iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Hemen alkışlamayın'

4 Şubat 2011 15:30 tsi
'Hemen alkışlamayın' Ya herşey beklendiği gibi gitmezse? O zaman doğacak kaostan kimler fayda sağlar? iyibilgi özel

Mısır'da ne oluyor?

Uluslararası medyaya göre bir "devrim" ile karşı karşıyayız.

Herkes gözlerini Tahrir Meydanı'na dikmiş, idealleri uğruna ölmeyi göze almış binlerce insanın kahramanca duruşunu izliyor. Herkesin kalbi Mısır halkıyla birlikte atıyor. Bugüne odaklanmış durumdayız. Fakat çok az kimse bu devrimin ucunu görebiliyor. Olası senaryolar genelde devlet seviyesinden geleceği kurguluyor. Oysa bu işin bir de insan tarafı var. Mısır halkı açısından gelecek günler ne getirecek? Aydınlık senaryolar dışında, bir de hoş olmayan senaryolar yazılıp-çizilmeye başlandı.

Şimdi değineceğimiz senaryonun sahibi Foreign Policy dergisinden David Mack. Makalesinin başlığı da "Hemen alkışlamayın". Mack, Mısır ve Tunus halkı adına çok pembe bir tablo çizmiyor. Sebebi de şu:

Mack'e göre hemen sevinmememiz gerekiyor. Bir kere en başında, halkın sokağa dökülmesindeki en önemli etken ekonominin tepe taklak olmasıydı. Yeni gelecek hükümetin, eğer mucizevi bir projesi yoksa, ekomominin kötü durumu öyle kısa süre içersinde düzelmeyecek. Özellikle de yiyecek fiyatlarındaki tırmanış devam edecekmiş gibi gözüküyor. Eğer insanlar karınlarını doyuracak ekmek bulamazsa, siyasi açıdan istikrarın yakalanması çok kolay olmayabilir.

Turizm bu devrim süreci içersinde en çok yıpranan sektör. Uzun bir süre yabancı turistler Mısır'a gelmekten çekinebilir. Bu durumda ülke ekonomisinin %10 gibi büyük bir kısmını unutabilirsiniz.

Bunun üzerine bir de kredi notu düşürülen Mısır'a yabancı yatırımın hemen gelmeyeceğini ekleyin.

Son olarak da Mısır'a yapılan milyar dolar tutarında yıllık ABD yardımını hesaptan düşün. Keza yeni yönetimin ABD'ye alacağı tavıra göre dikkatli olmak isteyecektir, senato. Ve henüz kontrol edemediği bir yönetime öyle kolay kolay para vermeyeceğini hesaba katmanız gerekiyor.

Bu durumda ekonomi başaşşağı giderken, sokağa dökülmüş kitlelerin, yeni kurulacak hükümet(lere) karşı hareket etmeyeceğinin garantisini kim verebilir? Ve böyle bir durumda kaosun ortaya çıkmamasını kim garantileyecek?

Ne yazık ki çok uçuk bir senaryo değil.

Yani şu an herşey "demokrasi" ideali açısından iyi görünebilir. Fakat ilerleyen günler hem Tunus-Mısır halkı açısından sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olabilir. Önemli olan bugün Mısırlılar'ı destekleyen bizlerin, her türlü yanlarında olabilmek.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs