En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan'dan 'Patlama' açıklaması

4 Şubat 2011 15:42 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün Ostim'de meydana gelen patlamalarla ilgili açıklama yaptı...

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ostim'deki patlamalar konusunda, ''Sanki burada işverenlerin gereken tedbirleri almadığı veya böyle bir altyapı hazırladığı gibi bir yanlış kanaat var. Bunu düzeltmek istiyorum'' dedi.

Çağlayan, Ostim'de ikinci patlamanın yaşandığını iş yerinin bulunduğu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çağlayan, olaylara ilişkin bilgi kirliliği yaşandığını ifade ederek, ''Yetkili olan olmayan birçok insanın yaptıkları bu açıklamaları tüm dünya izliyor, Türkiye izliyor. Tedirgin oluyorlar'' diye konuştu.

Çağlayan, basın mensuplarından konuyla ilgi bilgilileri yetkililerden alarak aktarmalarını istedi.

Konuya ilişkin farklı değerlendirmeler ve yargılamalar yapıldığını ifade eden Çağlayan, ''Yargısız infaz yapılmaya başlanıyor, bunlar son derece yanlış. Burası çok önemli bir sanayi bölgesi. İvedik, Ostim sanayi bölgesi, bunlar benim hayatımın geçtiği yerler, karış karış  bildiğim yerler sanayicilerin büyük bir çoğunluğunu tanırım. İhmaller, eksikler, hatalar olabilir ancak bunları alıp asıl bu işi tespit edecek teknik heyetler değerlendirsinler'' ifadelerini kullandı.

''Bu tür şeyler arkasından, komplo teorileri çıkartmak gibi yanlış noktaya gidiliyor'' diyen Çağlayan, organize sanayi bölgelerinin (OSB) ruhsat işlemlerinin OSB yönetimlerince yapıldığını anımsattı.

Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Her bir işletmenin başına denetçi dikmek mümkün değil. Bu konuda iş yerinin gereken hassasiyeti göstermesi lazım. Ben de 27 yıl sanayicilik yaptım. İşveren her şeyden önce kendi canını ve yanında çalışanın canını her şeyden daha önde tutar. Bu konuda hiç kimsenin farklı bir şey söylemesi mümkün değil. Sanki burada işverenlerin gereken tedbirleri almadığı veya böyle bir altyapı hazırladığı gibi bir yanlış kanaat var. Bunu da düzeltmek istiyorum. Bir eksiklik olmuş ki zaten bu ortaya çıkmış.''

Dün Ostim'de ilk patlamanın yaşandığı iş yerinin sahibi ile önceden tanıştığını anlatan Çağlayan, iş yeri sahibini ziyaret ederek acısını paylaştığını söyledi. Bu işverenin kendisinden ilk talebinin, hastanelerde tedavi gören işçilerine gereken tüm özenin gösterilmesi ve enkaz altındakilerin çıkarılması olduğunu aktaran Çağlayan, ''İşveren psikolojisi bu'' dedi.

''İŞ YERLERİ AYNI KİŞİNİN DEĞİL''

Patlamaların nedenlerine ilişkin farklı yorumlar yapıldığını da anlatan Çağlayan, ''Ne olur bunları yargısız infaz yapmayalım, bırakalım yetkililer yapsın. Öyle bir patlama ki bütün parçalar her tarafa yayılmış. Ama bir yangın sonucunda oksijen tüplerinin patladığı şeklinde şu anda ifade edilen bir konu var. Böyle midir, değil midir bunların tartışılıp, yetkili kurullar tarafından açıklanması önemli.''

Çağlayan, patlamalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Bir gazetecinin, ''Patlamanın meydana geldiği iki iş yerinin de sahibinin dolaylı olarak aynı kişi olduğu'' yönündeki iddiaları anımsatması üzerine Çağlayan, ''Birincisi Ostim'deki Hasan Özkan. Hasan, yıllardır Türkiye'ye ithal etmiş olduğumuz hidrolikleri Türkiye'de yapıp ithal ikamesi yapan bir kardeşimiz. Burada Türk Traktör'e yan sanayi olan, yan sanayi çalışan Numan kardeşimizin firmasıdır. Bu firma Ankara Sanayi Odasının üyesidir. Benim de yakınen bildiğim firmalardır. Bunlar nereden çıkıyor bilemiyorum velev ki olsa bile, bundan ne olur onu da bilemiyorum. Ama böyle bir şey söz konusu değil'' diye konuştu.

''SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMAK VİCDAN MESELESİ''

Çağlayan, patlamalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının, ''iş yerlerindeki işçilerin sosyal güvencesiz çalıştırıldığı'' yönünde açıklamalarda bulunulduğunun hatırlatılması üzerine, ''Sigortasız çalıştırmak bir vicdan meselesidir. Ben bunu daha evvel de söyledim. Bu işin kanuni yükümlülükleri var. İşverenin yükümlükleri, çalışanların kanuni hakları var. Bunlar mutlaka yerine getirilmesi gereken vazifeler. İşçilik yapmış, iş adamlığı yapmış, yıllarca insan çalıştırmış biri olarak, yanında sigortasız çalıştırmak bir insanın artık vicdanı ile ilgili bir değerlendirmedir. Bu konunun kabul edilebilir bir tarafı söz konusu olamaz'' dedi.

''Siz bunu doğrulattığınız mı?'' sorusuna karşılık Çağlayan, ''Hayır sizden duydum. Bunların hepsi tespit edilir arkadaşlar. Kimlikler belirlenir. İşverenin de çalışanın da kimliği bellidir. İşletmenin bütün kayıtları, sigorta verileri, vergi ve muhtasarla ilgili verileri tek tek hepsi kayıt altındadır. Böyle bir şey işletme açısından kanuni sorumluluk yanında vicdani bir sorumluluktur. Ben bunu da bir işverenin kolay kolay yapabileceği kanaatinde değilim'' diye konuştu.

''Patlamaların gerçekleşme nedenine ilişkin herhangi bir bulgu olup olmadığı'' sorusuna da Çağlayan, ''Şu anda henüz yaralılar kurtarılmaya çalışıyor. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin cesetleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor şu anda. Birinci çalışma, mevcut yapıda can kurtarmaya çalışmaktır. Teknik olarak öne alınması gereken konu varsa yaralının kurtarılması, varsa hayatını kaybedenlerin oradan çıkarılmasıdır. Şu anda yapılan işlemler bunlar. Bunlar yapılacak, bundan sonra gelecek ekipler bunları çok kısa süre içerisinde aydınlatırlar. Bu tür sanayi tesislerinde kazanın, olayın meydana geliş sebebi çok rahat belirlenir. Bu konuda çok gelişmiş teknikler, teknolojiler var.''

Çağlayan, patlamanın meydana geldiği bölgeden ayrılırken çevredeki işçi yakınlarıyla görüştü. Bakan Çağlayan, kendilerinin Aydın ve Aydemir Çapraz kardeşlerin yakını olduğunu belirten bir grup vatandaştan, Çapraz kardeşler hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadığı bilgisini aldı.

Bunun üzerine Çağlayan, ''Buradaki enkazda hiç kimsenin kalmadığı söylendi. Ancak iş yerinin merdiven kısmında belki bir kişinin olabileceği söylendiği için arama çalışmaları sürüyor'' dedi. (AA)

 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs