En Sıcak Konular

Mısır'la ilgili korkutan petrol öngörüsü

6 Şubat 2011 09:26 tsi
Mısır'la ilgili korkutan petrol öngörüsü Venezüella Petrol Bakanı Rafael Ramirez, Mısır'daki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle Süveyş Kanalının kapatılması durumunda, petrolün varil fiyatının ikiye katlanabileceği konusunda uyardı. Ramizez, OPEC'e çağrı yaptı.

Şu an piyasada petrol sıkıntısı olmadığını belirten Venezüella Petrol Bakanı, 'Süveyş kapanırsa fiyatlar ikiye katlanır' dedi.

Venezüella Petrol Bakanı Rafael Ramirez, Mısır'daki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle Süveyş Kanalının kapatılması durumunda, petrolün varil fiyatının ikiye katlanarak 200 doları bulabileceğini belirtti. Ramirez, düzenlediği basın toplantısında, Süveyş Kanalı'nın kapanacağına ilişkin şimdilik bir işaretin söz konusu olmadığını, bunun gerçekleşmesi halinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) acil toplanması gerektiğini vurguladı.  Mısır'da yaşanan olaylara karşın OPEC'in şu anda acil toplanmasının kesinlikle gerekli olmadığına işaret eden Ramirez, 'Piyasalar için yeterli petrol var ancak Süveyş Kanalı kapatılırsa petrol fiyatları 200 doları bulabilir'' dedi. Ramirez, 100 dolar Brent tipi petrolün varil fiyatının ise uygun olduğunu ifade etti.

Süveyş Kanalı kapatılırsa petrol 200 dolara fırlar

1 MİLYONLUK TRANSFER

MISIR'daki olaylar nedeniyle Londra Brent tipi petrolün varil fiyatı, 2008 yılından bu yana ilk kez geçen hafta 100 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatları, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa edeceği söylentileriyle dün değer kaybetti. Kontrolü Mısır tarafından sağlanan Süveyş Kanalı'ndan Ortadoğu ve Avrupa arasında günlük ortalama 1 milyon varil petrol transferi yapıldığı belirtiliyor.

10 $ artış milli gelirin 0.6'sı kadar cari açığı etkiliyor

GEÇTİĞİMİZ günlerde ekonomi basınıyla bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgedeki olaylarla yakından ilgilendiklerini söylemişti. Petroldeki fiyat hareketlerinin Türkiye ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Şimşek, '.Petrol fiyatları bizim için çok önemli. Petrolde 10 dolarlık artış aşağı yukarı milli gelirin yüzde 0.6'sı kadar cari açıkta değişikliğe neden oluyor. Bu fiyat hareketi büyümeyi aşağı çekiyor, enflasyonu yukarı itiyor. Süveyş Kanalı önemli. Deniz yoluyla yapılan ticaretin yüzde 10'u Süveyş Kanalı'ndan geçiyor. Bu ticaretin yüzde 16'sı petrol' diye konuşmuştu.

akşam



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs