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Mısır lideri Mübarek'i halkın sesine kulak vermeye çağırmasından övgüyle bahseden Mısır kökenli aydın 'bu cesur duruşun' Müslüman bir ülkenin liderinden gelmesinin' ayrı bir önemi olduğunu vurguladı. Ramazan, gelişmeler ile ilgili olarakİsrailve Türkiye'nin yaklaşımlarını da karşılaştırdı. Türkiye'nin ilkeler çerçevesinde hareket ettiğini belirten Ramazan, İsrail için "Eğer bir diktatörü destekliyorsa, İsrail bundan sonra bölgenin tek demokrasisi olduğunu iddia edemez." şeklinde konuştu. Tarık Ramazan, Mübarek sonrası dönem için muhalifler arasında bir iç çekişmenin Mısır ordusuna siyasi manevra alanı ortaya çıkartacağı uyarısında bulundu. Muhaliflerin Muhammed el Baradey ismi konusunda varılan uzlaşının da uzun sürmediğini kaydeden Ramazan, "Muhaliflerin sivil toplumdan bir figürü lider olarak ortaya çıkartmayı denediklerini düşünüyorum. Şu anda bütün bir süreci yöneten bir liderin olmadığı açık." dedi. Ramazan, önceki gün Kahire'deki gösteriye gelen Arap liginin Mısırlı Genel Sekreteri Amr Musa'nın da liderlik konusunda şansı olmadığını söyledi. Amerika'nın çıkarlarının takipçisi olacak bir liderin Mısır halkı tarafından desteklenmeyeceğini belirten ünlü düşünür, ABD ile yakın ilişkilere sahip Mısır ordusundan birinin de liderlik şansı olmadığını aktardı.



Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,551 µs