En Sıcak Konular

Türkiye'yi suçladı

4 Şubat 2011 09:33 tsi
Türkiye'yi suçladı Daha da vahimi: Bush Ankara'ya gitseymiş...

Bush döneminin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld kitabında Irak savaşından dolayı pişmanlık duymadığını söyledi.

Kaostan Bush ve Powell’ı sorumlu tuttu. Irak’ta Felluce, Tikrit, Ramadi gibi kentlerin Sünni direnişin merkezi haline gelmesi yüzünden Türkiye’yi suçladı.

Irak Savaşı’nın mimarı olarak Bush kabinesinde Savunma Bakanlığı yapan Donald Rumsfeld’in beklenen anı kitabı haftaya piyasaya çıkıyor. Washington Post ve Daily Beast sitesi 815 sayfalık kitabın çarpıcı bölümlerini dün yayınladı. İşte Rumsfeld’in gözünden Irak ve Afganistan Savaşları’na liderlik ettiği yıllar:

* 11 Eylül saldırılarından sadece birkaç saat sonra Clinton döneminde de görev yapmış olan eski CIA direktörü James Woolsey, teröristlerin Saddam ile bağlantılı olabileceği fikrini ortaya attı. ABC ve Guardian da benzer iddiaları haber yapmıştı. İddialar çok mantıksız değildi. Saddam İsrail’e intihar saldırısı düzenleyen Filistinliler’in ailelerine 25 bin dolar veriyor, PKK, Halkın Mücahitleri gibi terör örgütlerini de destekliyordu.

* Türkler Talibanın dünya çapında Müslümanların çıkarlarını tehdit ettiğini biliyordu. Yıllarca Türkiye’yi batıya yönelen müslüman bir demokrasi ve NATO üyesi olarak Batı ve Doğu arasında bir fonksiyon görebileceğinden dolayı ABD için anahtar rolünde gördüm. Hep Yunanistan’ın, siyasi olarak aktif olan Yunan-Amerikanların da etkisiyle ve Kongre’deki temsilcileriyle, Türkiye üzerinde tercih edilmesinden endişe ettim. Zamanı gelince Türkiye’nin desteğini alabilmek için ABD’nin kamu önünde Türkiye hakkında daha çok destek vermesi gerektiğini’’ savundum.

Bush Ankara’ya gitseydi..

* ABD’li diplomatların iyimserliğine rağmen ABD, Türkiye’yi kuzeyinden Irak’a girmek geçiş izni almak konusunda ikna etmekte zorluklar yaşıyordu. Kritik oylamaya yaklaşılan aylarda Türk yönetimi istediğimiz kabulün bize verileceği konusunda kendine güveniyordu. Kimse TBMM’de tezkerenin çıkmayacağını beklemedi. Bush başkanlığının ilk aylarında Türklerle beraber çalışmanın önemini düşünüyordum çünkü ileride onların yardımına ihtiyacımız olabilirdi. Ama TBMM jilet farkıyla ABD’nin geçiş talebini kabul etmedi.

* Bölgede anahtar konumundaki NATO müttefiğinden alınamayan destek, operasyonel olarak büyük bir terslik ve siyasi olarak bir utançtı -büyük ihtimalle kaçınılabilecek bir utanç. Dışişleri Bakanı Powell çalışmalarımıza Ankara’yı ziyaret ederek ve kişisel olarak durumu anlatarak yardım edebilirdi. Ben de Türkiye’yi o kritik haftalarda ziyaret edebilir veya Başkan Bush ve Başkan Yardımcısı Cheney’e kişisel olarak Türk liderlere başvurmalarını isteyebilirdim...

* Irak’ı kuzeyden işgal edememiz Irak’ta Sünni direnişin güçlenmesine sebep oldu. Militanlar, Tikrit, Ramadi Felluce gibi Amerikan ordusunun hiç kontrolünün bulunmadığı kentleri direniş merkezi yaptı.

Saddam habere inandı

* 2002 yılının yaz aylarında yardımcılarım bana bir not verdi. New York Times’ın, CENTCOM’un savaş planını ele geçirdiği ve Irak operasyonunu nasıl gerçekleştireceğimizi bire bir yayınlayacaklarını öğrendim. Hemen General Pace’ten genel yayın yönetmenini arayıp haberi yayınlamaktan vazgeçmelerini söylemesini istedim. Saddam’ın savaş planımızı önceden bilip buna göre hazırlık yapması, daha fazla Amerikan askerinin canını tehlikeye atmak olurdu. Pace gazeteyi aradı ancak gazete, bazı ayrıntıları vermeden haberi yayınladı. O zaman kendi kendime, “Keşke bu planı sızdıran kişiler ve bu haberi yayınlayanların kızları ya da oğulları da orduda olsa, acaba o zaman da bunu yaparlar mıydı?” diye söylendim.

* Ancak NY Times’ın haberleri işimize yaradı. İşgal öncesinde yayınlanan haberde Irak’ın Türkiye üzerinden işgal edileceği belirtiliyordu. Türk meclisi tezkereyi reddetmiş olmasına rağmen Saddam’ın generalleri gazetenin haberine inanmayı tercih etti. Irak ordusunun bir kısmını kuzeyden gelecek saldırıyı karşılamaya hazırladılar. Basındaki her habere inanmamaları gerektiğini bilmiyorlar.

* Irak operasyonu devam ederken El Cezire’nin, “Amerika İslam’a savaş açtı” şeklindeki yayınına karşılık Türk ordusunun da Irak’a koalisyon güçleri içinde konuşlanmasını önerdim. Türk meclisi 2 tümen asker göndermeyi kabul etti. Ancak Irak liderleri bunu istemediler.

İlhan Tanır / Vatan



Bu haber 1,892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs