En Sıcak Konular

7 milyar dolar kaçtı

5 Şubat 2011 17:09 tsi
Yatırımcılar, geçen hafta gelişmekte olan ülkelerin borsalarından toplamda 7 milyar doların üzerinde para çekti. Bu son üç yılda görülen en büyük çıkış olarak gösterilirken, Ortadoğu’daki ayaklanmaların ve yükselen gıda fiyatlarının ekonomik istikra

Mısır sokaklarında 10 günden fazladır devam eden protesto gösterileri ve petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkması, gelişmekte olan piyasaların genelinde tedirginlik yarattı.  

Ancak yatırımcıların bu piyasalarda pozisyonlarını kapamalarına, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin aşırı ısındığına yönelik korkular da etkili oldu.          

GEÇEN YIL REKOR KIRMIŞTI  

Gelişmekte olan piyasalar geçen yıl, 95 milyar dolar gibi rekor bir para akışına sahne olmuş ve küresel finansal kriz sürecinin yeni yatırım adresi haline gelmişti.

Son dönemdeyse, yatırımcıların ilgisinin sona erebileceği ve yüzlerini krizin darbesini üzerinden atmaya başlayan batıya çevirebilecekleri konuşuluyor.

Yatırım fonlarını takip eden EPFR şirketin küresel piyasalar analisti Cameron Brandt, “2010’un dördüncü çeyreği itibariyle, gelişmekte olan piyasaların hisse senedi piyasalarına olan ilginin gelişmiş piyasalara kaymaya başladığını gördük” diye konuştu.

Brandt, “Değişimin nedenini merak edenler için Mısır güzel bir ipucu olabilir” dedi.

Gelişmekte olan piyasalarda hisse senedi fiyatları bu yıl yüzde 3 oranında düştü. Hindistan ise yüzde 11’lik değer kaybıyla, bu bölgenin en kötü performansını sergileyen ülkesi oldu.

Yatırımcıların geçen haftaki çıkışlarından önce, gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında 720 milyar dolarlık fon yer alıyordu.

Yatırımcıların büyük bir kısmı paralarını yeniden ABD, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin piyasalarına aktardı. Son beş buçuk haftada gelişmiş ülkelere 6.6 milyar dolarlık fon aktarıldığı belirtildi.

Elde edilen veriler, yeni yılda yatırımcı stratejisinde yaşanan değişimin dünyanın en büyük yatırım fonlarının önderliğinde gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım büyük bir kısmını oluşturan fonlarınsa, piyasadan çıkmak için daha büyük gelişmeleri beklediği belirtildi.

MISIR TEK ETKEN DEĞİL

Yatırımcıların yüzlerini yeniden gelişmiş piyasalara çevirmesinin bir diğer nedeni de gelişmekte olan ülkelerde yükselen enflasyon endişesi oldu. Enflasyonun yükselmesindeki en büyük etkenlerse gıda ve emtia fiyatlarındaki artıştı.

Diğer yandan, Endonezya Cuma günü, faiz oranlarını yükselterek, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore gibi sermaye akışını kontrol etmek adına önlemler alan ülkeler arasına girdi.

FT



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs