En Sıcak Konular

'Sudan'a destek olmaya çalışıyoruz'

5 Şubat 2011 17:27 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik Türkiye'nin yaptıracağı hastanenin temel atma töreni için geldiği Sudan'da temaslarda bulunuyor.

Çelik ve beraberindeki heyet, bugün ilk olarak Osmanlı döneminden kalma türbe ve camileri ziyaret etti. Hartum'daki Türk Okulu'na da giderek incelemelerde bulunan Çelik, burada vatandaşlarla sohbet etti. Çelik daha sonra Nil nehrinde tekne gezintisi yaptı.

Bakan Çelik tekne gezintisi sırasında AA ve TRT'ye yaptığı açıklamada, Türkiye-Sudan ilişkilerinin çok eskiye dayandığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının tarih boyunca ve şimdi de devam ettiğini kaydetti.

Çelik, günümüzde kalkınma yardımları vasıtasıyla Sudan'ın kalkınmasına destek olmaya çalıştıklarını belirterek, Sudan'ın "Türkiye'nin hinterlandı içinde olan bir ülke olduğunu" belirtti.

Türkiye'nin başta sağlık ve tarım alanlarında olmak üzere Sudan'a çok önemli kalkınma yardımlarında bulunduğunu söyleyen Çelik, içme suyunun temizlenmesi konusunda da Sudan'a yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Tekne gezintisini Nil nehrinde yaptığı hatırlatılarak Mısır'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Çelik, Nil nehrinin dünyanın önemli güzelliklerinden birisi olduğunu söyleyerek, Nil nehrinin çevresinin ve konumunun şu andaki durumunda bulunmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Çelik, burasının çok daha sağlıklı ve hayat dolu bir nehir olarak akabileceğini söyleyerek, bundan sadece Sudan'ın değil Nil nehrinin geçtiği bütün ülkelerin sorumlu olduğunu belirtti.

Nil nehrinin geçtiği bir diğer ülke olan Mısır'ın şu anda bazı sorunlar yaşadığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Umuyoruz ki çatışmaların, ölümlerin olmadığı, bu tatsız olayların yaşanmadığı demokratik bir süreçle Mısır barış ortamına geçer. Türkiye halkın karakterine vurgu yapıyor. Biz bu vurguyu yapmaya devam edeceğiz. Halkı hiçe sayan bir yaklaşım ve yönetim anlayışının artık günümüz dünyasında yerinin olmadığı inancındayız. Dost ve kardeş Türkiye olarak sağlıklı bir geçiş sürecini temenni ediyoruz."

Bakan Çelik'in heyetinde AK Parti Genel Sekreteri ve İstanbul milletvekili İdris Naim Şahin, AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Avni Doğan, MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul, MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan, CHP Eskişehir milletvekili Fehmi Murat Sönmez, TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ve diğer yetkililer yer alıyor.

Çelik, Sudan'ın Güney Darfur'un başkenti Nyalada yapılması planlanan "150 yataklı hastane kompleksi" inşaatının temelini yarın düzenlenecek olan törenle atacak.

Nyalada'daki hastanenin donanımının sağlanması ve fiziki işletmesinin sağlanmasına ilişkin tüm çalışmalar bitirildi ve temel atma aşamasına gelindi.

Türkiye, TİKA aracılığıyla dünyanın en sıkıntılı bölgelerinden birisi olan Darfur için son derece önemli ve kalıcı hizmet için 30 milyon dolarlık bir yatırım yapacak.

-KURULACAK HASTANEYLE İLGİLİ HAZIRLIKLAR-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27�29 Mart 2006 tarihleri arasında Sudan'da bulunduğu sırada, Güney Darfur'un başkenti Nyala'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş ve burada iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Sudanlıların barındığı 11 kamptan Otach ve Direj kamplarını ziyaret etmişti.

Bu ziyaret sırasında yapılan gözlemler ve değerlendirmeler sonrasında, Türkiye tarafından toplum sağlığını desteklemek ve durumun iyileşmesini sağlamak amacıyla öncelikle kamplarda zor koşullarda yaşayanlara hizmet vermek üzere geçici olarak bir sahra hastanesi kuruldu. Hastanenin işletilmesi sırasında gerekli hazırlıkların yapılarak kalıcı bir hastaneye dönüştürülmesi uygun görülmüş ve Sudan tarafına da bu konuda taahhütte bulunulmuştu.

Darfur'u ziyaret eden tek Müslüman Lider olan Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla kurulması planlanan bu hastane taahhüdü Türkiye adına Sudan yönetiminde ve Darfur halkında büyük bir prestij sağladı ve bir umut yarattı.

Ziyaretin hemen arkasından Türk Kızılayı Güney Darfur'un başkenti Nyala'da kısa sayılabilecek bir sürede sahra hastanesi kurarak, Sağlık Bakanlığı personeli tarafından sağlık hizmeti verilecek altyapıyı hazırladı.

Nyala Türk Kızılayı Sahra Hastanesi, 30 Temmuz 2006 tarihinden itibaren hasta kabulüne başladı. Hastanede verilen hizmetin hem ücretsiz olması hem de standartlarının bölge için üst düzeyde olması kısa sürede tüm Darfur bölgesinde konuşulur hale gelmesine yol açtı. Hastaneye Çad sınırından, 30 saatlik yoldan şifa bulmaya gelen hastalar da mevcut.

Hastanede, Sağlık Bakanlığı personeli sağlık hizmeti verirken, Kızılay personeli lojistik destek ve diğer hizmetleri yerine getiriyor. Türkiye'den giden personel yaklaşık 2 ay aralıkla değişiyor.



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs