En Sıcak Konular

Eller hayatın aynasıdır!

4 Şubat 2011 10:18 tsi
Birçok hastalık önce ellerde ortaya çıkar

Özellikle uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde dirseğin sürekli bükülü kalması nedeniyle dördüncü ve beşinci parmağa yayılan hissizlik hatta güç kaybı gerçekleşebilir

Ellerimiz dokunma duyumuzun   en uç noktasıdır. Çoğu işi ellerimizle  yaparız. Eller hayatımızın aynasıdır. Ne işle meşgulsek onun inceliklerini yansıtır. İki ikiz kardeş düşünün, birisi ağır işlerde uğraşmış ve ellerini hırpalamış olsun, diğeri ise eline özen göstermiş birisi. Bu iki ikiz kardeşin DNA’ları tıpatıp aynı olduğu halde birisinin elleri yaşadığı hayat sonucu nasırlı ve yıpranmış, diğeri ise o yılları yansıtmayacak şekilde bakımlı kalacaktır.

Bİrçok hastalık önce ellerde ortaya çıkar

Orta yaşlı bir erkek avuç içi derisinde kalınlaşma hissediyor ve özellikle dördüncü ve beşinci parmaklarını tam kapatamıyorsa ‘Dupuytren kontraktürü’ denen hastalıktan şüphe etmemiz gerekir. Bu rahatsızlık şeker hastalığının başlangıcında ortaya çıkabilir ve de iyi bir şekilde rehabilite edilmezse ameliyatla sonuçlanabilir. Parmaklarda takılma hissi de başka bir tendon hastalığının sonucu olabilir. ‘Tetik parmak’ denilen rahatsızlıkta hasta sabahları uyandığında özellikle parmaklarında takılma hissi duyar. Bu his tendonların kayarken bir nodülün takılmasından kaynaklanan histir. Bu rahatsızlık da rehabilite edilmezse kortizon enjeksi yonu, hatta cerrahiye  kadar gidebilir.

Parmakları çıtlatmak uzun dönemde kireçlenmeyi artırır
Pek çok kişi parmaklarını çıtlatarak rahatladığını ifade eder. Bu konuda bilimadamları çeşitli araştırmalar yapmışlar ve bu sesin kaynağını araştırmışlardır. Buna kaynak olarak eklem içindeki nitrojen gazının sıkışarak patlaması, ya da tendonların birbirleri üzerinden kayarken çıkardıkları ses olabileceği öne sürülmektedir.
Her iki durumda da bu hareket erken el kireçlenmesine yol açar. Aslında yük taşımayan eklemler olarak el eklemlerinde kireçlenmenin çok sık olmaması gerekir. Ancak kireçlenmenin ailesel formları sadece el kireçlenmesiyle kendini gösterebilir. Ellerimizde parmakların kenarlarında oluşan küçük nodüller kireçlenmenin bir sonucudur. Yine başparmakta da kireçlenme sık görülür ve başparmağın hareketleriyle  hastalar sık sık ağrı hisseder. Bu duruma da tıpta ‘Rizartroz’ denmektedir. Ellerde ortaya çıkan kireçlenme çok hızlı seyredip romatizmal hastalıklara dönüşebilir.
Bazen kireçlenme romatizmal hastalıkları taklit eder. Eklemlerde şişlik ve kızarıklık tespit edilebilir. Bu hastalıkların ayırıcı tanılarının fiziksel tıp ve rehabilitasyon  hekimleri tarafından detaylı bir şekilde yapılması gerekir.

Sıkı kol saatleri takanlar  ve bisiklete binenler dikkat!
Daha önceki yazılarımda el bileğinde karpal tünel denilen bölgedeki sıkışmalardan kaynaklanan sinir hasarlarına değinmiştim. Ancak bu bölgede karpal tünelde sıkışan median sinir dışında birçok sinir bulunmaktadır. Sıkı kol saati takan bir kişinin parmaklarda hissizlik oluşabilir. Ya da sık sık bisiklete binen bir kişide benzer şikayetler ortaya çıkabilir. Elimizde dördüncü ve beşinci parmağın hareketlerini sağlayan ulnar sinir ise hem dirsekte hem de el bileğinde sıkışabilir.
Özellikle uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde dirseğin sürekli bükülü kalması nedeniyle ulnar sinir baskı altında kalacaktır. Bu baskı sonucunda dördüncü ve beşinci parmağa yayılan hissizlik hatta güç kaybı gerçekleşebilir. Bu rahat-sızlığın tedavisinde ise öncelikle ergonomik tedbirleri alarak dirsekleri ve bilekleri zorlamadan çalışmak, gerekirse dirsek ve bilek koruyucu ateller kullanmak, fizik tedavi ajanlarından faydalanarak gereken rehabilitasyon progra-  mının planlamak gerekir.      
El cerrahisinde son yıllarda çığır açıcı gelişmeler olmakla birlikte, en mükemmel cerrahi teknik sonrasında da doku yapışıklıkları oluşabilmekte  ve operasyon sonrası rehabilitasyon programı eksik yapılırsa elde hareket ve güç kaybıyla sonuçlanmaktadır.  

Dr.Eser Alptekin / Milliyet

dreseralptekin@gmail.com




Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs