En Sıcak Konular

Hatay'ın 20 yıllık rüyası gerçek oluyor

4 Şubat 2011 16:35 tsi
Ortadoğu'da sancılı süreç devam ederken Hatay ile Suriye arasındaki bağları güçlendirecek bir adım daha atılıyor.

Asi Nehri üzerinde 1990 yılında teknik çalışmalarla yapılması planlanan Dostluk Barajının temeli 6 Şubat Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Arap Cumhuriyeti Başbakanı Muhammed Naci Otri'nin katıldığı bir törenle atılacak. Temel atma törenine ayrıca Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de katılması bekleniyor.

Asi Nehri üzerinde 1990 yılında yapılan teknik çalışmalar ile Dostluk Barajının yapılması önerilmişti. Uzun yıllar herhangi bir çalışma yapılmayan Dostluk Barajı 2005 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle yeniden gündeme alındı.

20 yıla aşan çalışmalar ve incelemeler neticesinde 23.12.2009 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da Asi Nehri üzerinde Dostluk Barajı'nın yapılması ile ilgili olarak Bakanlar düzeyinde mutabakat zaptı imzalandı.

19 - 20 Haziran 2010 tarihleri arasında Şam'da Bakanların katılımıyla yapılan toplantıda Asi Nehri Dostluk Barajı'nın yapım işine ait özel ve genel şartnameler onaylandı.

Tüm bu çalışmalar sonunda Dostluk Barajının temeli, 6 Şubat 2011 günü, Asi Nehri üzeri Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret Köyünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Muhammed Naji Otri'nin katılımıyla atılacak.

Pazar günü temeli atılacak Dostluk Barajının tamamlanmasıyla her iki ülkenin topraklarının daha rahat sulanması ve Asi Nehrin'de meydana gelen taşkınların önüne geçilmesi planlanıyor.

Dostluk Barajı; Lübnan sınırları içerisinde Beka vadisinden doğup, Suriye'den geçerek Türkiye'de Afrin çayı ve Karasu çayı ile birleşip Samandağ ilçesinden Akdeniz'e dökülen Asi Nehri üzerinde yapılacak.

Proje yeri Hatay ile Altınözü ilçesinde Ziyaret köyü mevkiinde, Asi Nehrinin teşkil ettiği Türkiye-Suriye sınırı olarak belirlendi.

PROJE 2 AŞAMALI OLARAK BELİRLENDİ

Proje kapsamında iki aşamalı derivasyon yapılacak. Birinci aşamada Asi Nehri, gövde aksının 250 m menbası ile 320 mansabında, projede belirtilen şekilde 95,00 kotunda batardo ile çevrilerek nehir yönlendirilecek.

Birinci aşamada baraj gövdesinin KM: 0+320,00'den itibaren kret sonu kilometresine kadar olan kısmı, dolusavak ve santral yapıları inşa edilecek.

İkinci aşamada ise Asi nehri 88,00 kotundan 20 m genişliğindeki derivasyon kanalı ile birinci aşamada inşası yapılan santrale yönlendirilecek. İkinci aşamada menba ve mansab batardoları üst kotları 95 m olarak inşa edilecek ve bu aşamada baraj gövdesinin geri kalan kısmı tamamlanacak.

Baraj sayesinde yaklaşık 8 bin hektar alan sulanabilecek. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya başta olmak üzere birçok yerleşim yeri ve tarım alanları taşkından korunacak ve 9 MW kurulu güçle yılda yaklaşık 16,00 GWh enerji üretilecek.

Homojen dolgu tipi ile yapılacak olan Baraj gövdesinin kret kotu 103,00 m, kret uzunluğu 634,50 m, Kret genişliği 12,00 m olacak. Barajın dolgu miktarı ise 836.000,00 metreküp olarak hesaplandı.

CİHAN

 



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs