En Sıcak Konular

Papandreu, yarın Kahire'ye gidecek

5 Şubat 2011 16:46 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin yaşandığı Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceğini duyurdu.

 Mısır hükümeti ile görüşmeler yapacağını anlatan Papandreu, Mısır'ın Yunanistan için hem komşu hem de güvenlik ve ekonomik çıkarları nedeniyle ayrı bir öneminin bulunduğunu söyledi.

Brüksel'de dün yapılan liderler zirvesinden sonra basın toplantısında konuşan Papandreu, büyük ihtimalle Pazar günü görüşmelerde bulunmak üzere Mısır'a gideceğini açıkladı. Papandreu, Mısırlı yetkililere Avrupa Birliği'nin (AB) ülkede yaşanan son gelişmelere dair mesajlarını götüreceğini anlattı.

"Mısır'da şiddetten uzak ve acilen yumuşak bir geçiş sürecine girilmesine ve demokratik reformlara ihtiyaç duyulduğunu" belirten Papandreu, Mısır'ın Yunanistan için hem komşu olduğunu hem de güvenlik ve ekonomik çıkarları nedeniyle ayrı bir öneminin bulunduğunu; ayrıca Yunanistan'a muhtemel bir göç dalgasından da endişe duyduklarını söyledi. Yunan Başbakan, Mısırın ülkede yaşayan Yunan vatandaşları ve İskenderiye Patrikliği bakımından da Yunanistan için önemli olduğunun altını çizdi.

Papandreu, Mısır halkının özellikle de gençlerin taleplerinin yanında olacaklarını, gerçek demokrasiye yumuşak bir geçiş yapılması için destekleyeceklerini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başta olmak üzere AB'li liderlerle konuyu görüştüğünü belirten Papandreu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Mısır Başbakanı Hüsnü Mübarek ve Yardımcısı Ömer Süleyman ile de görüş alışverişinde bulunduğunu hatırlattı.

Mısır'ın önemi nedeniyle büyük ihtimalle yarın Kahire'ye gideceğini açıklayan Papandreu, "Kahire'ye AB'de yapılan tartışma ve düşünceler ile kendi mesajlarını götüreceğini" sözlerine ekledi. Papandreu, bu konuda daha geniş açıklamayı daha sonra yapacağını belirtti.

ATİNA VE TEL AVİV'İN MÜBAREK SONRASI MISIR KORKUSU

Yunanistan'da yapılan yorumlarda Papandreu, Mübarek sonrası Mısır'daki gelişmelerin Türkiye'nin lehine olacağı değerlendirmeleri üzerine, insiyatifi Ankara'nın eline bırakmamak için hızlı hareket ediyor. Papandreu, Mısır'da karışıklığın yaşandığı bir dönemde bölgeyi ziyaret eden ilk yabancı devlet adamı olacak. AB'nin ve şahsi düşüncelerini muhataplarına aktaracak.

Mavi Marmara saldırısı sonrası Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin bozulmasını fırsat bilen ve Tel Aviv ile iyice yakınlaşan Atina, Mübarek sonrası Mısır'ın İsrail ile ilişkilerinin bozulmasından kaygı duyuyor. Bunun Atina Kahire ilişkilerine de olumsuz yansımaları olabileceğinden çekiniyor. Ekonomik anlamda zor günler geçiren Atina, Mısır ile ekonomik ilişkileri daha ileri taşımayı ve Mübarek karşıtı protestolar öncesi Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge konusunda anlaşma yapmayı umuyordu. Bütün bu nedenlerin Papandreu'yu Mübarek sonrası döneme hazırlanan Mısır'daki gelişmelerde ön almaya sevkettiği değerlendirmesi yapılıyor.

Perşembe günü Atina'yı ziyaret eden Rum lider Dimitris Hristofyas da Mısır'daki karışıklığın Türkiye'ye yarayacağı endişesini açıkça dile getirmişti. Mısır'ın Orta Doğu'da lider ve büyük bir ülke olarak hem Yunanistan hem de Güney Kıbrıs için önemli olduğunu belirten Hristofyas, şöyle konuşmuştu: "Bu politika (Mısır'ın bölgede lider ülke olması) umarım ve temenni ederim değişmez. Çünkü komşularımızdan işgalci güç (Türkiye), İslamcılık tekniğiyle kanatlarını her tarafa yayıyor."



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,650 µs