En Sıcak Konular

AB'nin yeni enerji yolları Türkiye'den geçiyor

4 Şubat 2011 17:51 tsi
Enerji politikasının geleceğini şekillendirmek üzere toplanan AB zirvesine sunulan bir haritada, AB'nin enerjide gelişen stratejik arz yolları Türkiye üzerinden çizildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından liderlere sunulan enerji öncelikleri belgesindeki haritada, geleneksel stratejik arz ülkeleri Rusya, Norveç ve Cezayir olarak gösterilirken gelişen stratejik arz ülkeleri arasında Nabucco projesine katılmaları öngörülen Hazar Havzası (Azerbaycan ve Türkmenistan) ve Irak yanında Kıbrıs adası, Mısır ve İsrail'in Doğu Akdeniz adıyla ikinci bir daireye alınması dikkati çekti.

Haritada hazar havzası ve Irak doğalgazının Türkiye üzerinden taşınarak Nabucco, İtalya-Yunanistan-Türkiye bağlantısı ve Güney Akımı rotası üzerinden olmak üzere 3 koldan AB'ye ulaştırıldığı görüldü.

Zirve kararlarında AB Komisyonu'na, Türkiye üzerinden geçen "Güney Koridoru gibi büyük miktarda gaz taşıyabilecek stratejik koridorların geliştirilmesini kolaylaştıracak çalışmaları sürdürme" görevi verildi.

Kararlarda, "AB'nin, başta Enerji Topluluğu Anlaşması'nı genişleterek ve derinleştirerek komşu ülkeleri, kendi enerji piyasası kurallarını benimsemeleri konusunda cesaretlendirmesi ve bölgesel işbirliği inisiyatiflerini teşvik etmesi" istendi.

AB zirvesi kararlarında AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a "çalışmalarında enerji güvenliği boyutunu bütünüyle dikkate al" talimatı verildi.

Ayrıca, AB'nin, enerjide tek pazara geçişini 2014 yılında tamamlayarak doğalgaz ve elektriğin AB genelinde serbestçe akmasını sağlaması istendi.

-ENERJİ TOPLULUĞU-

AB ve Balkan ülkeleri arasında 2006 yılında kurulan Enerji Topluluğu Anlaşması'nda gözlemci üye statüsü bulunan Türkiye, tam üyelik konusunda adım atmadan önce AB katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmasını bekliyor.

AB'yle Balkan ülkeleri, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Kosova'nın taraf olduğu Enerji Topluluğu, katılımcı ülkelerin enerji alanında AB müktesebatına uyum sağlayarak AB enerji piyasasına dahil olmalarını öngörüyor.

AA




Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs