En Sıcak Konular

Bilim adamları uyardı

6 Şubat 2011 09:12 tsi
Bilim adamları uyardı
Facebook kuşağı bilgi yoksunluğu yaşıyor...

Araştırmacılar, cep telefonlarının kapatılması, internetten uzak durulması ve televizyon ve radyonun ayarının bozuk olması, insanları, bir anda alışkanlığından vazgeçmeye çalışan uyuşturucu bağımlılarında görülen benzer belirtileri yaşayan kişiler haline getirdiği bilgisine ulaştı.

Bilim adamları, gönüllü kişilerden tüm e-posta, kısa mesaj, Facebook ve Twitter güncellemelerinden 24 saatliğine uzak durmalarını istedi. Katılımcılarda sigara bağımlılılarının sigarayı bırakma girişiminde görülen tipik belirtiler görülmeye başladığını keşfettiler.

Katılanlardan bazıları, diyete girmiş gibi hissettiklerini söylerken, diğerleri zor bir uyuşturucu alışkanlığını yenmeye çalışıyormuş gibi hissettiklerini dile getirdi. Bu durum, günümüzde Bilgi Yoksunluğu Bozukluğu olarak tanımlanıyor.

Uluslararası araştırmanın İngiltere bölümünü yürüten öğretim üyesi, Dr. Roman Gerodimos, “Sadece psikolojik belirtilere değil, aynı zamanda fiziksel belirtilere de rastladık,” dedi.

Bulgular, çok fazla internet kullanımı, bilgisayar oyunları ve sosyal ağ sitelerinin “Net Kuşağı” diye adlandırılan gençler ve genç yetişkinler üzerindeki etkisi hakkında nörologlar ve psikologlar tarafından dile getirilen endişeleri körükleyecektir.

Bağlantısız diye adlandırılan deneyde, Bournemouth Üniversitesi’nden 125 öğrenciyi de içine alan dünya çapında 12 üniversiteden gönüllüler, bilgisayar, cep telefonu, iPod, TV, radyo ve hatta gazetelere erişimleri olmadan 24 saat geçirdiler.

Sabit hat kullanmalarına ya da kitap okumalarına izin verildi.

Katılımcılara deneyimleri hakkında günlük tutmaları istendi. Günlüklerdeki kayıtlar, birçoğunun huzursuz, endişeli ve yalnız hissetiklerini yazdıklarını gösterdi.

Araştırma, Medya ve Kamu Gündemi için Maryland Üniversitesi Uluslararası Merkezi tarafından yürütüldü.

Bournemouth Üniversitesi’nden Dr. Gerodimos, “Geniş çaplı kullandığımız bu modern teknoloji ve yeni medya bizi değiştiriyor.

Katılımcılar, huzursuz hissettiklerini ve cep telefonları yanlarında olmasa bile onlara ulaşmaya devam ettiklerini açıkladılar.

Bilgisayar başında oturmak yerine yürüyüşe çıkma ve arkadaşları ziyaret etme gibi bazı olumlu etkileri de oldu.

Bizim için şaşırtıcı olan ise insanların artık teknolojiye ne kadar da bağımlı oldukları. Genelde kol saatleri ya da alarm saatine sahip değiller, çünkü onları uyandırması için cep telefonlarına güveniyorlar.

Araştırmadaki çoğu katılımcı, cep telefonu olmadan çırpınırken ve Facebook kullanmayarak mahrum kalmış gibi hisserken, birçoğuna zor gelen de müzikten yoksunluktu,” dedi Dr. Gerodimos.

“Birçoğu, sessizliği oldukça rahatsız edici ve garip bulduklarını söyledi,” diye ekledi ve şöyle devam etti “Fakat buna alıştıklarında kuşların sesini ya da komşularının ne yaptıklarını duymak gibi çevrelerinde olup biten şeyleri farketmeye başladılar.”

“Bağımlılıklarından kurtuldukları zamanki düşüncelerinde yoksunluk belirtilerine maruz kaldıklarını kabul ettiler. Öğrenciler, bu deneyimi diyet yapmaya, sigarayı bırakmaya ve bir alışkanlıktan vazgeçmeye benzettiler. Bağımlılık kelimesi yinelenmeye devam etti.”

“Çok az insan bundan nefret ederken bazıları bunu zor olarak görmediler. Çoğunluk onları rahatsız eden şeylerle başa çıkma mekanizması geliştirmeden önce bu belirtileri deneyimleyerek bununla ilk başta başa çıktılar.”

“Eğer bu teknolojiyi nasıl kullandığımızın biraz bilincinde olursak, teknolojinin üzerimizdeki etkisini kontrol etmede bu bize yardımcı olabilir. Belki herkes sene de bir gün de olsa onsuz devam etmeyi denemeli.”

yakindunya.com



Bu haber 1,034 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,754 µs