En Sıcak Konular

Cumartesi Anneleri, Başbakan'dan komisyon istedi

5 Şubat 2011 21:48 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kayıp ve faili meçhul yakınlarını bulabilmek için 306 haftadır Galatasaray Lisesi önünde eylem yapan 'Cumartesi Anneleri'ni kabul etti.

Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Cumartesi Anneleri Başbakan Erdoğan'a talepleri içeren dosya iletti. Erdoğan'ın tek tek tüm anneleri dinlediği görüşmede, Cumartesi Anneleri, Başbakan Erdoğan'dan kayıp yakınlarının bulunması için komisyon kurulmasını talep etti.

Başbakan Erdoğan, kayıp yakınlarını bulabilmek için her Cumartesi eylem yaptıkları için kamuoyunda 'Cumartesi Anneleri' olarak bilinen kayıp ve faili meçhul yakınlarını kabul etti. Saat 17.30'da başlayan görüşmeye 12 kayıp ve faili meçhul yakını katıldı.

Görüşmede kayıp ve faili meçhul yakınlarını tek tek dinleyen Başbakan Erdoğan, kendisine iletilen sorunları da not aldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan'ın da katıldığı görüşmede, Cumartesi Anneleri, Başbakan Erdoğan'a taleplerini içeren bir dosya sundu.

Görüşmede kayıp ve faili meçhul ailelerinin Başbakan Erdoğan'a, "öç almak istemediklerini sadece adalet peşinde olduklarını söyledikleri" öğrenildi. Görüşmede, kayıp ve faili meçhul yakınlarının bu konuların TBMM'de kurulacak bir komisyonda incelenmesi ve zaman aşımının kaldırılmasını talep ettikleri; ayna zamanda Birleşmiş Milletler Minesota Protokolü'ne imza atmasını talep ettikleri belirtildi.

Görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın ise 8 yıldır hükümet olarak faili meçhul cinayetleri engellediklerini ve bu konuda kararlı olduklarını vurguladığı belirtildi.

Erdoğan'ın, kayıp yakınlarının acılarını dindirmek için hükümet olarak her türlü çabayı gösterdiklerini belirttiği; ancak üzerinden 30 yılı aşkın zaman geçmiş vakalarda sonuç almanın o kadar da kolay olmadığını söylediği aktarıldı.

Erdoğan'ın görüşmede bunun yine de mazeret olmayacağını ve gereken her türlü çabanın gösterileceğini belirttiği öğrenildi. Görüşmede söz alan bazı ailelerin ise, bu konuşma üzerine ilk kez bir Başbakan tarafından kabul edildiklerini ifade ederek, teşekkür ettikleri belirtildi.

BOĞA: ÜÇ TALEPTE BULUNDUK

Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Başabakan Erdoğan'ın görüşmede faili meçhul cinayet ve gözaltında kayıp olayının bir insanlık suçu olduğunu söylediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın konunun kendisinin ve hükümetinin bir sorunu olduğunu söylediğini belirten Boğa, "Üç talepte bulunduk. Özel bir yasayla kurulacak akademisyenlerden, aydınlardan, doktorlardan, hukukçulardan, antropologlardan oluşacak komisyonunun bu olayları araştırması gerektiğini söyledik. Gerçekleri ortaya çıkarmak için bağımsız ve tarafsız bir komisyonun oluşturulması gerektiğini ifade ettik. Kürt coğrafyasını açılan birçok mezarlar olduğunu ifade ettik. Bunun için BM Minesseto Protokolü çerçevesinde kazıların yapılması gerektiğini, savcıların bu protokol çerçevesinde eğitilmelere gerektiğini, kazılarda arkeolog ve antropologların bulunması gerektiğini ifade ettik." diye konuştu.

"SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ"

Başbakan Erdoğan'ın talepleri inceleyeceğini söylediğini belirten Boğa, "Başka bahara kaldı. Yani somut bir adım atılması konusundaki ısrarımıza herhangi bir cevap verilmedi. Anayasa seçimden sonra ertelendi. Sunduğumuz dosya ve taleplerimiz Haziran sonrasına ertelendi. Taleplerimiz gayet insani talepler. Annelerimiz hiçbir öç alma duygusu hissetmeden gayet insani bir şekilde bir mezar taşı arıyorlar. Gözaltında kaybolan çocuklarının faillerinin yakalanmasını talep ediyorlar. Biz hükümetten, Başbakan'dan, tüm siyasi partilerden, kamuoyundan bu sorunu ortadan kaldırılması için bir önce somut adımların atılmasını bekliyoruz." dedi.

CEYLAN: UMUTLANDIK

Kayıp Tolga Baykal Ceylan'ı annesi Kadriye Ceylan da, Başbakan Erdoğan'dan böyle bir görüşme beklediğini söyledi. Daha önce Başbakan Erdoğan'a ulaşmak istediğini; fakat başaramadığını aktaran Başbakan Erdoğan, "Telefonumu adresimi aldı. Şimdiden sonra oğlumun kaybedilişiyle ilgili olaya yaklaşımı daha farklı olacak. Bekliyorum, umut ediyorum. Oğlumun bedenin bulunarak bana teslim edileceğini umut ediyorum. Bütün kayıp anneleri olarak birazcık umutlandık; ancak bekleyip göreceğiz." dedi.

EREN: ÇOCUĞUMU BULMAK İÇİN EVİMİ SATTIM

Kayıp Hayrettin Eren'in yakını Elmas Eren ise, "30 senedir oğlum kayıp. Başvurmadığım yer kalmadı. En sonunda buraya başvurduk. İnşallah bir çözüm bulunur. 30 senedir iki katlı evim vardı, onu sattım çocuğumu aramak için. Araba gitti çocuk gitti ev gitti. Ama gene ayaktayız. Çocuğumu bir tek kemiğini bulsam razıyım. Ne bir mezar ne bir kemik var. Ne ölüsü belli ne dirisi. Her sene bir kere kapım çalınıyor askerlik için. Bir hafta evvel kaymakamlıktan tebligat geldi -ki oğlumun nüfus kağıdının yenilenmesi için. Nasıl yenileyeyeyim, çocuğumun nerede olduğunu bilmiyorum. Ben yanıyorum, benimle dalga mı geçiyorlar anlamadım. Derdim çok büyük. İşin aslı pek umursanmadık. Kafa sallandı, not alındı. İnşallah o notlardan bize bir fayda olur." diye konuştu.



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs