En Sıcak Konular

''Türkiye için büyük fırsat''

2 Şubat 2011 21:46 tsi
''Türkiye için büyük fırsat'' Yunan basını, Arap dünyasında yaşanan kriz ile ilgili çok ilginç tespitler yaptı.

Yunan basını, Arap dünyasında yaşanan krizin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine, Türkiye'nin, bölgedeki gelişmeler ile Batı, AB ve ABD arasında gereklilik arzeden bir arabulucu olma rolünü güçlendirme fırsatı verdiği değerlendirmesinde bulundu.

Atina'da yayımlanan veekonomiağırlıklı yayın yapan ''İmerisia'' gazetesi, ''Mısır'daki krizinBaşbakan Erdoğaniçin fırsat'' teşkil ettiği şeklindeki haberinde, görüldüğü kadarıyla, "siyasi İslam'ın bölgede farklı boyutlarıyla şekil kazanmaya başlamasının, Başbakan Erdoğan'a, Türkiye'nin elzem arabulucu rolünü büyütme şansını verdiği" yorumunu yaptı.

Bu yöndeki dinamizmin gerek geçen Cumartesi günü ABD BaşkanıBarack Obama ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan uzun telefon görüşmesi, gerekse Türkiye Başbakanı'nın Mısır'daki gelişmelere ilişkin dün yaptığı açıklamasıyla doğrulandığını yazan gazete, Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Mübarek'e yönelik uyarılarını benimsediği ve çözüm olarak seçimleri önerdiği ifadesini kullandı.

Gazete, geçen Haziran'da Gazze açıklarında yaşanan trajik olayların ardından Türkiye-İsrail ilişkilerinde meydana gelen çatlaktan, dolayısıyla da Ankaraile Washington arasına soğuk savaş şüphesi ''gölgesinin'' düşmesinden sonra, "ilk kez ortamın değişir gibi göründüğünü" yazdı.

Diğer yandan, gazete, Obama-Erdoğan görüşmesinin içeriğinin dışarıya sızması ve ABD Başkanı'nın ''arabuluculuk talebi yerine, Ankara'nın Arap dünyasındaki iktidar krizinde kontrol edilemeyecek bir faaliyet göstermesini engellemeye çalıştığının'' duyulması halinde, "şaşırılmaması gerektiği" ifadesini kullandı.

Gazete, her ne olursa olsun, en azından iletişim düzeyinde, Türkiye'nin sadece fırsat değil tehlikeler de içeren bu aşamada "mümkün olan en büyük kazanımı sağladığı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, şu ana kadar Obama ile Erdoğan arasında Ortadoğu'da işbirliğinde bulunma iradesinin iyi niyet bildirilerinden daha ileriye gitmediğini, 2009 yılında ABD liderinin İstanbul'da, sonrasında da Kahire'de yaptığı, Batı ve İslam arasında kapsamlı bir diyalog ihtiyacından söz ettiği konuşmasının, iyi niyet konuşmaları olduğu yorumunu yapan gazete, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'daki gelişmelere dair dünkü konuşmasının ise, ''menzili ve etkisi şüpheli'' bir müdahale olduğunu ileri sürdü.

Gazete, ABD ile Türkiye arasında önümüzdeki aşamada şekillenecek ilişkilerin, gerek Washington'un siyasi İslam ile diyalog iradesi ve imkanları, gerekse Başbakan Erdoğan'ın hassas dengeler kurma yeteneğine ışık tutacağını yazdı.

aa



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,712 µs