En Sıcak Konular

Japonya manyetik trene geçiyor

0 0 0000 00:00 tsi
Japonya manyetik trene geçiyor Japonya saatte 500 km hız yapabilen manyetik trenlere geçiş yapacak. Daha az enerjiyle daha yüksek hızlara ulaşabilen trenler geleceğin ulaşım biçimi olarak görülüyor.

2025’te servise girmesi planlanan trenler ilk olarak Tokyo ile Nagoya arasında hizmet verecek. Manyetik trenler elektrik enerjisinden yararlanarak manyetik alan oluşturuyor ve zıt kutupların birbirini çekmesi ve aynı kutupların birbirini itmesi mantığıyla çalışıyor. 

Trenin hızı manyetik alanın gücü azaltılıp çoğaltılarak ayarlanıyor. Manyetik trenler hali hazırda Almanya ve Japonya tarafından geliştiriliyor. Ancak manyetik trenleri dünyada ilk kullanan İngiltere oldu. Üretilen ilk manyetik tren 1984’ten 1995’e kadar Birmingham Havaalanı’yla 600 metre uzaklıktaki tren istasyonu arasında çalıştırıldı. Manyetik trenler daha yüksek hıza daha az enerjiyle ulaşabildiği için tercih ediliyor. Dünyada sadece Shangai’da kullanılan manyetik trenlerin  ticari olarak daha karlı hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor.


Manyetik raylı tren (Maglev), mıknatıslar sayesinde raylardan 15 cm yükseklikte havada giden, 500 km/sa.'in üstünde hızlara çıkabilen tren çeşidi. Dünyanın çeşitli ülkelerinde deneysel hatlarda geliştirilmekte olan bu teknolojinin ticari olarak kullanıldığı tek hat, Çin'de Şangay havaalanı ile şehir merkezi arasındaki 30 km'lik mesafenin saatte 431 kilometreye varan hızlarda 7 dakikada alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca 2003'te aynı teknolojiyi kullanan bir Japon treni deneysel hatta yolculu olarak saatte 581 km yaparak dünya ray üstünde hız rekorunu kırmıştır.


rotahaber
 



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,285 µs