En Sıcak Konular

Mısır'da flaş gelişme!

4 Şubat 2011 12:04 tsi
Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine düzenlenen gösteriler, 11’inci gününe ulaştı...

İşte dakika dakika Mısır'da yaşananlar...

11.31: GÖSTERİCİLER TAHRİR MEYDANINDA TOPLANMAYA BAŞLADI
Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtlarının bugün düzenleyeceği büyük protesto gösterisi öncesinde göstericiler başkent Kahire'deki Tahir Meydanında toplanmaya başladı.

Askerlerin, yiyecek ve su takviyesiyle meydana gelen göstericilerin kimliklerini kontrol ettiği ve üstlerini aradıkları belirtildi.

Göstericilere ve yabancı gazetecilere saldıran Mübarek yandaşlarının henüz ortalıkta görülmediği, meydanda gerilimden uzak bir atmosferin hakim olduğu bildirildi.

 

11.05: Mısır’da yüzbinler, “Gidiş Cuma”sına hazırlanıyor

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine düzenlenen gösteriler, 11’inci gününe ulaştı. Mübarek’in hükümeti değiştirmesi ve Eylül’deki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasından tatmin olmayan göstericiler, bugün “Gidiş Cuma’sı” olarak isimlendirdikleri büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

Protestocular, yine 1 milyondan fazla kişiyi Kahire’nin Tahrir meydanında toplamayı hedefliyor. Mısır’da son iki gün içerisinde sokaklardaki şiddet olaylarının artması, Mübarek yanlıları ile muhalif göstericiler arasında çatışmaların yaşanması, Mübarek’e karşı uluslararası tepkilerin de yükselmesine sebep oldu. Amerikan yönetimi, Mısır’da yaşananlar için önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Washington yönetiminin ve bazı Arap ülkelerinin, Mübarek’in yönetimi geçici bir hükümete devretmesi planını görüştüğü belirtiliyor. Amerikalı diplomatların ifadelerine göre Washington, aralarında Mübarek’in bir an önce istifa etmesinin de yer aldığı farklı senaryoları değerlendirdi. Ancak dün ABC kanalına konuşan Mübarek, ülkesinin hala kendisine ihtiyacı olduğunu ve çekilmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Mübarek, “Eğer ben şimdi çekilirsem kaos olur. İnsanların benim için ne söylediği umurumda değil. Şu an, ben ülkem için endişeliyim” demişti.

Tahrir Meydanı’nda Cuma namazı sonrası planlanan gösteriler için sabahın erken saatlerinden itibaren toplanılmaya başlandı. Organizatörler, göstericileri Kahire’nin neresinden olursa olsun meydana, devlet televizyonu binasına ve parlamentoya yürümeye çağırıyorlar. Meydanda bulunan göstericiler ise Mübarek aleyhine sloganlar atmayı sürdürüyor. Birçok gösterici, Mübarek’in gitmesi için bugünün son gün olduğunu söylüyor. Muhalif gruplar, istifa etmesi için Mübarek’e, bu Cuma gününe kadar süre tanımışlardı. Muhalif gruplar, Mübarek istifa etmediği sürece yönetimle masaya da oturmayacakları konusunda ısrar ediyor. Muhammed El Baradey ve Müslüman Kardeşler’in de aralarında olduğu muhalif gruplar, Mübarek’in yerine ordundan başka birinin devlet başkanı olması yerine demokrasi istediklerini kaydediyorlar. (CİHAN)

10.54: MISIR SAVUNMA BAKANI TENTAVİ, KAHİRE'DEKİ TAHRİR MEYDANINDA

 Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi'nin başkent Kahire'de gösterilerin ve çatışmaların meydana geldiği Tahrir Meydanını ziyaret ettiği bildirildi.

Mısır Savunma Bakanlığından bir kaynak, ''Mareşal Tentavi ile silahlı kuvvetlerin üst düzey liderleri şu an Tahrir Meydanında'' diye konuştu.

10.18: -AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI, 3 BİN 295 KİŞİYİ TÜRKİYE'YE GETİRDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), Mısır'daki olaylar dolayısıyla 3 bin 295 kişiyi Türkiye'ye getirdiği bildirildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün saat 09.30 itibarıyla, 29 Ocaktan itibaren Mısır'a gönderilen 11 tarifeli uçakla bin 365, tahliye amaçlı görevlendirilen 9 uçakla da bin 930 olmak üzere toplam 3 bin 295 kişinin Türkiye'ye getirildiğini belirtti.

Ersoy ayrıca, THY'nin, bugün Mısır'a bir uçak seferi daha yapacağını ifade etti.

09.43: MÜSLÜMAN KARDEŞLER:''CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLMAYA HEVESLİ DEĞİLİZ''

Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler, ''cumhurbaşkanlığına aday olmaya hevesli olmadıklarını'' belirtti.

El Cezire televizyonunun haberine göre, Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, 'Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetinde görevlendirilmeye hevesli değiliz'' dedi ve hükümetin örgütle ''flört ettiğini'' ifade etti.

El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi. 

Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor.

Örgüt dün hükümetin görüşme davetini reddetmişti.

07.57: MISIR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SÜLEYMAN:''MÜBAREK YANLILARI GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRMEDİ''

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.

Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının ''gayet iyi davrandığını'' ve ''kimsenin açılan ateşle ölmediğini'' belirtti.

Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, ''Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik'' ifadesini kullandı.

Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

05.59: ABD SENATOSU, MISIR CUMHURBAŞKANI MÜBAREK'İ İKTİDARI GEÇİCİ HÜKÜMETE DEVRETMEYE ÇAĞIRAN KARAR TASARISINI ONAYLADI

ABD Senatosu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidarı geçici bir hükümete devretmeye çağıran karar tasarısını onayladı.

Kongre'deki etkili isimlerden olan, Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Demokrat Senatör John Kerry tarafından hazırlanan tasarı, Senato'da sesli oylama yöntemiyle kabul edildi.

Bağlayıcılığı olmayan kararda, Mübarek'e, "demokratik bir siyasi sisteme düzenli ve barışçıl geçişi" derhal başlatması çağrısında bulunuluyor.

Kararda, bunun, bu yıl özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için gerekli reformların hayata geçirilmesi amacıyla "Mısır'daki muhalefet liderleri, sivil toplum ve orduyla koordinasyon halinde, iktidarın kapsayıcı bir geçici hükümete devredilmesini" de içermesi gerektiği belirtiliyor.

Kerry, Senato oturumunda yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin "birkaç gün içinde" geçici hükümetin kurulması yönünde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

McCain de Mısır'da katliamın ortaya çıkmasına yönelik endişeleri dile getirdi ve Mısır ordusunun ülkede en çok saygı duyulan kurum olduğunu, ancak "gerçek bir uzlaştırıcı" olarak davranmadığı müddetçe, halkı aleyhine döndürme riskinin bulunduğunu ifade etti.

02.44: ABD BAŞKAN YARDIMCISI BIDEN, MISIR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SÜLEYMAN İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ı arayarak, Mısır yönetiminin, barışçıl protestoların şiddet eylemleri ve tehditlere neden olmamasının sağlanmasından sorumlu olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden, telefon görüşmesinde Süleyman'a, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'daki son şiddet olaylarını kınadığını hatırlatarak, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Görüşmede, Obama'nın, barışçıl biçimde toplanma ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere evrensel haklara verdiği desteğin bir kez daha altını çizen Biden, Mısır'da halkın arzularını ele alan demokratik bir hükümete geçiş için güvenilir ve kapsayıcı müzakerelerin derhal başlatılması çağrısı yaptı.

Açıklamada, "Biden, Mısır yönetiminin, barışçıl protestoların şiddet ve tehditlere neden olmamasının sağlanması ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması da dahil olmak üzere, gazeteciler ile insan hakları savunucularının bu önemli işlerini yürütmelerine izin verilmesinden sorumlu olduğunu vurguladı" denildi.

00.01: BAŞBAKAN ŞEFİK İÇİŞLERİ BAKANINDAN BARIŞÇIL GÖSTERİLERE ENGEL OLUNMAMASINI İSTEDİ

Mısır Başbakanı Ahmet Şefik'in İçişleri Bakanına yarınki barışçıl gösterilerin engellenmemesini söylediği bildirildi.

Devlet televizyonu, Şefik'in yarın düzenlenmesi öngörülen büyük gösteride barışçıl gösteri yürüyüşlerinin engellenmemesini isteğini duyurdu.  (AA)



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs