En Sıcak Konular

MB Başkanı: Seçimler ekonomiye olumsuz etki yaparsa tedbirimizi alırız

0 0 0000 00:00 tsi
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'de demokratik sürecin işlediğini ve işlemesinde de fayda olduğunu belirterek, ''Erken veya geç, nasıl yapılırsa yapılsın seçimler, eğer ekonomiye, bizim politikalarımıza herhangi bir şekilde, olumsuz etki y

     Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine ilişkin sorularını yanıtlarken, bu soruların kendilerine bir yıldır sorulduğunu ve cevapladıklarını hatırlatarak, verdikleri cevapta herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.
      Başkan Yılmaz, ''Eğer siyasi gelişmeler, ekonomik değişkenleri etkiler ve enflasyona da kalıcı bir şekilde hedeften sapmasını gerektirirse ve bunu etkilemişse bunların ikinci etkilerine tepki vereceğimizi söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz'' dedi.
      ''Siyasi gelişmelerin ekonomik dengelere ve hedeflere olumsuz etkileme kriterleri nelerdir, daha somut örneklerle paylaşır mısınız?'' şeklindeki soru üzerine de Yılmaz, somut örnek veremeyeceğini belirterek, kendilerinin faiz ve kur politikası ile siyasi gelişmeleri yönetemeyeceklerini ve yönlendiremeyeceklerini, ekonomik etkilerini ortadan kaldıramayacaklarını söyledi ve şöyle devam etti:
      ''Bu bizim dışımızda olan bir gelişme, demokratik süreç işliyor. Eğer herhangi bir şekilde, tekrar ediyorum, ortaya çıkan durum var olan dengeleri bozar ve de enflasyon gelişmeleri hedeften belirgin bir şekilde sapar ise biz de buna vereceğimiz para politikası tepkileri ile tekrar hedefe yöneltebileceğimizi düşünür isek, analizlerimiz bize bunu gösterirse, biz buna tepki vereceğimizi söylüyoruz.'' ''Bu konuda senaryolarınız var mı?'' şeklindeki bir başka soru üzerine de Yılmaz, çeşitli senaryolarının her zaman olduğunu kaydetti.
      Yılmaz, 2001 yılından bu yana çok dalgalanma gördüklerini, bu dalgalanmaların çeşitli nedenleri olduğunu hatırlatarak, bu nedenlerin içerisinde siyasi olanların ve olmayanların bulunduğunu, uluslararası piyasalardan kaynaklananlar ve kaynaklanmayanların bulunduğunu söyledi.
      Her defasında Merkez Bankası'nın bunlara nasıl tepki vereceğini ortaya koyduğunu hatırlatan Yılmaz, ''Biz de şu anda eğer herhangi bir şekilde faiz, kur, enflasyon vesaire bir şekilde olumsuz etkilenir ve bu da bizim orta vadeli enflasyon hedefimizi kalıcı bir şekilde sapmaya neden olacak ise biz buna tepki veririz ve gereken önlemi de alırız'' dedi.
      Yılmaz, ''Seçimler bir risk midir, erken yapılması faydalı mıdır değil midir?'' sorusuna da bunun bir demokratik süreç olduğunu ve sürecin işlediğini kaydederek, ''Erken veya geç, nasıl yapılırsa yapılsın seçimler eğer ekonomiye, bizim politikalarımıza herhangi bir şekilde, olumsuz etki yapar ise biz tedbirlerimizi alırız. Bu demokratik süreç işliyor ve çalışıyor o da hoş bir şey'' yanıtını verdi.
      ''Seçim sürecini Merkez Bankası nasıl izliyor, soruların etrafından dolaşıp, net bir yanıt vermiyorsunuz?'' şeklindeki bir diğer soruya da Yılmaz, ''Verdiğim cevaplarda herhangi bir sorunun etrafını dolanmıyorum, doğrudan doğruya nasıl algılıyorsak onun cevabını veriyorum'' dedi.
      Seçimlerin piyasaları kötü etkilemesi durumunda tedbir alacakları görüşünü tekrarlayan Yılmaz, şöyle devam etti:
      ''Ama biz bunun ne yönde gideceğini bilmiyoruz. Seçim hiçbir sorun olmadan da sonuçlanabilir. uluslararası piyasalarda faiz artışları zaten gündemde, ABD'de, Japonya'da, AB'deki gelişmeler birer risktir ve yakından takip edilmesi gerekir. Onun dışında her gün her şey olabilir. Dolayısı ile bunları teker teker sayıp, bu şöyle olursa, bu böyle olursa ne yaparız sorusunu biz sormuyor değiliz. Soruyoruz ve üzerinde düşünüyoruz. Ama ben şu anda size bunları şöyle olursa bir senaryo yazıp bunu sizinle paylaşmamın hiçbir anlamı yok, çünkü bunların hepsi olasılık.
      Seçimler bakarsınız beklentinin de dışında gelişir ve cumhurbaşkanı kısa sürede seçilir ve içeriye döviz girişi daha da artabilir. İlla kötü olacak diye bir şey söz konusu değil. Dolayısı ile bu ülkenin demokratik teamülleri, bu seçimleri herkesin de kaldırabilecek nitelikte ve kaldırmalı diye düşünüyoruz.''
     
     KAMU HARCAMALARI
      Yılmaz, kamu harcamalarına ilişkin soru üzerine de kamu harcamalarının gerçekten enflasyon ile uyumlu olmama ve çok fazla olması durumunda, kendilerini elbette endişelendireceğini söyledi.
      Bu durumda, hükümeti uyaracaklarını belirten Yılmaz, ''Deriz ki bu yapılan işler, hedefle uyumlu değil. Ama bugün itibariyle geldiğimiz noktada da hükümet diyor ki ben yüzde 6,5'luk faiz dışı fazlaya uyacağım ve harcamalarımı da enflasyon hedefi ile tutarlı yapacağım. Biz de bu sözü bir kenara yazdık ve takip ediyoruz, yaptığımız iş bu'' yanıtını verdi.
     
milliyet

Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs