En Sıcak Konular

Davutoğlu: Nijerya'yla Afrika'da çalışmak istiyoruz

2 Şubat 2011 22:29 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nijerya'nın hem ikili ilişkiler hem de Afrika'daki bölgesel ilişkiler açısından çok önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, bu ülkeyle Afrika'da birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Bakan Davutoğlu Nijerya ile yeni bir dönemin başladığını da dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ve beraberindeki heyetin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin önemine dikkat çekti. Ziyaretten mutluluk duyduğunu dile getiren Bakan Davutoğlu, "Nijerya hem ikili ilişkiler bağlamında, hem Afrika ve bölgesel ilişkiler bağlamında hem de küresel ilişkiler bağlamında bizim çok önem verdiğimiz bir dost ülke. İkili ilişkilerimizde 850 milyon doları aşan bir ticaret hacmine sahibiz. Bu bizim sahra güneyindeki ülkelerle yaptığımız ikinci büyük ticari ortaklık. Biz umut ediyoruz ki önümüzdeki dönemde ticaret hacmi süratle artacak." diye konuştu.

Nijerya'nın Afrika'daki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Davutoğlu, Afrika stratejisi bağlamında Nijerya'yı en büyük ortak olarak gördüklerini söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu: "Nijerya'nın Afrika'daki liderliğinden istifade edip birlikte Afrika'da çalışmak istiyoruz. Onlar için de Türkiye olarak biz çevre bölgelerde, Asya'da, Avrupa'da, Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlarda bütün imkanlarımızla bu bölgelerdeki politikalarında yardımcı olmaya gayret sarf edeceğiz."

Nijerya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası organizasyonlarda güzel bir işbirliği gerçekleştirdiklerini dile getiren Davutoğlu, bu ziyaretin iki ülke arasındaki yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti. Ayrıca iki dışişleri bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzaladıklarını ve ilk olarak genç diplomatların değiş tokuşuna karar verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, böylece genç diplomatların erken yaşta birbirlerini tanıyarak büyük dostluklar gerçekleştireceklerini kaydetti.

Davutoğlu, bir gazetecini Katar'a yapacağı ziyaretin bölgedeki diğer devletlerle görüşme içerip içermediğini sorması üzerine ise şu cevabı verdi: "Bölgemizde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bunların bölge barışını tehdit etmeyecek şekilde ve bölge barışına bölgedeki halkların huzuruna, refahına, güvenlik ve özgürlüğüne katkıda bulunacak şekilde seyretmesi önemli. Biz bunun için için bir görüşme gerçekleştireceğiz. Ortak bir girişim yok ama tabi istişarelerden sonra neler yapabileceğimize bakacağız."

Mısır'lı yetkililerle temaslarının olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, bir temaslarının olmadığını belirterek, Mısır'daki gelişmeleri yakinen takip ettiklerini ve Türkiye'nin Kahire büyükelçisiyle görüştüklerini söyledi.

 
cihan



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs